Gazete Vatan Logo

Kilolu kanser hastaları daha fazla risk altında!

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının, obez veya aşırı kilolu hastalarda etkinlik kaybına uğrayabileceği belirtildi.

Kilolu kanser hastaları daha fazla risk altında!

Obezitenin birçok kanser türü için daha kötü sonuçlar alınmasına neden olduğu çeşitli araştırmalarda belirtiliyor. Yeni yapılan bir çalışmada ise bilim insanları, ilk defa birikmiş yağ dokuları ile kemoterapi ilaçlarının etkinliği arasında bir ilişki buldu.

Medimagazin’in haberine göre, Molecular Cancer Research’de “Adipocytes Sequester and Metabolize the Chemotherapeutic Daunorubicin” başlığıyla yayımlanan çalışmada, yağ dokularının kemoterapi ilaçlarının etkinliğini azaltabildiği ve tedavilerden kötü sonuç alınabildiği söylendi.

YAĞ DOKULARI KEMOTERAPİ İLACINI KANSERLİ HÜCRELERDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Los Angeles Çocuk Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji bölümünde klinik şef olan ve çalışmaya liderlik eden Doç. Dr. Steven Mittelman, antrasiklin ailesine mensup bir kemoterapik olan ve lösemi de dahil birçok kanserin tedavisinde kullanılan daunorubisinin etkinliğinin, adiposit yağ doku birikimi fazla olan bütün hücrelerde azaldığını ifade etti.

Araştırmaya göre, adiposit yağ dokuları kemoterapik daunorubisin’i emiyor ve kanserli çevrelerden uzaklaşmasına neden oluyor. Ayrıca adiposit yağ dokularında bulunan enzimler, kemoterapi molekül yapısında değişikliklere yol açarak kanserli hücrelere karşı daha az toksik olmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

OBEZLER İÇİN YAĞ HÜCRELERİNE KARŞI DAHA DİRENÇLİ İLAÇLAR ÜRETİLEBİLİR

Araştırmacılar çalışmayla ilgili, “Sonuçlar insandaki yağ hücrelerinin kemoterapi ilaçlarında moleküler düzeyde değişikliklere yol açabileceğini ve hatta tamamıyla etkisiz hale getirebileceğini gösteriyor. Bu bulgular, omentum, göğüs ve kemik iliği gibi adiposit yağ dokusu açısından zengin kanser bölgeleri için oldukça önemli” ifadelerine yer veriyor ve obez insanlarda standart kemoterapi ilaçlarına duyarlı enzimlere karşı daha dirençli olan ilaçların geliştirilebileceğini söylüyor.

Yağ dokularındaki kemoterapi ilaçlarına duyarlı enzimlerin daha detaylı incelemesinin gelecekteki tedaviler açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu enzimlere karşı daha dirençli ilaçların üretilebileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı