Gazete Vatan Logo

Kıdem tazminatı nakit ödenmek zorunda mıdır?

Çalışanlar kıdem tazminatlarının nasıl ödenmesi gerektiğin merak ederken işverenin bu ödemeyi taksitlendirme şansı olup olmadığını da öğrenmek istiyor. İşte kıdem tazminatının ödenme usulü ile ilgili detaylar…

Kıdem tazminatı nakit ödenmek zorunda mıdır?

Çalıştığı yerde 1 senesi dolan işçi, kendi kusuru olmadan işten çıkarıldığında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Kendi isteği ile işten ayrılanlar için ise bazı istisnalar bulunuyor. Kıdem tazminatı hesabı yapılırken işçinin çalıştığı süreye bakılıyor ve her yıl için son brüt maaşından bir maaş hesaplanıyor. Peki kıdem tazminat ödemeleri nasıl yapılmak zorunda?

KIDEM TAZMİNATI NASIL ÖDENİR?

İşçinin kıdem tazminatına hak kazanması durumunda, kıdem tazminatı ödemesinin nakit olarak tek seferde yapılması gerekiyor. Tutar, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren geriye doğru hesaplanıyor. Ancak işveren kıdem tazminatı ödemesini taksitle ödemek isterse bunu çalışana bildirmesi ve onun da bu talebi kabul etmesi gerekiyor. Bu durumda ödeme taksitle yapılabiliyor ve işçinin taksitlendirilerek ödeme için faiz talep etme hakkı da bulunuyor. Ancak bu hakkın kullanılması için ihtirazi kayıt bulunması gerekiyor. Eğer işveren kıdem tazminatını ödemeyi geciktirirse bu durumda faiz uygulanıyor ve bu faiz mevduata uygulanan en yüksek faiz olarak belirleniyor. Bu gecikme faizi de sözleşmenin fesih tarihinden itibaren hesaplanıyor.

Haberin Devamı