Gazete Vatan Logo

Kırmızı kanserle mücadelede birebir

Kırmızı biber, zengin içeriği sayesinde kanseri karşı önleyici etkiye sahip. Ayrıca kolesterolü düşürürken mutluluk hissini sağlayan hormonun da salgılanmasına yardımcı oluyor.

Kırmızı kanserle mücadelede birebir

Hastalıklara karşı verdiğimiz savaşta bizi koruyan en büyük kalkanlardan biri de tükettiğimiz besinler. Kahvaltıda, ara öğünlerde ve akşam yemeğinde tüketilebilen, vücut direncimizi artıran ve mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayan kırmızı biberin faydalarını, Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzm. Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan anlattı.

Kolesterolü düşürüyor

Tapan, kırmızı biberden elde edilen beta-karoten, kapsantinin, LDL’nin (kötü kolesterol) oksidasyonunu belirgin olarak azaltığını söyleyerek, kırmızı biberin kolesterol düşürücü etkisine dikkat çekiyor: “En önemli özelliklerinden biri flavanoidleri içeren antioksidan özellik gösteriyor olmasıdır. Posa içeriğinin yüksek olması, kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Kan-lipid düzeyini olumlu etkilediği gösterilmiştir. Yapılan araştırmalarda, kırmızı biber alımının, enerji dengesi üzerine etkisini araştırmışlar, toplam enerji alınımını azaltıp, harcanmasını artırdığını gözlemişlerdir.”

Közlenmiş ya da taze tüketimi daha faydalı

Haberin Devamı

Ülkemizde taze olarak tüketilmesi dışında kurutularak, közlendikten sonra konserve edilerek veya salçaya işlenerek tüketilen kırmızıbiber az da olsa kahvaltılık sos üretiminde kullanılır. Bunun dışında ayıklama ve yıkama işlemlerinden sonra karışık turşu üretiminde tat ve renk verici olarak kullanılır. Tabii sağlık açısından közlenmiş ya da taze olarak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Kanseri önleyici etkisi var

Kırmızı biber baharat olarak yaygın kullanımı yanında geniş bir fizyolojik ve farmakolojik etki yelpazesine sahip. Safra oluşumunu uyarırken kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin salgısını artırıyor.

Acı ve tatlı biberin biyokimyasal farkı; tatlı biberde de acı biberde olduğu gibi kapsaisin benzeri bileşiklerin daha fazla miktarlarda bulunduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarda kapsaisinin analjezik ve anti-inflamatuar etkisi bulunmaktadır. Birçok çalışma karotenoid içeren meyve ve sebze alımının insanlarda kanseri önleyici etkisi olduğunu göstermiştir.

Haberin Devamı

Kırmızı biber, karotenoid pigmentlerinin en iyi kaynaklarından biridir.

Mutluluk hissi uyandırıyor

Kırmızı biber içerisinde bulunan A vitamininin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade eden Tapan şöyle devam ediyor: “İçerisindeki E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede tümör önleyici etki sağlar. Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bulunmaktadır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp damar sağlığını korur. Kırmızı biberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan kapsaisinin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar. Bu hormon insanda mutluluk hissi uyandırır.”

Beyne de faydalı!

Eğer gastrit ülser, reflü gibi bir mide şikayetiniz yoksa, öğlen ve akşam yemeklerinize 1 çay kaşığı kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Çorbalara ve ana yemeklere pişerken de kırmızı biber ilave edilebilirsiniz. Hafıza dostu: Hafıza ve beyin sağlığına faydalı olan B vitamini içeren kırmızı biber, düzenli tüketilmesi durumunda beyin, hafıza ve konsantrasyonun korunmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı