Gazete Vatan Logo

Kolaylaştırdılar

Yatırım ortamını iyileştirecek 100’den fazla maddeyi içeren eylem planı ‘Kolaylaştırdık’ sloganıyla tanıtıldı. Paket bu yıl hayata geçecek

Kolaylaştırdılar

Hükümet yatırım ortamını iyileştirmek, şirket kurmayı kolaylaştırmak ve iş dünyasına hareket katmak için eylem paketini 2018’de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “2017-2018 için 100’ün üzerine kalem ihtiva eden bir eylem planı hazırladık. Hedefimiz, 2018’de bu eylemlerin bütününü hayata geçirmek” dedi.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Başbakan Yardımcısı Akdağ başkanlığında eylem planının tanıtımını gerçekleştirdi. Eylem planı, “Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız” hadisine işaret edilerek “Kolaylaştırdık” başlığıyla lanse edildi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, YOİKK’in 2016’da Başbakan Yardımcısı başkanlığında, yatırımlar ile ilgili bakanların kurul üyeliğine getirilmesiyle daha güçlü bir yapıya kavuştuğunu söyledi. TOBB’un şemsiyesi altında, TİM, TÜSİAD, YASED ve MÜSİAD’ın bir araya gelerek bir sipariş listesi oluşturduğunu kaydeden Akdağ, bu sipariş listesinin önce teknisyenlerle beraber müsteşarlar tarafından, daha sonra bakanlar seviyesinde değerlendirildiğini aktardı.

Haberin Devamı

Çalışma şeklinde bir reform yaparak işe başladıklarını belirten Akdağ, özellikle bakanlarla birebir birçok toplantı gerçekleştirdiklerini, konular ortaksa ikişerli, üçerli toplantılar yaptıklarını söyledi.

Hedef dünyada ilk 20

Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) Endeksi’ni de dikkate aldıklarını ifade eden Akdağ, “İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 2 yıl içerisinde Türkiye’yi ilk 20’ye sokmayı hedef aldık ve çalışmalarımızı bu yönde ilerlettik. Türkiye’nin bunu hak ettiğine inanıyoruz” vurgusunu yaptı.

İş ve yatırım ortamını büyük ölçüde kolaylaştırdıklarını belirten Recep Akdağ, büyük reform alanlarını değerlendirmeye aldıklarını, şirket kuruluş işlemleri, icra-iflas mevzuatı, inşaat izinleri ve tapu işlemleri, e-belediye uygulamaları, telekominikasyon altyapı izinleri, dış ticaret işlemleri, finansmana erişim, vergi ödemeleri gibi hususlarda eylem planını harekete geçirdiklerini kaydetti.

1 prosedür ile şirket kurulacak

Eylem planındaki bazı temel noktalara ilişkin bilgiler aktaran Recep Akdağ, şunları söyledi: “Şirket kuruluşuyla ilgili olarak yaptığımız önemli işlerden birisi Ticaret Sicil Müdürlükleri’nde kolayca şirketlerin kurulmasını sağlamak. 7 adımla yapılan şirket kurma işlemini bir prosedüre indiriyoruz. İmza ve defter onaylarını yalnızca Ticaret Sicil Müdürlükleri’nde yapıyoruz. Burada SGK kayıtları otomatik olarak gerçekleşecek. Limited şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25’lik sermaye blokajı şartını kaldırıyoruz.”

Haberin Devamı