Gazete Vatan Logo

Kebabın Efendy’si

Kebabın Efendy’si

Yurt dışında yaşayan ve kendi mesleklerinde çok başarılı olan birçok Türk var. Ama nedense gözden uzak olan gönülden de uzak olur atasözünü doğru çıkarırcasına bizler burada onların başarılarından yeterince haberdar olamıyoruz ve hak ettikleri ilgiyi gösteremiyoruz.

Bunlardan biri de Sidney’deki Türk restoranı Efendy’nin sahibi ve şefi Somer Sivrioğlu. Annesi de bir şef olan ve bütün çocukluğu restoranlarda geçen Somer 25 yaşında Sidney’e gitmiş ve 40’lı yaşlarında Avustralya’nın en ünlü şeflerinden biri olmuş. Cesur bir şef Somer. “Eğer o tuzağa düşerseniz mozerella peyniri ve ketçapla döner sunmaya başlıyorsunuz. Bizim gibi etnik mutfaklarda yapılması gereken şey kesinlikle kendinizden ödün vermemek. Ancak bu şekilde Türk mutfağını kebap, pide, dansöz algısından kurtarabiliriz. En büyük sorun iyi bir temel kaynağının olmaması.” diyor.

İşte bu fikirden yola çıkarak bir kitap yazmaya karar vermiş. Üstelik bunu yalnız değil, Avusturalya’nın en önemli yemek yazarlarından gazeteci David Dale ile birlikte yapmış. 2 yıldan fazla süren çalışma sonunda hazırlanan “ANATOLIA- Adventures in Turkish Cooking” Mart’ın ilk haftası satışa çıkıyor.

Haberin Devamı

İyi kalpler dükkanı

Gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde toplumsal barış, dayanışma ve değişimi amaçlayan, gençliğin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan bir değişim ve dönüşüm projesi Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG). Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın çalışmalarını desteklemek, tanıtmak ve kaynak yaratmak amacıyla 2004’de açılan İyi Kalpler Dükkan’ı gençlerin hayallerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Her türlü bağışın ikinci el satışından elde edilen gelirle gençlerin sosyal sorumluluk projelerine ve eğitimlerine kaynak sağlamayı amaçlayan dükkana 2004-2007 yılları arasında toplam 1500’e yakın kişi ve kurum ikinci el bağışında bulunmuş. İyi Kalpler Dükkanı, Beymen’nin desteği ile kapılarını yeniden açıyor. Derin Mermerci Aydin, Arzu Sabancı, Feryal Gülman, Gülben Ergen Çelik, Edvina Sponza, Serra Türker ile birlikte gece elbiselerimizi bağışlıyoruz. Önümüzdeki hafta tüm elbiseler sergilenip satılacak. Ben benim için anlamlı olan mezuniyet elbisemi bağışlıyorum.

Haberin Devamı

La Boom’un içinde NextDoor açılıyor

Açıldığı günden beri kendinden bahsettirmeyi hep başardı La Boom. 25 yaşındaki genç işletmeci Umut Evirgen ve ekibi önce kimse Emirgan’a gitmez, çok uzak algısını yıktı. Sonra yan tarafa açtıkları kardeş mekanları Gizli Kalsın lakaplı pizzacı ile İstanbul’da yapılmamış bir konsept yaratarak kapısında kuyruklar oluşturmayı başardı. Zaman zaman çok eleştiri alsa da doğru bildiğinden şaşmayan La Boom’un içinde şimdi de yeni bir sushi restoranı açılıyormuş. Tabi ki klasik sushi restoranlarından olmayacak La Boom NextDoor.