Gazete Vatan Logo

Kendi ürününe rakip olacak

Eylül’de Londra’daki Debenhams alışveriş merkezinde kendi satış noktasını açacak olan Desa, burada üretim yaptığı dev markalarla yarışacak. Şirket, 2007’nin ilk üç ayına kadar Moskova’da da 5 mağaza açacak

Eylül ayında Londra’da Oxford Street’teki Debenhams alışveriş merkezinde kendi markasıyla görücüye çıkacak olan Desa, yurtdışında markalaşma çalışmalarına ağırlık verecek. Ekim ayında da Moskova’da ilk mağazasını açacak. Moskova’da 2007 yılının ilk üç ayına kadar 5 mağaza açacak olan şirket, her mağaza için 1 milyon dolarlık yatırım yapacak. Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, hedeflerinin en geç 2 yıl içinde yüzde 100 Desa markasıyla üretim yapıp yaşayabilecek hale getirmek olduğunu söyledi.

TASARIMCILARA ÜRETİYOR
Londra’da deri konfeksiyon ürünlerinde yüzde 16 pazar payına ulaştıklarını ve Mark’s and Spencer, Debenhams gib markalara üretim yaptıklarına değinen Çelet, “Debenhams’taki birçok ünlü tasarımcıya da biz üretim yapıyoruz. Üretim miktarımız 12 bin adedi buluyor. Debenhams’ta aynı çatı altında kendi ürettiğimiz ürünlerle rekabet edeceğiz” dedi.

Desa satış noktasında her gün 10-20 adet arasında bir satış yapmayı hedeflediklerini kaydeden Melih Çelet, Debenhams için Türk motiflerinin işlendiği özel bir koleksiyon hazırladıklarını anlattı. Çelet, şöyle konuştu: “İngiltere’de Desa International adıyla 500 bin pound sermayeli bir şirket kurduk. Tüm ithalatı Türkiye’den yapacağız. Debenhams’taki satış noktamız için cironun yüzde 36’sını ödeyeceğiz. İlk sezondan sonra diğer Debenhams’larda da mağaza açmamız gündeme gelebilir. Ulaşacağımız rakamlar önemli. İşler planladığımız gibi iyi giderse bir noktayla sınırlı kalmayacağız. 100-150 satış noktasında yıllık 20 milyon dolar ciroya ulaşabiliriz.”

Desa Genel Müdürü Burak Çelet de İngiltere’de üst gelir grubunu hedeflediklerini söyledi. Çelet, “Debenhams’taki satış noktamızda 149-249 pound’a deri ceket, 350-600 pound’a da kürk süet ürünler satacağız. Amacımız, 1.200-1.800 pounda satılan markalarla eşdeğer ürünü uygun fiyata İngiliz müşterilere sunmak” dedi.

Özcan Deniz satışları artırdı
Desa, geçen yıl reklam ve tanıtıma 3.5 milyon dolar harcadı. Sanatçı Özcan Deniz’in oynadığı reklam kampanyasıyla erkek ürünlerinin satış payını yüzde 35’ten yüzde 55’e çıkardıklarını söyleyen Desa Genel Müdürü Burak Çelet, bu yıl ilk defa defile düzenleyeceklerini de açıkladı.

Tüm uçakları Desa yeniliyor
Yurtİçİnde satışlarını geçen yıla göre yüzde 55 artıran Desa, 46 olan mağaza sayısını 50’ye çıkaracak. 2007 yaz sezonunda deri ve tekstil ürünlerinin karışımından oluşan koleksiyonlarını piyasaya sunacaklarını belirten Burak Çelet, “Mağazalarımızı ayda 127 bin kişi ziyaret ediyor. Bunların 38 bini alışveriş yapıyor. Bu yıl da geçen yılki gibi 55 milyon dolar ciro yapacağız” dedi.

Bu arada Desa, Türkiye’deki özel havacılık şirketlerinin uçaklarının koltuk kaplamasını da yapıyor. Çelet, Onur Air’den Pegasus’a tüm markaların müşterileri olduğunu, THY ile de çalışmaya başladıklarını vurguladı.

Haberin Devamı