Gazete Vatan Logo

Kariyeri değil anneliği seçtim

Filenin Sultanları’ndan, kariyerine olimpiyat oyunları şampiyonluğu, milli takım kaptanlığı, dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonlar şampiyonluğunu sığdırmış Esra Gümüş’ten bahsediyorum... Gümüş jübilesini yaptı, şimdi ise 6.5 aylık hamile.,

Kariyeri değil  anneliği seçtim

Filenin Sultanları’ndan, kariyerine olimpiyat oyunları şampiyonluğu, milli takım kaptanlığı, dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonlar şampiyonluğunu sığdırmış; yani spor adına yapılabilecek her şeyi…. Esra Gümüş’ten bahsediyorum... Bebek’te röportaj için sözleştik, yolda yürürken aklımda şu soru geldi, “Neden jübile yaptı Esra?” Yanındayken sorum değişmedi ve selamlaştıktan sonra ilk olarak bunu sordum, Hiç mi ihtimali yok devam etmenin?”


Konuya direkt giriş yapıyor Esra, 35 yaş gayet ideal hatta fazla bir yaş. Düşünüyorum geçmişte pek çok branşın sporcusu 20’li yaşlarda spora veda ederken sanırım ısrarla, şımarıklık yapmış oluyorum. Esra ile sohbet vesilesiyle şu gerçeği hatırlayalım. Artık sporcuların kariyer yaşları hemen hemen her branşta uzadı. Bundaki en önemli faktör sporcunun bilinçli bir şekilde kendine bakması. Esra’nın gözleri parlıyor çünkü şu an 6.5 aylık hamile.

ilenin Sultanları’ndan, kariyerine olimpiyat oyunları şampiyonluğu, milli takım kaptanlığı, dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonlar şampiyonluğunu sığdırmış; yani spor adına yapılabilecek her şeyi…. Esra Gümüş’ten bahsediyorum... Bebek’te röportaj için sözleştik, yolda yürürken aklımda şu soru geldi, “Neden jübile yaptı Esra?” Yanındayken sorum değişmedi ve selamlaştıktan sonra ilk olarak bunu sordum, Hiç mi ihtimali yok devam etmenin?”

Haberin Devamı

Jübilenden sonra 4 ay içinde hamile kaldın. Tam da istediğin zamanda...

Bu işler plan programla olmaz. Dört yıllık mutlu bir evliliğim var. Şanslıyım ki her şey istediğim zamanda sağlıkla gerçekleşti.

Nasıl geçiyor hamilelik?

Süper! İlk aylar mide bulantılarım biraz kabus yaşattı ama geçince her şey yoluna girdi. Şimdi tam 27’nci haftadayım.

Genelde sporcular yağ oranları düşük olduğu için hormonal problem yaşar ve tedavi görerek hamile kalır. Sen böyle bir şeye ihtiyaç duydun mu?

Hamile kalmak istedim ve 3-4 ay içerisinde doğal yolla hamile kaldım. Sadece kafanın rahat olmasının etken olduğunu düşünüyorum.

Pilates yapıyor ve yürüyorum

O kadar hırsla yarışır, tamamen konsantre ve disiplinli bir hayat sürerken bir anda radikal değişimle ruhsal olarak yol değiştirdin nasıl etkiledi?

Psikolojik olarak hazırdım ve spor kariyerimde keşke diyeceğim bir şey kalmamıştı. Disiplinli hayatımın hamileliğimi pozitif etkilediğini düşünüyorum. Fiziksel değişime ayak uydurmak ise sen de sporcu olduğun için bilirsin bir hayli zor. Çok uyku yaptı. Sürekli uyumak istedim, midem bulandı, vücut değişiyor. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı ne kadar sporcu olursak olalım doktorum herhangi bir riski azaltmak için sadece yürüyüş verdi. Diyetisyen desteği de alarak ve üç ay sonrasında düzenli egzersizlerime başlayarak bu süreci atlatabildim. Antrenmandan fırsat bulamadığım pek çok şeyi yapabilmenin özgürlüğü de açıkçası hoşuma gitti.

Hamileliğinde spor olarak neler yapıyorsun?

İlk 3 ay yürüyüş yaptım sadece ve ağır taşımaktan kaçındım. Sonrasında yürüyüşe hamile pilatesini de ekledim. Bir yandan hamile kalmadan önce var olan diz sakatlığımı gidermek için fizik tedavi hareketlerim vardı. Onlara devam ediyorum.

Hamilelikte hiç kaprisim olmadı

Normal doğum mu, sezaryen mi tercih edeceksin?

Bir sporcu olarak normal doğum yapmayı tercih ediyorum. Hem güçlü ve dayanabileceğimi hem de etrafımdan aldığım duyumları gözlemlediğimde daha sağlıklı buluyorum. Ama tabii önce o an sağlığımın normal doğuma elverişli olması önemli. Hala fizyoterapi egzersizlerine devam ediyorum. Ve nefes egzersizi yapıyorum. Bence etkili bir çalışma.

Hamile kaprisin oldu mu hiç?

Eşim İnegöl’de oynuyor bazen de deplasmanda oldukları için hafta sonları hatta bazen iki hafta da bir görüşebiliyoruz. Aklı bende kalsın istemedim ve elimden geldiğince hiçbir sorun yaşamamaya çalışıyorum. Anlayacağın hiçbir kaprisim yok. Canım tatlı istiyorsa tatlı ekşi istiyorsa ekşi yiyorum. Buna aşerme denemez sanırım. Eşim iki hafta da bir gördüğünde benim aynaya baktığımdan fazlasını görebiliyor. Bunları duymak tabii güzel geliyor.

Bebeğimin gelişimi için besleniyorum

Hamileliğinden önceki sporculuğundaki beslenme ile hamilelik beslenmeni karşılaştıralım. Neler değişti?

Sporculuğumda tamamen performansım için besleniyordum karbonhidrat depolarını doldurma ve proteinle geri dönüşüm üzerine kuruluydu.

Şimdi ise oğlumun gelişimine yönelik daha çok protein ağırlıklı bir beslenme uyguluyorum. Kilo almak vermekten ziyade hamilelikte olması gerekenlere yöneliyorum. Tatlıdan kaçınıyorum meyveyi de ara öğünlerime mutlaka dahil ediyorum. Günde bir kahvem ve bir çayım var. Bol su içiyorum.

Esra örneğin dün, gün boyunca neler yedin?

Sabah uyandım. İki yumurta, beyaz peynir, üç dilim kepek ekmeği, yeşil zeytin, çilek reçeli ile kahvaltı yaptım. Yanında bazen çay bazen süt içiyorum. Dün süt içtim. Arada bir tane muzum var. Öğlen kadınbudu köfte ve yanında pirinç pilavı yedim. Diğer ara öğünümde ise sütlü kahve içtim. Akşam kıymalı semizotu yemeği ve yoğurt yedim.

İkinci çocuğum olsun isterim

İkinci çocuk istiyor musun?

40 olmadan önce bir çocuk daha doğurmak istiyorum mutlaka. Tabii şu an henüz doğurmadım. Herkes sen birinciyi bir doğur diyor...

Peki ya kariyerin?

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği’nden mezunum. Yüksek lisansımı bitirmek üzereyim. Akademisyenlik izleyeceğim yol. Çünkü öğretmeyi seviyorum ve sahada olmaktan ziyade (menajerlik, antrenörlük, yöneticilik) okulda olmayı tercih ederim. Tabii ki branşım dahilinde gelecek olan tüm projelere açık olacağım. Çünkü sporumu seviyorum ve gelişimine yönelik her türlü işbirliğine açığım.

Son olarak anne de baba da profesyonel voleybolcu, oğlunun kariyerinde sporculuk olacak mı?

Tabii ki çok isterim spor yapsın, sporu sevsin, yönlendiririm de. Ama tercih edip etmemek ona kalmış.

Her şeyi denetmekte yarar var. Ama seçimde özgür bırakmak gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı