Gazete Vatan Logo

Kariyerlerini bıraktılar hayallerinin peşinden koştular

Hepsi plaza çalışanı beyaz yakalılardı. Ferrasi’ni satan bilge misali, işlerini ve yaşadıkları kentleri bıraktı ve yeni hayatlarına yelken açtıklar. Pazarlama müdürü Aslı Aksoy tarlasında kuşkonmaz yetiştiriyor, reklamcı Dilek Pehlivan köyde salça ve reçel yapıyor. İşte yeni hayatçılar...

Kariyerlerini bıraktılar hayallerinin peşinden koştular

Dilek Pehlivan - Plazadan tarlaya

Dilek Pehlivan 20 yıl boyunca medya sektöründe, reklam ve medya planlaması alanlarında profesyonel olarak çalıştı. 2012 yılında televizyon izlerken, ‘Ben ne yapıyorum’ sorusuyla hem kendinin hem ailesinin tüm hayatını değiştirdi. İstanbul’da Bağdat Caddesi’ndeki evini bırakıp Bursa’nın Bademli köyüne yerleşmiş. Plazadan Tarlaya isimli sitesiyle kendi yaptığı doğal konserveleri satan Pehlivan aynı zamanda köydeki çiftçilerin ürünlerinin satışı ve pazarlamasını yapıyor. İstanbul’da aylık gelirinin 15-20 bin lirayı bulduğunu ifade eden Pehlivan, “Ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde organik tarım konusunda hem fikir olduk ve Bursa Bademli’ye taşınma kararı aldık. Maddi alamda büyük kayıplar yaşadık ama manevi olarak kazandıklarımıza değiyor. Plaza hayatından çıkıp tarlaya geldik. Lüksü bırakıp toprağa geldik. Şimdi ailecek dünyaya çok farklı bakıyoruz.’ diyor.

Abdullah Furtuna - Havayolu şirketinden ayrıldı gübre üretiyor

Abdullah Furtuna, tüketen değil üreten olmak istiyorum diyerek yola çıktı. 2000 yılında Viyana’da Bilgisayar mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nden yüksek lisansını tamamladı. Türk Hava Yolları’nda 3 yıl boyunca görev yaptıktan sonra istifa etti. İlk olarak tekstil işine giren Furtuna, Uşak’ta kurduğu organik gübre tesisiyle hayatını değiştirdi. “Hayatımda her zaman bir şeylerin eksik olduğunu hissettim. Hayalimin peşinden giderek gübre üretimi işinde kendimi buldum. Uşak’ta bir tesis kurdum. Bu yola çıkarken bana ‘düzenli işini bırakma’ diyen arkadaşlarımı dinleseydim mutsuz bir adam olarak hayatıma devam edecektim. İyi ki kendi özgürlüğümü seçmişim.

Haberin Devamı

Merve Eskitaşçıoğlu - Kariyerini bir kalemde sildi pastane açtı

Merve Eskitaşçıoğlu, üniversite eğitimini Manchester’da işletme üzerine tamamladı. Ardından Koç Üniversitesi MBA programını bitirerek sırasıyla Philip MorrisSA veYapı Kredi Bankası’nda İnsan Kaynakları Yönetimleri’nde görev aldı. Kurumsal sektörde 10 yılı dolduran Eskitaşçıoğlu, gittiği pastacılık eğitimiyle ‘Neden buradayım’ sorusunu sordu ve hayatını değiştirme kararı verdi: “Kurumsal hayattaki tecrübem süresince her gün işimi severek yaptım. İşimi, çalışma arkadaşlarımı çok sevmeme rağmen aslında her kurumsal hayatta çalışan kişinin yaşadığı bir dönemden geçmeye başlamıştım. ‘Sorgulama dönemi’. 10 yıllık kurumsal tecrübe akabinde kendi adıma güzel bir şeyler yapmaya karar verdim ve Doors Akademi’de Pastacılık Eğitimine başladım. Eğitimin ardından ilk olarak bir arkadaşımla birlikte Emirgan’da Color.full.bakery’i kurduk. Üç yılın ardından ise aynı yerde tek başıma Meri Bakery adlı mekânımı işletiyorum. İkinci hayatımı kendi ellerimle inşa ediyorum hem mutlu hem de huzurluyum..

Haberin Devamı

Okulunu kapattı sera açtı
Elazığ’da anaokulu işleten Fazile Katipoğlu, iki yıl kızıyla kurduğu serada ayda 3 ton mantar üretiyor. Katipoğlu, “Herkesin çılgınlık dediği bir işte başarı yakaladım. Bu hayat para için ruhumuzu hapsetmeye değmeyecek kadar kısa. Biraz cesaret bolca hayal herkese yeni bir kapı açar.’’

Haberin Devamı

Aslı Aksoy - Amerika’da yediği kuşkonmaz Türkiye’de hayatını değiştirdi
Aslı Aksoy, ODTÜ İşletme bölümünden mezun oldu. Daha sonra Koç Üniversitesi’nde MBA tamamladı. 13 yıl boyunca profesyonel olarak tekstil ve gıda sektöründe pazarlama müdürü olarak çalıştı. Aslı Aksoy’un hayatını değiştiren fikir ise Amerika’ya yaptığı bir iş seyahatinde ortaya çıktı. Yemekte Aksoy’un yediği kuşkonmaz yıllardır uzaklaşmak istediği plaza hayatından çıkmak için ilk adım oldu. İlk kez kuşkonmaz yiyen Aksoy, Türkiye’de de kuşkonmazın yaygın olmamasından yola çıkarak, kuşkonmaz üretimi için araştırma yapmaya başladı. Yaklaşık iki yıl süren araştırma sürecinde Eskişehir’de kuşkonmaz tarlasında çalışan Aksoy 2015 yılında 17 yıllık plaza hayatını bırakarak toprakla buluştu. İzmir Urla’da 2.5 dönümlük bir tarlada kuşkonmaz üretimine başlayan Aksoy şu anda 42 dönümlük bir tarlada kuşkonmaz üretimine devam ediyor. Bugün yanımda 11 kadınla birlikte çalışıyorum. Bu yıl 10 tona yakın hasat yapmayı amaçlıyoruz. Markamıza ‘Eli Belinde’ ismini verdik. Hem büyük marketlere ürün tedarik edip, hem de online olarak satışta bulunuyoruz. Hatta bu yıl ihracat bile yaptık. İstanbul’da çalıştığım sürede aylık gelirim 10 bin lira civarındaydı. Bir elimin sürekli toprağın içinde olması ruhumu arındırıyor. 17 yıl boyunca şehre hapsettiğim ruhum artık özgür.

Haberin Devamı