Gazete Vatan Logo
Magazin Kadınların en çok kullandığı seks yardımı: kayganlaştırıcılar!

Kadınların en çok kullandığı seks yardımı: kayganlaştırıcılar!

Kayganlaştırıcı jel ve kremler kadınların en çok kullandığı seksüel destekler arasında. 2008 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmada neredeyse on kadından altısının hayatlarının bir noktasında kayganlaştırıcı ürünlerden yardım aldığı gösterildi. Peki bu ürünler gerçekten her derde deva mı?

Kayganlaştırıcıların kadınlar arasında bu kadar yaygın olmasının pek çok nedeni var. Bu ürünlerin kullanmasının ana nedeni vajinal kuruluk şikayeti. Kadınların yaklaşık yarısı bu ürünleri doğal kayganlık işlevindeki düşüş nedeniyle tercih ediyor. Vajinal kuruluk özellikle hormon dengesinin değiştiği menopoz ve emzirme döneminde ortaya çıkıyor. Yine kanser hastalarında -örneğin meme kanseri sonrasında- kuruluk sık görülen bir sorun. Bu durumda kayganlaştırıcılardan yardım alınarak cinsel birleşme daha kolay sağlanıyor.

KURULUK NEDEN OLUR?

Hormonsal değişimlerin dışında kuruluk şikayetinin başka sebepleri de olabiliyor. Cinsel isteksizlik, zihinsel ve fiziksel uyarılmanın eksikliği, cinsel ağrı ve kasılma şikayetleri kuruluğa yol açabiliyor. Yetersiz süre ve yanlış tekniklerle yapılan önsevişmede kayganlık gelişmeyebiliyor. Cinsel istek ve zihinsel konsantrasyon düşüklüğü beyinden cinsel bölgeye giden sinyalleri azaltıyor ve kayganlık miktarı düşüyor. Kasılma ve cinsel ağrıda hem ağrı beklentisi hem de lokal hassasiyet nedeniyle kuruluk oluşabiliyor. Kayganlığı cinsel bölgedeki bezlerin salgısı olarak düşünmek doğru değil. Kayganlık aslında cinsel bölgedeki damar fonksiyonuna bağlı. Vajinal damarlar sağlıklı ise cinsel uyarılma sonucu vajinaya giden kan akışı artıyor ve vajinal boşluğa bu damarlardan sıvı sızıyor. Böylece kayganlık oluşuyor. Dolayısı ile damarsal risk faktörleri olan (sigara içen, yüksek tansiyon-kolesterol-şekeri olan, egzersiz yapmayan) kadınlarda kuruluk daha sık görülüyor. Kronik stres, bazı ilaçlar (örneğin antidepresanlar) da kuruluk yaratabiliyor.

Haberin Devamı

VAJİNAL KURULUK...

- Vajinal giriş ve çevresinde kaşıntı-yanma-acı hissi

- Kuruluk nedeniyle cinsel birleşmede vajinal tahriş ve sıyrıklar

Haberin Devamı

- Cinsel birleşmede ağrı

- İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

HER CİNSEL SORUNU ÇÖZÜMLEMEZ

Kayganlaştırıcı kullanan kadınların çoğu bu ürünlerin seksi daha keyifli hale getirdiğini, ağrıyı azalttığını belirtiyor. Ancak kayganlaştırıcıları doğru şekilde kullanmak önemli. Örneğin cinsel birleşmeyi zorlaştıracak veya engel olacak denli kasılma şikayetiniz varsa kayganlaştırıcıları kullansanız da cinsel birleşme sizin için hala çok zor olacaktır. Bu ürünler sayesinde cinsel birleşmeye daha kolay geçseniz de cinsellikten aldığınız keyif hala düşük kalacaktır. Kayganlaştırıcılara neden ihtiyaç duyduğunuzun araştırılması gerekir. Bazen lokal hormon destekleri, intravajinal nemlendiriciler, PH düzenleyiciler, cinsel bölgeye kan akışını arttıran antioksidanlar sizin için daha doğru çözümler olabilir.

HANGİ TİPİNİ SEÇMELİSİNİZ?

Kay­gan­laş­tı­rı­cı jel­ler ve krem­ler ge­nel­de üç şe­kil­de bu­lu­na­bi­li­yor. Su baz­lı ürün­ler en sık ter­cih edi­len ve öne­ri­len kay­gan­laş­tı­rı­cı­lar. Bun­la­rın tah­riş ris­ki az ve çok ko­lay te­miz­le­ne­bi­li­yor. Su baz­lı ürün­ler di­ğer­le­ri­ne gö­re da­ha kı­sa et­ki­li ol­sa da ra­hat­ça te­miz­len­di­ği için en­fek­si­yon ris­ki­ni azal­tı­yor. Gli­se­rin­siz olan­la­rı tek­rar­la­yı­cı şe­kil­de man­tar en­fek­si­yo­nu olan ka­dın­la­ra da­ha uy­gun. Si­li­kon baz­lı ürün­ler da­ha uzun sü­re et­ki­li bir kay­gan­lık sağ­lı­yor. An­cak ba­zı ka­dın­lar­da tah­riş ya­ra­ta­bi­li­yor ve da­ha zor te­miz­le­ni­yor. Yağ baz­lı olan­lar ise hem la­teks pre­zer­va­tif­ler­le kul­la­nı­la­mı­yor hem de te­miz­lik açı­sın­dan sı­kın­tı ya­ra­tı­yor. Eğer kay­gan­laş­tı­rı­cı kul­la­na­cak­sa­nız ön­ce­lik­le he­ki­mi­ni­ze da­nı­şıp si­zin için ne­yin uy­gun ol­du­ğu­nu da­nı­şın.

Haberin Devamı