Gazete Vatan Logo

Karamehmet kredi ödemesinde tıkandı

Rus Alfa’nın elindeki rehinli Turkcell hisselerini almak için Ziraat Bankası’ndan 2014’te kredi kullanan Mehmet Emin Karamehmet yine tıkandı. 3 yılı ödemesiz kredide süre doldu ancak ilk taksit yatmadı

Karamehmet kredi ödemesinde tıkandı

Çukurova Holding’in sahibi Mehmet Emin Karamehmet bir kez daha kredi ödemesinde sorun yaşıyor. Turkcell’de ortaklar arasındaki çekişme 13’üncü yılını da doldururken, çözüm yine uzak görünüyor.

2014 yılında, Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredi sayesinde Rus Alfa’nın elindeki rehinli Turkcell hisselerini alan ancak bu hisseleri de kredi karşılığı Ziraat Bankası’na veren Karamehmet, ilk taksitte sorun yaşadı.

3 yılı ödemesiz kredinin ilk taksidini tamamlayamayan Çukurova’nın bankaya olan borcunu kapatmak için söz konusu hisselerin satışı da dahil çeşitli seçenekleri değerlendirdiği öğrenildi.

Ziraat de alamıyor

Konuya yakın kaynaklar iyi bir teklif olması halinde Çukurova’nın hisseleri satmayı değerlendirebileceğini söylediler. İki kaynağın verdiği bilgiye göre, Çukurova Holding’in Rus milyarder Mikhail Fridman’dan aldığı borcu kapatmak için 2014’te Ziraat’ten aldığı 10 yıl vadeli

1.6 milyar dolar kredinin geri ödemesiz süresi doldu. Turkcell’in temettü ödemesi esnasında Ziraat Bankası’nın bir miktar para aldığı ancak bu tutarın ilk takside yetmediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ziraat Bankası 1.6 milyar dolar büyüklükte kredi riskini ve rehinli hisseleri bankacılık kanunu gereği bilançosunda taşımak istemiyor. Yine Bankacılık Kanunu’nun 56’ncı maddesine göre Ziraat Bankası iştirak olarak da hisseleri alamıyor.

Rus Alfa yeni alıcı olabilir

İddiaya göre Rus Alfa yeniden sözkonusu hisseleri almak için istekli olabilir. Bankalar Kanunu gereği Ziraat Bankası’nın bir çözüm üretme konusunda hızlı davranmak isteyeceğini belirten kaynaklar, “Yakın zamanda süreci hızlandıran gelişmeler olabilir” yorumunda bulundu. Çukurova’nın Mart 2005’te TMSF’ye olan borçlarını kapatmak için Rus milyarder Mikhail Fridman’ın yatırım aracı Alfa’dan aldığı finansman paketiyle birlikte Turkcell’in üç ortağı arasında başlayan mücadele 13’üncü yılına girmiş vaziyette. Ancak hissedarlar arasındaki hukuki anlaşmazlıklar ve taktik savaşı ivme kaybetmeden devam ediyor.