Gazete Vatan Logo

Kırılan kalpler bana ilham veriyor

Orta Doğu, Balkan ve İspanyol müziğini usta sesiyle harmanlayan Yasmin Levy, 23 Aralık’ta İstanbul’da olacak.

Kırılan kalpler bana ilham veriyor

Yasmin Levy, Latin ve Sefarad müziğinden İspanyol flamenkosuna, Arjantin tangosundan Portekiz fadosuna kadar dünyanın farklı coğrafyalarından müzikleri harmanlıyor. Öbür yandan Türkiye’ye derinden bağlı. Ataları Osmanlı’nın kapılarını açmasıyla topraklarımıza sığınmış, babası Manisa’da doğmuş. Çocukluğu Zeki Müren şarkılarını dinleyerek geçmiş. Kendisini Türk gibi hissettiğini söyleyen Levy, doğum günü tarihi olan 23 Aralık’ta Zorlu PSM’de sahne alacak.

Her defasında Türkiye’yle aranızda özel bir bağ olduğunu ifade ediyorsunuz...

Türkiye’yi çok seviyorum. Ne zaman kendimi kötü hissetsem eşime “Türkiye’ye gitmeliyiz” diyorum. Babamı 1 yaşımda kaybettim. Bana doğduğumdan, ölümüne kadar sürede çok fazla Türkçe şarkı dinletmiş. O yaşta, tipimi ve karakterimi Türklere benzettiği için “Bu kız, Türk” dermiş. Benim adımın Yasmin olması bile size ne kadar yakın olduğumu gösteriyor. Kendimi Türk gibi hissediyorum.

İbrahim Tatlıses ile düetiniz çok konuşulmuştu. Çalışmak istediğiniz isimler var mı?

Türk müziğini çok seviyorum. Güçlü seslerden hoşlanıyorum, dolayısıyla Sezen Aksu, Halil Sezai, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Funda Arar gibi isimleri çok beğeniyorum.

Haberin Devamı

Özellikle Anadolu coğrafyasının size katkıları neler oldu?

İlk sefardik albümümde Türk sazlarını kullandım. Düzenlemeler de Türk usulüydü. Herkes “Bu kız ne yapıyor?” demişti. Beni “Oryantal, Arap ve Türk müziği yapıyor” diye eleştirdiler, kendileri müziklerini gitarla yaptıkları için. Anlamadığım o ki, Türk sazları olmaksızın bu müziği nasıl yapabilirsiniz?

Mutluysam müzik yapamam

Şarkılarınızda acı ve aşkın ayrılamaz bir bütün olduğunu hissediyoruz...
Aşk dünyadaki en güzel duygulardan birisi. Ve acı, hüzün de bu aşkın bir parçası. Benim için ayrılamazlar. Bu duyguyu seviyorum. Acıyı şarkılarımla güzelleştiriyorum belki de. İmkansız aşların, kırılan kalplerin hikayelerinden besleniyorum.
İlham kaynaklarınız neler? Size “Hüznün sesi” diyorlar.
Acı... Eğer müzikle yolculuk yapmayı seviyorsanız, bu sizin için ister istemez bir uğraş olmaktan çıkıyor. Bende ürettiğim her şey kendi içimden çıkıyor ve içimdeki yolculuğa sebep oluyor. Gerçekten çok mutsuz olduğum anda müzik yapabiliyorum. Mutluysam yapamıyorum.
Yaratıcılık krizi yaşadığınız oluyor mu? Bu durumu aşmak için neler yapıyorsunuz?
Turnelerden, konserlerden ötürü devamlı yolculuk halindeyim. Eğer stres altında kaldıysam rahatlamak için piyano çalarım.
Son olarak İstanbul’daki hayranlarınızı neler bekliyor?
O akşam benim doğum günüm. Şarkılarımızı ve seyirciye olan aşkımızı paylaşacağımız büyük bir şölen olacak. İnanın ben de en az onlar kadar heyecanlıyım.
Dolmanıza hayranım
- Çalma listemin favori isimleri: Billy Holiday, Luciano Pavarotti, Orhan Gencebay ve Julio Iglesias.
- Robert de Niro ve Al Pacino’nun oynadığı “Heat” favori filmim.
- Lezzetlerinizden dolma ve baklavaya hayranım.

Haberin Devamı