Gazete Vatan Logo

Kanı sulandırmak için bebe aspirini yeter

Harvard Üniversitesi’nin araştırmasında, her gün kullanılması halinde erkeklerde kalp krizi riskini artırdığı ortaya çıkan aspirin tıp dünyasında tartışma yarattı

Aspirini sürekli kullananlara düzenli olarak tansiyon muayenesi yaptırmalarını öneren Amerikan Kalp Vakfı, doktorlara ise başka bir çağrıda bulundu. Vakıf, tedavinin ilk aşamasında ağrı kesici reçeteler yazmak yerine, doktorların hastalara fiziksel terapi, egzersiz, zayıflama, eklem üzerindeki baskıları azaltma ve soğuk-sıcak tedavileri uygulamalarını önerdi. Asprinle ilgili görüşlerini aldığımız Acibadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Sorumlusu Dr. Nuri Çağlar, kanı sulandırmak için aspirin alanlara bebe aspirinini önerdi.

* Hergün aspirin alınabilir mi?
Her gün aspirin almayı gerektirecek bir durum yoksa alınmasına gerek yok. Aspirinin yan etkileri varsa, hiç almamak gerekir. Aspirin kanı sulandırır ve damar içi pıhtı oluşmasını engeller. Ancak doktor vermediği sürece alınmamalı.

* Bazı doktorlar hergün alınabilir diyor? Ne gibi sakıncası var?
Hergün alınabilir ama eğer hastada mide kanaması veya 12 parmak bağırsağında kanamaya yatkınlık olmamalıdır. Pıhtılaşma problemi olan hastaların alması da sakıncalıdır. Bunları bilmeden hergün aldığınızda ortaya sakıncalı durumlar çıkabilir.

* 25-35 yaş arasındaki biri ile 35-50 arasında birinin hergün aspi rin kullanması arasında bir fark var mıdır?
Hiç bir fark yoktur.

* Ailede kalp ve damar hastalıklarına ya da yüksek tansiyona yatkınlık varsa, hergün aspirin almak doğru mudur?
Ailede genç yaşta inme ve kalp damar hastalığı varsa, aspirin almayı engelleyen sorunlar yoksa, alınmasında yarar vardır. Yararlılık daha çoktur.

* Bebe aspirini ile normal aspirin arasındaki fark nedir?
Biri 80, diğeri 150-300 miligramdır. Etki mekanizması aynıdır. Yaptığı etki birbirinin aynıdır. Tabii ki kan sulandırma etkisinden bahsediyoruz. Ağrı kesici özelliği değil.

* Hangi durumlarda günde bir aspirin almalıyız?
İnme yatkınlığı ve inmesi olanlar, koroner arter yatkınlığı olanlar veya tespit edilenler almalıdır.

Haberin Devamı