Gazete Vatan Logo

KOAH hastalarında geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler

Göğüs Hastalıkları I Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler Uzmanı Dr. Şule Bademli, KOAH hastalarında uygulanan geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler hakkında açıklamalarda bulundu.

KOAH hastalarında geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler

KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) adı altında kronik bronşit, alerjik astım ve akciğer amfizemi hastalıkları toplanmaktadır. Bu hastalıklarda nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, fiziksel güç kaybı gibi şikayetleri ortaktır.

Sigara kullanımı, nargile kullanımı, hava kirliliği, metropollerde yaşam, kimyasal maddelere ve toza maruz kalma, genetik, yaş ve cinsiyet KOAH gelişiminde rol oynayan faktörler arasında sayılabilir.

Zararlı maddelerin uzun süreli solunmasına bağlı olarak akciğer hücrelerinde ve hava yollarında iltihabi kronik bir hastalık meydana gelir, hava kesecikleri harap olur. Bunun sonucunda hava alıp vermede kısıtlama görülür. Hava akımında azalma daima ilerleyicidir, havanın akciğerlere girişi ve çıkışı rahat değildir.

Halen kullanılan tedavi yöntemi semptomatik ve şikayetleri gidermeye yöneliktir. Uzun süreli steroid ve beta-mimetik ilaçlar verilir. Sık sık antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Bu tedavilerle primer hastalık tedavi edilemez, sadece semptomlar azaltılır. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi giderek bozulmaya başlar. Söz konusu zinciri kırmak, gerçek sağlığa ulaşmak için geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

KOAH’da uygulanan tamamlayıcı tedaviler şunlardır:

- Detoks (Akciğer detoksu, tüm vücut detoksu, zihinsel detoks)

- Nöral terapi

- Akupunktur

- Ozon tedavisi

- Kendi kanı ile tedavi

- Asit-baz regülasyonu

- Alerjen besinlerin kaldırılması

- Mantar-parazit tedavisi

- Pre ve probiyotik preparatlar

- Psikolojik destek tedavileri

- Nefes egzersizleri

(milliyet)