Gazete Vatan Logo

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için öğrenim ücretleri belirlendi

YÖK, KHK uyarınca kapatılan vakıf yükseköğretim kurumu öğrencilerinden diğer yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme sonucu kayıt yaptıranların öğrenim ücretlerinin açıklandığını bildirdi

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için öğrenim ücretleri  belirlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca kapatılan vakıf yükseköğretim kurumu öğrencilerinden diğer yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme sonucu kayıt yaptıranların öğrenim ücretlerinin belirlendiği bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin KHK uyarınca kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerden diğer yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme sonucunda kayıt yaptıranların öğrenim ücretleri ve ödeme süreci belirlendi.

Buna göre, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yerleştirilen öğrenciler, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde ödemiş oldukları öğrenim ücretlerine Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yayınlanan Ağustos 2016 dönemi tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) artış oranı (yüzde 8,05) uygulanarak hesaplanan ücreti, kayıt yaptırdıkları yükseköğretim kurumlarına ödeyecek.

Öğrencilerin, ödenecek ücretin tespiti için 2015-2016 eğitim-öğretim yılına ait ödemeleri, banka dekontu, makbuz, hesap ekstresi gibi belgelerle kanıtlamaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Belgelerini ibraz edemeyenler, ücretlerini "www.yok.gov.tr/" adresinde yer alan tabloya göre ödeyecek.

Şehit ve gazi yakını ile engelli öğrenciler ücret ödemeyecek

2016-2017 eğitim-öğretim döneminden sonraki dönemlerde öğrenim ücretlerinin hesaplanmasında bir önceki yıl ödemiş oldukları ücrete ağustos ayı TÜFE artış oranları uygulanacak.

Bu eğitim öğretim yılı başlamadan kapatılan üniversitenin sağlamış olduğu erken ödeme indirimlerinden faydalanarak gelecek yıla ait ücretlerini peşin ödeyen öğrenciler, ödemelerini banka dekontu, makbuz, hesap ekstresi gibi belgelerle kanıtlamaları durumunda ilgili akademik yıl için ücret ödemeyecek. Yine bu eğitim öğretim yılı güz dönemi kayıtlarının tamamlanmış olması sebebiyle öğrenciler, ekim, kasım ve aralık aylarına ait ilk üç taksitin tamamını en geç 20 Aralık'a kadar, kalan diğer 6 taksiti ise ocak ayından başlamak ve haziran ayı dahil olmak üzere her ayın en geç 20'sine kadar ödeyecek.

Haberin Devamı

Sonraki yıllarda ise öğrenim ücretleri eylül ayından başlamak üzere 9 eşit taksitte ve her ayın en geç 20'sine kadar ilgili yükseköğretim kurumunun belirleyeceği banka hesabına yatırılmak suretiyle verilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ve Dikey Geçiş Sistemi (DGS) ile belirli oranlarda burs kazanarak yerleşen öğrencilerin, yerleştirildikleri yıla ait tercih kılavuzunda özel koşul ve açıklamalarda yer alan hususlardan sadece öğrenim ücretine ilişkin hususlar uygulanacağından, burs, yurt, yemek gibi ilave destekler öğrencilere verilmeyecek.

Şehit ve gazi yakını ile engelli öğrenciler, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla kapatılan vakıf yükseköğretim kurumundaki statüleri de esas alınarak ücret ödemeyecek.

Adaylar kayıt süreci ve ödeme tablosuna ilişkin bilgilere "http://www.yok.gov.tr/" sitesinden ulaşabilecek.