Gazete Vatan Logo

Kaşıkçı soruşturmasında kritik soru: Cansız beden nerede?

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yürütülen soruşturmada en kritik soru hala yanıtsız. Kaşıkçı'nın kaybolduğu 2 Ekim gününden bu yana birçok medya kuruluşu Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili çarpıcı iddialar ortaya atsa da cesede ne olduğu konusu henüz aydınlatılabilmiş değil...

Kaşıkçı soruşturmasında kritik soru: Cansız beden nerede?

2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra sır olan gazeteci Cemal Kaşıkçı için 18 gün sonra "itiraf" geldi. Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan arbedede öldüğünü ve 18 kişiyle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ancak belki de en kritik soru halen gizemini koruyor: Cemal Kaşıkçı'nın cansız bedeni nerede?

Tüm dünya, evrak işleri için 2 Ekim günü Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na giren Kaşıkçı'dan haber alınamadığını ertesi gün Türk-Arap Medya Derneği'nin yaptığı açıklamayla öğrendi. Kaşıkçı'nın kaybolmasının üstünden 6 gün geçmişti ki, Reuters haber ajansı Türk güvenlik birimlerinin Kaşıkçı'nın öldüğünü düşündüklerini aktaran bir haber yayınladı.

Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla, öldüğünün açıklanmasının arasında geçen 18 günde yerli ve yabancı medyada konuyla ilgili sayısız iddia yer aldı. Bunlardan en çarpıcıları şüphesiz Kaşıkçı'nın cansız bedeninin akıbetiyle ilgili olanlardı. Aradan geçen 18 günde, birçok basın kuruluşu Kaşıkçı'nın bedeninin konsoloslukta parçalara ayrıldığını yazdı.

Haberin Devamı

Bazı iddialara göre Kaşıkçı'nın parçalanmış bedeni Suudi Arabistan'a kaçırıldı, kimi kaynaklar ise cesedin asitle eritildiğini öne sürdü. Aradan geçen 18 gün içerisinde, Kaşıkçı'nın cansız bedeninin Suudi Arabistan Başkonsolosluk konutunun bahçesine gömülmüş veya konuttaki kuyunun içine atılmış olabileceği iddiaları da medyada kendisine yer buldu.

İstanbul Emniyeti ile Suudi Arabistan'dan gelen soruşturma heyetinin ortak yürüttüğü incelemeler kapsamında konsolosluk binası ve konsolosluk konutunda aramalar yapıldı ancak inceleme sonuçları henüz açıklanmadı. Suudi Arabistan'dan gelen Kaşıkçı'nın öldürüldüğü itirafının ardından bugün Türk ve Suudi Dışişleri yetkililerinin öğlen saatlerinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaşıkçı'nın cansız bedeninin akıbetine ilişkin bir iddia da Reuters haber ajansı tarafından yayınlandı. Soruşturmaya yakın bir Suudi yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, cesedin nerede olduğunun bilinmediğini çünkü cesedin yok edilmesi için 'yerel bir işbirlikçiye' verildiğini öne sürdü. Bir diğer Suudi yetkili de, "Cesede ne olduğunu kesinlikle bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ancak Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'ya yapılan işkencelerin ortaya çıkmaması için cesedi saklama yoluna gidebileceği de belirtiliyor.

Türkiye tarafından da Kaşıkçı'nın cansız bedenine ne olduğu sorusuna ilişkin bir açıklama henüz yapılmış değil. Ancak birkaç gün önce, Türk polisinin Belgrad Ormanları ve Yalova'da Cemal Kaşıkçı'nın cansız bedenini aradığı yönünde haberler ajanslara düşmüştü.

"ACİLEN SORUŞTURMA"
Avrupa Parlamentosu (AP), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "acilen" uluslararası bir soruşturma başlatılmasını istedi.
AP Başkanı Antonio Tajani, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Acilen, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı." ifadesini kullandı.
Tajani, Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin detayların açığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğuna geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.
AB'DEN AÇIKLAMA

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili bir açıklama da Avrupa Birliği kanadından geldi. AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger açıklamasında "Biz de adli sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilerinin katılımıyla İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'ni ziyaret eden AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra ortadan kaybolması ve son olarak öldüğünün açıklanmasıyla ilgili olarak, "Biz de adli sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı