Gazete Vatan Logo

Kirli suyu yüzde 90 temizleyecek filtre

Ak-Kim, geliştirdiği su arıtma modülü ile şehirlerin ve dev sanayi tesislerinin kirli suyunu yüzde 90 oranında geri kazandıracak. Bu yöntemle sağlanan tasarruf ile İstanbul’un bütçesinde yıllık 1 milyar TL,Türkiye genelinde de yıllık 5 milyar TL tasarruf sağlanacak

Kirli suyu yüzde 90 temizleyecek filtre

Dünyada su kaynaklarının varlığı gün geçtikçe azalıyor. Özellikle bazı ağır sanayi kuruluşlarının üretim aşamasında su hayati bir önem taşıyor. Su arıtma pazarında son dönemde yaşanan büyümeyi kaçırmak istemeyen Ak-Kim, 35 milyon dolarlık yatırımla geliştirdiği ultrafiltrasyon modülü ile toplam 1 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan pazara göz kırptı. Dünyada 7 firmanın ürettiği arıtma modüllerini ilk kez Türkiye’de üreten Ak-Kim, sanayide ve günlük hayatta kullanılan atık suyun geri kazanımı için İSKİ ve ASKİ’nin yanı sıra sanayinin ağır topları ile görüşme halinde. Ak-Kim sadece İSKİ’de bu modüllerin kullanımı ile İstanbul’un bütçesinde 1 milyar lira tasarruf sağlanacağını söylüyor.

% 90 geri kazanım

Dünyada su arıtma pazarın her yıl yüzde 10 büyüme ivmesi yakaladığını ifade eden Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, ürettikleri arıtma modülü ile Amsterdam’daki Aquatech Fuarı’nda kendilerini dünyaya anlattıklarını söyledi. Grup olarak Yalova’daki üretim tesislerinde günlük 5 milyon metreküp su tükettiklerini ve 2014 yılındaki kuraklıkta tesislere tankerlerle su taşıdıklarını ifade eden Kipri, “O zaman suyun değerini bir kez daha anladık. Şimdi geliştirdiğimiz proje ile artık suyun yüzde 90’ını geri kazanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Devlerle rekabet

Türkiye’de ultrafiltrasyon modülünü sadece kendilerinin üretebildiğini dile getiren Kipri, dünya pazarında işlerinin zor olduğunu, karşılarında General Electiric gibi devlerin olduğunu belirtti. Dünyada ve Türkiye’de dev projelere ekipman sağlayarak kısa zamanda üretimlerini katlamayı planladıklarını aktaran Kipri, “İstanbul’da İSKİ, Ankara’da ASKİ ile görüşüyoruz. Böyle bir proje tamamlandığında en az 5 bin modül vermeyi planlıyoruz. Türkiye’de günde 10 milyon metreküp içme suyu için 7 milyon metreküp imalat sanayi için su kullanılıyor. Buradaki suların yüzde 80-90’ı geri kazanılabilir. İstanbul’da yılda 1 milyar lira tasarruf sağlanacak. İmalat sanayinde kullanılan suyun metreküpü 70 cent. Buradaki geri kazanım kabaca yıllık 5 milyar lirayı aşıyor.

Haberin Devamı

Dünyada bu alanda çalışan firmaların kuruluş aşamasında büyük şirketler tarafından satın alındığını bildiren Kipri sözlerine şöyle devam etti:

“Bu alanda çalışmanın en büyük zorluğu teknolojinin pahalı olması. Bir ürünün patenti milyonlarca doları bulabiliyor. Biz de Ak-Kök grubu olarak 40 yıldır kimya sektöründe hizmet veriyoruz. Buradaki birikimimizi bu şekilde değerlendirdik. Kendi mühendislerimizin ürettiği modül Türkiye’nin kapasitesini çok üstünde. Dünyada önemli alıcılar ile görüşüyoruz. Çünkü bu yöntemle hem kirli suyu temizliyoruz hem de temiz su kaynaklarına kimyasal madde bırakmayarak gelecek ve sürdürülebilir bir üretim için çalışıyoruz.”

1 kilo et için 15 ton su

Dünya Kaynaklar Enstitüsü’nün raporuna göre Türkiye, 2040 yılında su kıtlığı çekecek 40 ülke arasında 27. sırada yer alıyor. Bugün 1 kilogram biftek için 15.5 ton, 1 kilogram peynir üretimi için 5 ton, ayakkabı (1 kg deri) için 16.6 ton, 1 bardak süt için 200 litre, 1 hamburger için 2.3 ton, bir t-shirt için 2.7 ton ve 1 adet elma için 70 litre su gerekiyor.

Haberin Devamı

Binlerce Elyaf

Amsterdam’daki Aquatech Fuarı’nda tanıtılan modül 2 metre uzunluğunda bir tüp. İçerisindeki binlerce mikro ölçekteki elyaf borular aracılığı ile kirli suyla gelen kimyasallar temizlenerek su kullanılabilir halde geri çıkıyor. Modül arıtma projelerinin büyüklüklerine göre tüm tesislere yerleştirilebiliyor.