Gazete Vatan Logo

Kocaeli'ye Çin ve Rus ilgisi

Çin özelleştirecek fabrika, Rusya yatırım alanı sordu

Rusya ve Çin'in İstanbul Başkonsolosları, birkaç saat arayla Kocaeli Valisi Erdal Ata'yı ziyaret ederek bölgede özelleştirilecek fabrikalar ile yatırım alanlarını sordu. İki ülkenin başkonsolosları, Kocaeli'ye özel ilgi gösterdiklerini belirtirken, önümüzdeki günlerde bölgeye heyetlerle gelip yatırım olanaklarını inceleyeceklerini söyledi. Dünyanın iki dev ülkesinin başkonsoloslarının Kocaeli'ye art arda yaptıkları bu ziyaretler ilgi uyandırdı.

Vali Erdal Ata'yı ilk olarak Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Aleksander Krivenko ziyaret etti. Krivenko tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada Rusya'da irili ufaklı bir çok Türk firmalarının iş yaptığını belirterek İzmit'te de bir çok Rus firmasının olmasını temenni ettiğini söyledi. Kocaeli'nin sanayi açısında büyük önem taşıyan kentlerin başında yer aldığını söyleyen Krivenko, "Geçen yıl ikili ticaret hacmi 15.4 milyar dolar oldu. Bu yılın rakamlarına göre 18 milyar doları aşacağımıza inanıyorum. Bizim amacımız, 2008 yılında ticaret hacminin 25 milyar doları aşmasıdır. Bu hızla devam edersek mutlaka bu hedefe ulaşırız. Ayrıca Kocaeli Bölgesi'nde yatırım yapabileceğimiz alanları araştırıyoruz" dedi.

ÇİN, ÖZELLEŞTİRECEK FABRİKA SORDU
Yaklaşık 3 saat sonra da Vali Erdal Ata'nın konuğu Çin'in İstanbul Başkonsolosu Zhana Zhiliang oldu. Başkonsolos Zhiliang ziyaret sırasında Vali Ata'ya özelleştirmesi planlanan kamu kurumlarıyla ilgili sorular yöneletti. Zhiliang'ın "Kocaeli'de özelleştirilmesi düşünülen yerler var mı?" sorusuna Vali Erdal Ata, şu anda bulunmadığı yanıtını verdi.

Kocaeli'nin sosyal ve ekonomik yapısına ilişkin bilgiler alan Zhiliang, Çin ekonomisindeki büyüme konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken şöyle dedi:

"Bizim üç özelliğimiz var. Birincisi sabit bir siyasi ortamımız. İkincisi sizin şu anda uyguladığınız özel teşvik politikaları. Üçüncüsü de çok çalışmamız."

Haberin Devamı