Gazete Vatan Logo

Kızımızın çok talibi çıktı ama vermedik

Mazda, ülkemizde distribütör almadan kendi başına yoluna devam etse de büyük gruplar peşini bırakmıyor. Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, “4 büyük şirket kapımızı çaldı ama reddettik. Meksika dalgasını atlattık. Bu yıl yine kâra geçiyoruz. Memnunuz” dedi.

Kızımızın çok talibi çıktı ama vermedik

Japon Mazda, ülkemizde 30 yılı aşkın süredir satış ve satış sonrası faaliyetlerini yürütüyor. 22 yıl Mermerler Grubu’nun distribütörlüğünü üstlendiği Mazda, 2008’den bu yana kendi başına yoluna devam ediyor. Ancak Mazda’nın distribütörlüğünü üstlenmek isteyen şirketler Japon markanın peşini bırakmıyor, teklifte bulunuyor. Satış adetleri düşük olsa da Mazda her dönem grupların iştahları kabartıyor.

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, Mazda markasının Türkiye’de her dönem başka distribütörlerin ilgisini çektiğini belirtti. Yurdakul, “Mazda’nın distribütörlüğünü üstlenmek için bugüne kadar

4 büyük grup kapımızı çaldı. Benden önce Otokoç ilgilendi. İlk geldiğim zaman Şahsuvaroğlu istedi. Suzuki’nin distribütörü Doğan Holding ile Kia’nın temsilcisi Anadolu Grubu da Mazda’nın faaliyetlerini üstlenmeyi talep etti. Ancak Mazda Avrupa’nın Türkiye’den memnun olduğunu ve bu şekilde yolumuza devam edeceğimizi ilettik” dedi

Premium marka olduk

Mazda’nın küresel stratejileri doğrultusunda Türkiye pazarında distribütör almadan devam etme kararı aldığını hatırlatan Yurdakul, markanın 2017’de yeniden kârla tanışacağını söyledi. Hedeflerinin çok satmak değil kârlı olmak olduğunu kaydeden Yurdakul, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Son 8 yıl içinde ikinci kez 2017’de kâra geçmiş olacağız. İlk kârımızı 2014’te elde etmiştik. Bunda en büyük etkenlerden biri, en çok sattığımız model olan Mazda3’ü Meksika yerine Japonya’dan ithal ediyor olmamız. Her ikisinde de üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergisini ödüyorduk. Ancak Meksika’dan ithal ettiğimiz araçların lojistik ve diğer masrafları daha yüksekti. Ayrıca Meksika’dan destek almamız mümkün değildi. Japonya’dan ithal ederek daha avantajlıyız.”

Fiyat rekabetine de girmediklerinin altını çizen Nurkan Yurdakul, “Filoda hiç aracımız yok. Merkez, markayı premium olarak konumlandırdı” dedi.

Yeni CX-5’ten 90 adet, yeni MX-5 RF’den 50 adet satmayı planladıklarını belirten Yurdakul, yılı 2016 ile aynı seviyede 1.300 adetlik satışla kapatmayı istediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Mazda’nın 2 yeni modeli Türkiye’de

Mazda yenilenen CX-5 ve hard top tavana kavuşan MX-5 RF’yi piyasaya sundu. Yeni CX-5, dinamik tasarımı, SKYACtIVE teknolojisi ve sürüş performansıyla öne çıkıyor. Sürekli dört çeker sistemiyle donatılan crossover ülkemizde 160 beygir güç üreten 2.0 SKYACTIVE-G motorla satılacak. Aracın fiyatı 183 bin 552 olarak açıklandı. MX-5’in RF versiyonunda 2 farklı motor seçeneği yer alıyor. 131 beygirlik 1.5 litre ve 160 beygirlik 2.0 litrelik SKY-G. MX-5’in fiyatı 138 bin 282 TL’den başlıyor.