Gazete Vatan Logo

Kadınların yürüyüşü meme kanserine deva olacak

35 bin kadın çalışanıyla 40 ülkede faaliyet gösteren kozmetik şirketi Avon'un "Sağlığa Yürüyüş" projesi kapsamında bu yıl içinde 7 ilde 1000 kadına ücretsiz meme taraması yapılacak

Türkiye'de her yıl yaklaşık 30 bin kadın meme kanserine yakalanıyor. Dünyada her 8 dakikada bir kadın meme kanserinden hayatını kaybediyor. 2005 yılının Ekim ayında dünyada 37 ülkede meme kanseri yürüyüşleri yapılacak. Bu yürüyüşlerin yapılacağı ülkeler arasında Türkiye de var. Ancak bu yıl Türkiye'deki meme kanseri etkinlikleri bunla sınırlı kalmayacak. Avon Sağlığa Yürüyüş projesi kapsamında meme kanseri konusunda bilinçlendirme etkinlikleri yapılacak ve ücretsiz teşhis imkânı sağlanacak.

Türkiye'de bu projenin mimarları Avon Halkla İlişkiler ve Pazarlama İletişimi yöneticisi Eda Bekem ve ARYA İletişim'den Arzu Çekirge Paksoy.

* Meme kanseri kadınların yaşamını en çok tehdit eden hastalıklardan biri. Avon bu konuyla ne zaman ilgilenmeye başladı?
Eda Bekem: Avon 50 yıldır kadın sağlığıyla ilgili çalışmalar yapıyor. 1992'de meme kanseriyle mücadele kampanyası başlatmış. 1992'den beri 350 milyon doların üzerinde fon toplanmış. Bu fon meme kanseriyle ilgili çalışmalarda kullanılmış.

* Kaç ülkede bu tür çalışmalar yapılmış?
E.B: 40 ülkede bu tarz çalışmalar yapılıyor. Biz de Türkiye'de 1996'dan beri bu çalışmaları yapıyoruz ancak bu sene hedeflerimizi büyüttük. Bugüne kadar 1000 kadına ücretsiz mamografi çektik. İki hastaneye mamografi cihazı bağışında bulunduk. Seminerler düzenledik. Milyonlarca broşür dağıttık. 16 alışveriş merkezinin kadın tuvaletlerinde kadınları bilinçlendirici afişlere yer verdik.

* Bu yıl Türkiye'de meme kanseri taramaları yapacaksınız, ne kadar kaynak ayrıldı bu çalışmalara?
E.B:Başlangıçta 1000 kadının mamografi çekimini yapmak istiyoruz. Başlangıçta 400 bin dolarlık bir fon ayırdık.

* Arzu Çekirge Paksoy: 7 ilde, İstanbul'da iki yakada taramalar yapılacak. Kampanyamızı duyurma amacıyla 5 Mayıs'ta Dilek Hanif defilemiz var. Dilek Hanif ilkbahar-yaz defilesinin tüm gelirini bu projeye bağışlıyor.

* Meme kanseri taraması yapmak yeterli mi? Biliyoruz erken teşhis çok önemli ama Türkiye'de birçok kadın da meme kanseri tedavisinde maddi olarak zorlanıyor...
A.Ç: Yalnızca tam değil, ek teşhisler gerektiğinde bu kaynaktan bunlar da karşılanacak. Tedavi gereksinimi ortaya çıktığında Avon fonu belli bir bölümünü karşılayacak.

E.B: Biz sadece teşhisi koyup bırakmayacağız. Takipçisi olacağız, ayrıca kadınların tedavilerine de yardımcı olacağız.

* Bu yıl dünyada meme kanseriyle ilgili çok önemli etkinlikler var...
A.Ç.P: Tüm dünyada global bir yürüyüş var, meme kanseri için. Bu yıl bunu Türkiye'de çok büyük bir yürüyüş yapmayı hedefliyoruz. Boğaz'da büyük bir etkinlik düzenleyeceğiz. Bakanların, STK'ların, sanatçıların katılacağı büyük bir yürüyüş hazırlayacağız. Ayrıca gönüllü elçiler seçiyoruz. Sanatçılar, yazarlar, gazeteciler arasından. Gönüllü elçilerimiz aracılığıyla kampanyayı duyuracağız.

E.B: Yürüyüş dünyada 37 ülkede yapılacak. New York'ta bu yürüyüş için özel bir sembol hazırlanıyor. Her ülkede bir kadın seçilecek, bu kadın meme kanserini yenmiş bir kadın olacak, bu kadın o yürüyüşte o sembolü taşıyacak. Meme kanserinde erken teşhis demek kadınların hayatının kurtarılması demek, bu yüzden de bu kampanyayı çok önemsiyoruz.

Haberin Devamı