Gazete Vatan Logo

Kendine rol yazdıran köpek Mithril

Doğduğu günden beri oyunculuk yapan Mithril reklam, dizi ve filmlerin aranan isimi. Mithril her role giriyor... Utanıyor, ölü taklidi yapıyor, öpüşüyor ve kavga edebiliyor...

Kendine rol yazdıran köpek Mithril

Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan ancak uzun süredir setlere yönelik hayvan eğitmenliği yapan Ersen Akbaş’ın son keşfi Mithril. İki yaşındaki Jack Russell Teriyer cinsi köpek Mithril, yapımcı ve yönetmenlerin gözdesi. 4 aylıkken oyunculuk yapmaya başlayan ve Köstebekgiller 2, Kaçma Birader filmlerinde rol alan Mihtril ekranda da Aşk Yalanı Sever dizisiyle göründü. Son olarak ise Damat Takımı filmiyle kamera karşısına geçti. Mithril zekası, parlak tüyleri ve komutlara itaatiyle her gittiği sette dikkat çekiyor ve başrol oyuncularını kıskandıran bir ilgiyle karşılanıyor. Eğitmen Ersen Akbaş, hangi sete giderlerse gitsinler Mithril’i gören yönetmenlerin rolünü artırdığını, hatta baştan kendisine rol yazdıran bir köpek olduğunu söylüyor. Akbaş, oyunculuk için Mithril’le Amerika’ya gidebileceklerini söylüyor.

Eğitime başlamadan balayı yaşadık

Mithril başta olmak üzere diğer 10 aktör köpeğini nasıl eğittiğini anlatan Ersen Akbaş, “Köpek eğitimine başlamadan onunla bir süre balayı yaşamak lazım. Her şeyi beraber keşfetmeniz, nasıl tepki verdiğini izlemeniz gerek. Zamanla birbirinize alıştığınızda nerede nasıl tepki vereceğini biliyorsunuz. Ona göre komutlar geliştiriyorsunuz ve öğretiyorsunuz. Köpekler oynadıkları oyunlardan öğrenir komutları” diyor. Bir komutun öğretilmesi köpeğin durumuna göre 3-4 gün veya 1 hafta arasında değişiyor. Ancak Akbaş 12 haftalık süreçte köpeğin tüm eğitimlerinin tamamlanabileceğini iddia ediyor. Bir hafta itaat, haftada bir de sosyalizasyon çalışarak bunun yapılabileceğini söylüyor. Bu şekilde eğitilen Mithril şimdi tek bir komutla zıplıyor, kızıyor, öpüyor ve ölü taklidi yapabiliyor. Sette komut gelmedikçe kıpırdamadan bekliyor.

Haberin Devamı

Kazancı birçok oyuncuyu kıskandırıyor

Dizilerin aranan oyuncusu Mithril için sorularımızı cevaplayan Ersen Akbaş aktör köpeği Mithril için neler istediğini anlattı...

Bölüm başı ne kadar alıyor?

Şu an Avşar Film’le görüşüyoruz. Henüz parada anlaşamadık. Net aldığı rakamı söyleyemem ama kazancı birçok oyuncuyu kıskandırabilir.

Haberin Devamı

Kimle oynatmak istiyorsunuz?

Ezgi Mola ve Özge Özpirinçci ile oynamasını isterim. İkisi de ciddi bir hayvansever. Şükrü Özyıldız’la da oynamasını isteyebilirim.

Bakımı için neler yapıyorsunuz?

Bütün güzel kızlar gibi kokonat yağı sürüyoruz. Hem tüylerine haftada iki kere sürüyorum hem de yemeklerine ekliyorum. Asla hazır gıda yedirmem. Çiğ, et, sebze ve yumurta hazırlarım. Haftada iki gün orman yürüyüşe çıkarırım. Üç saat orada koşar ve yürür. En sevdiği şey kedi yavrularıdır.

Televizyon izletiyor musunuz?

Kendini izlemeyi çok seviyor. Belgesel kanallarında geyik, ceylan, balık belgesellerine bayılıyor.

Dizilerden ne gibi teklif bekliyorsun?

Başrol bekliyoruz. Çünkü ona kendine rol yazdıran köpek diyorlar. Herkes tipini ve mizansenlerini komik, hareketlerini uyumlu buluyor. Bu yüzden onunla çalışmak çok kolaydır.

Sette şartlarınız var mı?

Sette herkesin bağırmasından hoşlanmıyor. Etkileniyor. Önünde klaket kullanılmasını istemiyorum. Konsantrasyonu bozuluyor. Kulisinde de mutlaka füme et ve kavurma ister. Bunlar olmazsa kuru mamalarla bir şey yaptıramazsınız.

Haberin Devamı

Çiftleştirecek misiniz?

Hanımefendi arada bunu istiyor ama ben buna sıcak bakmıyorum. Çiftleştirmem, bu şekilde devam eder.