Gazete Vatan Logo

Karavanı sırtlayan tatile koşuyor!

Her yaz 1500 karavan en güzel ve özgür tatili yapmak için Türkiye yollarına düşüyor. Bugünlerde karavanla tatile çıkmak çok popüler. İşte günlük kiraları ortalama 450 TL olan ve altı kişinin konaklayabiliği karavanla tatil rehberiniz.

Karavanı sırtlayan tatile koşuyor!

10metrekarelik evinizi yanınıza alıp; o koy benim, bu göl kenarı senin gönlünüzce tatil yapmanın özgürlüğünü düşünün... Hatta denir ki “İçinizde kalan bir şey var mı?” sorusuna Sakıp Sabancı “Bir karavanla dünyayı dolaşmak isterdim” demiş ölmeden önce... Heyhat ömrü yetmedi. Bugünlerde karavan tatili çok popüler, başta İstanbul olmak üzere İzmir ve Antalya’da güvenilir firmalar karavan kiralıyor. Yerli yabancı turistler de tatillerini kiraladıkları bu karavanlarla Türkiye’nin en güzide yerlerinde tatillerini geçiriyorlar. Günlük kiralar ortalama 400 TL. Altı kişilik karavanlarda da yok yok... Size de yalnıca bavulunuzu hazırlayıp özgürlüğe kucak açmanız kalıyor.

İstanbul’da karavan kiralama şirketi Casavan’ın (casavan.com) sahibi Onur Gülmen bu tutkuyu şu sözlerle anlatıyor, “Karavan’la tatil, kontrolün sizde olduğu, dilediğiniz yerde durup, dilediğiniz gibi dinlenebileceğiniz ya da eğlenebileceğiniz benzersiz bir deneyimdir. Bir karavan ile alabildiğine uzanabilirsiniz yollara, ya da bir gölün, nehrin kenarında günlerinizi geçirebilirsiniz. Kimi zaman bir ağacın altı sizin sıcak yuvanız, kimi zaman bir dağın tepesi. Karavan ile kendi hızınızda özgürce tatilinizi doğa ile başbaşa geçirebilirsiniz.”

Haberin Devamı

Gerçekten rüya gibi olsa gerek...

TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 1500 KARAVAN HER YAZ TATİLİNDE YOLLARDA DOLAŞIYOR

Tabii biraz da karavanlardan bahsetmek gerek; karavanlar çok çeşitli aksesuarlarla çok lüks, çok konforlu olarak imal edilebilse de karavancılık genelde kampçılık ile bağdaştırılmış olduğu için daha düşük gelirli insanların emeklilik hayallerinde kendine yer buluyor. Gülmen, son yıllardaki talebi de şöyle anlatıyor, “Son senelerde yurtiçindeki kullanıcı sayısı artış gösterse de, karavancılık tatil kavramı, tatil de sadece yaz ayları ile özdeşleştirildiğinden karavancılık sadece yaz sezonunda belli talebe sahip. Aslında durumumuzun nerede olduğunu şöyle anlatayım: Avrupa’da 6 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1500 karavan yollarda dolaşıyor. Ülkemizde karavan kamp alanları sayısının yetersizliği ve değişkenliği de sektördeki bir başka sorun. Almanya’da 12 bin, Avrupa’da 25 bin, Türkiye’de ise seneye göre sayısında değişiklik olan 30-35 kamp alanı bulunuyor. Türkiye’de karavan sahibi olmak başka bir sıkıntı, çünkü bir motokaravan için devletin istediği ÖTV tam olarak yüzde 145! Bu sebeple insanların karavancılığı bilmeden böyle bir maliyetin altına girmeleri biraz risk teşkil ediyor. Bu noktada karavanı kısa süreli olarak kiralamak insanlara daha mantıklı geliyor.”

Haberin Devamı

10 METREKAREDE YAŞAMAK İÇİN HER ŞEY VAR

Karavanla tatile gideceklerin sadece özel eşyaları ile gelmeleri yeterli çünkü karavanların içi normal bir ev veya otel odasında yaşamak için gerekli olan her türlü ekipman var. Araçlarda standart olarak yemek masası ve dört kişilik oturma yeri, duş, tuvalet iki gözlü ocak ve lavabo, buzdolabı, telefon ve laptop şarj edebilmek için inverter, dışarıdan aldığı elektrikle çalışan klima, DVD, CD player, ısıtıcı ile temiz ve kirli su tankı bulunuyor. Kiralık karavanlar her kiralama öncesi temizlenip strile ediliyor. Temiz çarşaf, pike, yastık ve havlu bulunuyor.

Haberin Devamı

Casavan’da kiralar kiralama dönemi ve aracın tipine göre 250 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Tüm araçlar kaskolu. Onur Gülmen en iyi beş karavan kampingi ve en iyi rotaları da şöyle sıralıyor. “Kum Hotel Kamping-Çanakkale, Ada Kamping-Cunda, Kaş Kamping-Kaş, Misi Kamping-Bursa, Panorama Kamping-Göreme genelde memnun olunan kampingler.”

KİRALARKEN NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR?

Karavan kiralarken kiralamayı yapan firmayı irdelemek gerekir, bazıları bir araç ve bir telefondan ibaret kişilerden oluşabiliyor. Araçların kaskolu olup olmadığı, kaza durumunda ne olacağı sorgulanmalı. Aracı önceden görmek de olası sürprizlere karşı faydalı olabilir.

1 HAFTA KAÇA MAL OLUR?

Karavan kirası: 7 x 350 TL = 2450 TL

Yakıt: 1500km x 0,60 TL= 900TL

Kamping kirası: 30TL x7 = 210 TL

Yeme-içme maliyeti: 640TL

Toplam: 4200TL

Araç 5 kişilik ise: kişi başı: 840TL

YÜZDE 145 ÖTV!

Devletimizin karavan düşmanlığı da ayrı konu. Beş yaşından küçük bir minibüs alıp karavana dönüştürürsen yüzde 145 ÖTV ödemek zorundalar.

Haberin Devamı

İZMİR ÇIKIŞLI SEYAHATLERİNİZ İÇİN

Karavancı/Hulusi Tayanç

İzmir’de karavan kiralayan Karavancı (karavanci.com.tr) firması Türkiye’de bu işi hakkıyla yapan şirketlerden biri. Genellikle yurtdışından turistlerle çalışıyorlar. Tüm araçları kaskolu. Haftalık kiralama yapıyorlar. İzmir’de olmanın avantajlarını da anlatıyor, “Havaalanında teslimat yapıyoruz ve 1 saat sonra en iyi koyda denize girebiliyorlar,” Araçlar 10 metrekarelik. 5 yetişkin rahatlıkla kalabilir. Günlük kiralar 425 TL.

Antalya’ya uç karavan kirala

Antalya’daki Let’s Go Camper (letsgocamper.com) karavan kiralama şirketinin haftalık kiraları karavanın tipine göre 370 ile 220 TL arasında değişiyor. Şirket altı kişiden iki kişilik karavanlara kadar bir çok modeli araç parkında barındırıyor. Genellikle turistlere hizmet verdikleri için standartları da oldukça yüksek. Şirketin sahibi Çağrı Öztoprak “Bizce karavan tatili, kolay, size özel, eğlenceli ve macera dolu olmalı“ diyor. Öztoprak ve ekibi kiraya verdikleri karavanlara 24 saat yardım ve destekte veriyor.

EN?İYİ?ROTALAR

Kuzey Ege Çanakkale, Assos, Ayvalık, Foça. Orta Ege’de İzmir, Çeşme ve Karaburun çevresi ile Seferihisar ve Selçuk olabilir. Güney Ege İzmir üzerinden Datça, Marmaris, Dalyan, Fethiye karavan tatili için mükemmel destinasyonlardır. Antalya üzerinden ise Kemer, Çıralı, Kaş ve Kalkan keyif veren bir rotadır. Orta Anadolu’da ise Ankara üzerinden Nevşehir, Kayseri (Kapadokya) karavanla gezmek ayrı bir keyif verecektir. Doğu Karadeniz sahili ise karavan için başlı başına muhteşem bir rota..