Gazete Vatan Logo

Kelebeklerin hikâyesi!

“Kelebeğin Rüyası” bugün gösterime giriyor

Kelebeklerin hikâyesi!

Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat’ın başrollerini paylaştığı “Kelebeğin Rüyası” bugün vizyonda. Film, genç yaşta ölen iki şairin hayatını anlatıyor.

Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’ın yaptığı “Kelebeğin Rüyası” bugün gösterime giriyor. Güçlü oyuncu kadrosu, Kıvanç Tatlıtuğ’un eleştirmenlere “büyük bir oyuncu izledik” yorumları yaptıran performansı ve usta görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin çekimleri ile filmin 2013’ün en çok izlenen filmlerinden olması kesin görünüyor. Bu güçlü kadroyu bir araya getiren ise Türk şiirinin hazin bir hikayesini anlatıyor olması. Behçet Necatigil’in Zonguldak’ta öğretmenlik yaptığı sırada öğrencisi olan Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur’un kısacık hayatlarını...

Salah Birsel sahiplendi

Mert Fırat’ın canlandırdığı Rüştü Onur sadece 22 yıl yaşayabilmiş. 1920, Zonguldak, Devrek doğumlu. Bölgenin korkulu rüyası veremden ölmüş. Heybeliada senatoryumunda tanıştığı, Media Sessiz (Farah Zeynep Abdullah) ile evlenmiş, ama üç ay sonra karısını tifodan kaybetmiş, birkaç ay sonra da kendi hayatını... Sadece 22 yıl yaşasa da kişiliği ve şiirleri ile kendisini çok sevdirmiş. Mesela Salah Birsel, şiirlerini 1956’da “Rüştü Onur” adıyla kitaplaştırmış.


Necati Cumalı’nın payı

Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Muzaffer Tayyip Uslu’nun hikayesi de yakın arkadaşı Rüştü Onur’unkinden farklı değil. O da Zonguldaklı, o da veremden muztarip, o da Garip şiiri etkisinde bir şair. Tek farkı arkadaşından üç yıl fazla yaşamış ve sevdiği kızla Suzan Özsoy’la (Belçim Bilgin Erdoğan) evlenememiş olması. O da arkadaşı gibi edebiyat çevrelerince çok sevilmiş. Ona da ölümünden sonra Necati Cumalı sahip çıkmış ve şiirlerini kitaplaştırmış. Ancak kendisinden bir fotoğraf bile kalmamış bugüne.

Yani; kisi de kısacık bir hayat süreceklerini bilerek ve şiire sığınarak yaşamışlar.

Rüyaları 3 ay sürdü

Rüştü Onur, senatoryumda yatarken tifo hastası Media ile tanışır ve öleceklerini bile bile evlenme teklif eder. Ancak üç ay sonra önce karısını ardından kendi hayatını kaybeder. Mikrop bulaşmasın diye öpüşemezler bile.

Kitabı tartışma yarattı

“Kelebeğin Rüyası”nın gösterime girmesiyle yayınevleri de harekete geçti. Kaynak Yayınları Rüştü Onur’un karısına yazdığı mektupları ve şiirleri “Mektubun Avucumda” adıyla yayımladı. Ancak İş Bankası Kültür Yayınları tam da bu yüzden Rüştü Onur’un “Kayıp Şairler” dizinden yayımlanacağını duyurduğu şiir kitabını basmama kararı aldı. Çünkü artık “Kayıp şairliği kalmadı” diyor yayınevi. Muzaffer Tayyip Uslu’nun kitabı ise üç ay içerisinde bu diziden çıkacak.

Haberin Devamı