Gazete Vatan Logo

Kanaatkâr olmalıyız

Fiyatların dip yaptığı ve maliyetlerin yükseldiği konut sektörüne kâr uyarısı geldi. Torunlar’ın patronu Aziz Torun, “Eskisi gibi yüzde 25-30 kâr oranları kalmadı. Kanaatkâr olmalıyız” dedi

Kanaatkâr olmalıyız

Gayrimenkul sektöründe maliyet endeksi son bir yılda yüzde 25 yükselirken, düşen konut fiyatları nedeniyle kârlılık oranları da azalmaya başladı.

Konut üretiminde geçmişteki kâr oranlarının kalmadığı konusunda sektörü uyaran Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Artık yüzde 25-30’lar gibi kâr marjı kalmadı. Hele ki başkasının arazisi üzerinde proje gerçekleştiriyorsanız öyle yüksek kâr marjları yok. Cebe girmemiş kâr, kâr değildir. Artık kanaatkâr olmamız gerekiyor. Yüzde 10-15 kârlılık artık iyi bir oran” diye konuştu.

Fiyatlar dip yaptı

5. Levent projesindeki son durumu anlattığı toplantıda gayrimenkul sektörünü de değerlendiren Aziz Torun, firmaların en dip fiyatlarla satış yaptığını, bunu da alıcı için bir fırsat olduğunu söyledi. Gayrimenkul sektörü bir dönem cazip göründüğünü ancak artık sektörde çok ciddi bir rekabetin olduğunu anlatan Torun, “Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür ama şimdi o dönemde değiliz. Sektöre giriş yapıp da umduğunu bulamayanlar yavaş yavaş çekiliyor. Maliyet analizini iyi yapan, doğru yerde doğru proje geliştirenler yoluna devam ediyor. Diğerleri için talep sıkıntısı olabilir” diye konuştu. Sektördeki talep yetersizliğine de vurgu yapan Torun, bazı bölgelerde doyuma ulaşıldığını, arz-talep dengesinin olduğunu ve bunun da şişkinlik yarattığını belirtti. Torun, şöyle devam etti: “Sat-yap modeli ilelebet sürdürülemez. Sattığımız parayla geliştirme modeli asırlar boyu devam edemez. Biraz da yaparak satalım. Finansman gerektiren bir modele geçmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

Paşabahçe’de süreç başladı

YENİ yatırımları hakkında da bilgi veren Aziz Torun, İstanbul Mahmutbey yolu üzerindeki Mall of İstanbul projesinin devamı niteliğinde olan otel ve rezidans projesine başladıklarını, 2019’da hayata geçeceğini söyledi. Torun, Beykoz’daki Paşabahçe arsasında otel ve 6 yalı ve yalı dairesi inşa edeceklerini belirterek, “Ruhsatımızı aldık, çalışmalara başladık. Üst kategorideki otel markalarıyla görüşüyoruz. 4-5 ay içinde işletecek marka da belli olur” dedi.

Haberin Devamı

2.100 daireli 5. Levent’te teslim başlıyor

Torunlar GYO’nun KİPTAŞ iş birliği ile İstanbul TEM Alibeyköy’de hayata geçirdiği 5. Levent projesinde teslim başladı. 2.2 milyar lira satış değerine sahip projede teslim sürecinin bitmesiyle 1 Mart itibarıyla yaşam başlayacak. Aziz Torun, kentsel dönüşüm kapsamında inşa ettikleri projede 400 konutu hak sahiplerine, 600 konutu belediyeye ve 200 konutu da arsa sahiplerine teslim ettiklerini ifade ederek, “Payımıza düşen 2 bin 100 konutun yüzde 82’sinin satışını tamamladık. 1 milyar
560 milyon lira ciro elde ettik. 2.5 yıl önce metrekaresi 5 bin liradan çıkmıştık, 7 bin 400 liraya ulaştık“ dedi.