Gazete Vatan Logo

Kamuda 143 Milyon Lira tasarruf!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kullanması amacıyla geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi GİBUX, kurumun hemen hemen tüm bilgisayarlarında kullanılıyor.

Kamuda 143 Milyon Lira tasarruf!

GİBUX nedir?GİBUX, Türkiye’deki tüm Vergi Daireleri ve Mal Müdürlükleri’nde kullanılması amacıyla Türk mühendisleri tarafından analiz ve tasarımı yapılarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

GİBUX özellikleri Tübitak tarafından geliştirilen Pardus’tan farkı, bu işletim sisteminin son kullanıcıya göre değil GİB’in kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş olmasıdır. Ayrıca Pardus gibi Debian tabanlı değil Suse tabanlıdır.

GİBUX ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hem Microsoft’a bağımlılığının ortada kaldırılması hem de lisans ücretlerinden tasarruf sağlaması hedeflenmiştir. GİBUX, bugün yalnızca işletim sistemi için değil antivirüs ve ofis yazılımları için de lisans ücreti tasarrufu sağlıyor.

Kurumda kullanılan donanımlara uygun olarak dizayn edilen işletim sistemi, eldeki donanımı etkili bir şekilde kullanıyor. GİBUX’ta driver derdi de yok. Kurumda yeni bir donanım kullanılacağı için GİBUX’a uygun bir donanım seçiliyor ya da donanımın fiziksel kurulumundan önce GİBUX’a güncelleme dağıtılıyor. Bu sayede donanımların sadece fiziksel montajının yapılması yeterli oluyor. Windows’un eski sürümlerinde driver kurulumu için ekstra zaman harcanıyordu.

Haberin Devamı

GİBUX arayüzü tasarlanırken personelin kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurularak Windows’a benzer bir arayüz tasarımı tercih edilmiş. Butonların konumlandırılmasında vs. personellerin kullanım alışkanlığının incelendiği ve buna göre belirlendiği ifade ediliyor.

GİBUX işletim sisteminde Microsoft Office yerine olarak açık kaynak kodlu ücretsiz LibreOffice kullanılıyor. Türkçe arayüzü bulunan LibreOffice yazılımında Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio uygulamalarının benzeri uygulamalar bulunuyor.

KAÇ CİHAZDA KULLANILIYOR?

GİBUX’un ortaya çıkışında kurumun istekleri doğrultusunda özelleştirme imkanının yanında lisans ücreti tasarrufu da hedeflenmiştir. 2014 yılının ikinci yarısında kullanılmaya başlanan GİBUX, 3 Eylül tarihinde açıklanan rakamlara göre 37301 masaüstü bilgisayarda ve 515 sunucu bilgisayarda kullanılmaktadır. Kurumdaki tüm masaüstü bilgisayarlar GİBUX’a geçti. Sunucuların geçişi sürüyor.

Haberin Devamı