Gazete Vatan Logo

KDV iadesi dopingi

Sanayicinin büyük umutla beklediği KDV iadesi yeniden gündemde. Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı döneminde ödeneceği belirtilen ancak ‘kaynak yetersizliği’ sebebiyle ertelenen, 150 milyar lirayı bulan KDV iadelerinin ödenmesi için Bakan Albayrak yeşil ışık yaktı.

KDV iadesi dopingi

Enflasyonla Mücadele Programı dün açıklanırken, yüzde 10’luk fiyat indirimlerinin yanı sıra sanayici ve iş insanlarını ilgilendiren çok önemli detaylar da ortaya çıktı. 3 çok önemli detay 3 bakan tarafından açıklandı. Kuşkusuz en önemlisi KDV iadeleri oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bekleyen KDV iade ödenme süreçlerini çok ciddi hızlandırarak yıl sonuna kadar neticelendirmeyi taahhüt ediyoruz” dedi. Albayrak, başvuruların 10 iş günü içinde sonuçlandırılacağını ifade ederken, hakedişlerin yüzde 50’lik kısmının sorgulama neticelenmeden ödeneceğini de söyledi.

Piyasaya doping olur

Söz konusu KDV iadeleri yaklaşık 150 milyar lirayı buluyor. Vergi dairelerince mükelleflere ödenmeyip bekletilen KDV iadelerinin işletmelerin finansman ihtiyacı açısından çok önemli yeri var. Vergi dairesinde bekleyen parası olduğu halde finansman sıkışıklığına giren firmalar bankalardan kredi kullanıyordu. Şayet KDV iadeleri yıl sonuna kadar ödenirse işletmeler üzerindeki finans yükü önemli ölçüde rahatlayacak. Tıpkı Kredi Garanti Fonu gibi piyasaya çok önemli bir miktarda para enjekte de edilmiş olacak.

Haberin Devamı

Ne kadarı ödenir ?

Söz konusu ödeme süreci eski Maliye Bakanı Naci Ağbal döneminde bundan yaklaşık 7 ay önce de gündeme gelmişti. Ancak kaynak yetersizliği sözkonusu ödemelerin yapılmasını engellemişti. Her ne kadar KDV alacaklarının toplamı 150 milyar lira civarında olurken, ödenmeye konu tutarın 65-70 milyar lira seviyesinde olduğu vurgulanıyor.

Toplam miktarın bir kısmının iadeye konu edilmeyecek türde devreden KDV’yi içerdiği biliniyor. Bu kapsamda kimi firmaların doğrudan KDV iadesinden istifade edemeyeceğine dikkat çeken yetkililer, “Kimi firmalar battığı için talepte bulunamayacak. Kimi şirketler re’sen terk yaptıkları iadeden yararlanamayacak.

140 milyar liralık tutarın içerisinde belediyeye ait olup incelendiğinde iadeye konu olmayan türden KDV olabiliyor. Bu çerçevede yüzde 50 oranındaki bir tutarın iade olmayacağı için 67-70 milyar liralık bir iade söz konusu” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Kredi faizinde yüzde 10 indirim
Bir diğer önemli gelişme de yine kredi faizlerinde yapılacak indirim olacak. Söz konusu indirimi de yine Bakan Berat Albayrak açıkladı. Önceki gün 15 milyon liranın altındaki kredilerde 6 ayı ödemesiz
24 aylık yeni yapılandırma imkanı getiren bankaların bir jest daha yaptığını belirten Albayrak, “1 Ağustos’tan sonra kullanılmış ticari kredilerde bankalarımız yüzde 10 indirim yapma kararı aldı. Bankalar Birliği Başkanımız Hüseyin Aydın bana bu kararlarını bildirdi ve çok mutlu oldum. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Buna göre 1 Ağustos tarihinden sonra yüzde 40 faizle ticari kredi kullanan bir işletmenin yıllık faiz maliyeti yüzde 10’luk indirimle yüzde 36 seviyesine düşürülecek.
İş dünyasından enflasyonla mücadeleye tam destek
Enflasyonla Topyekûn Mücadele toplantısında iş insanları da yerini aldı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Boyner Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ve Kalyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu toplantıda hazır bulundu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile Başkan Vekili Ali Koç, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de toplantıya katıldı.
Kısa Çalışma Ödeneği geliyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bize bağlı ve ilgili tüm kuruluşlar olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’mızın arkasındayız ve destekliyoruz” dedi. Toplantıda konuşan Selçuk, enflasyonla mücadelede işverenleri de korumaya çalıştıklarını istihdamın korunmasının en önemli önceliklerden biri olduğunu vurguladı. Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyonla mücadelenin ekonomik büyümeyi engellememesi ve işverenlerimizi desteklemek için bakanlık olarak çeşitli politika enstrümanları geliştirmeye devam ediyoruz. Bunlardan birisi Kısa Çalışma Ödeneği’miz, yakın zamanda planladığımız. Asgari ücret teşviği de devam ediyor.”

Haberin Devamı