Gazete Vatan Logo
Magazin Kadınların başına sıkça gelen beş seks kazası!

Kadınların başına sıkça gelen beş seks kazası!

Düzenli ve keyifli cinsellik yaşam kalitesini yükseltiyor, ilişkiyi güçlendiriyor, özgüveni, mutluluk hissini arttırıyor. Ancak seks her zaman keyif verici olmuyor. Hatta İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre 10 kişiden biri hayatının bir noktasında bir seks kazasıyla karşılaşıyor.

1. Şiddetli kasılma: Ülkemizde kadınların büyük bölümü seks sırasında kasılma şikayeti yaşıyor. Hatta Türkiye’de en sık görülen cinsel sorunların başında cinsel ilişkiye müsaade etmeyecek ölçüde kasılma yani vajinismus sorunu var. Ka­sıl­ma so­ru­nu alt­ta ya­tan cin­sel ağ­rı ya­şa­ma kor­ku­sun­dan kay­nak­la­na­bi­li­yor. Bu du­rum­da özel­lik­le ilk bir­lik­te­lik anın­da ve de­va­mın­da­ki iliş­ki­ler­de de­vam eden ka­sıl­ma ve ağ­rı olu­şu­yor. Ba­zen de cin­sel ağ­rı (ör­ne­ğin ku­ru­luk, va­ji­nal ve­ya id­rar yo­lu en­fek­si­yon­la­rı, cin­sel böl­ge­nin dış kı­sım cilt prob­lem­le­ri gi­bi) ka­sıl­ma­ya yol açı­yor. Ka­sıl­ma so­ru­nu­nun önü­ne geç­mek­te­ki esas nok­ta va­ji­nal kas­la­rın eği­ti­mi.

Haberin Devamı

2. Cinsel bölgede yırtık ve sıyrık: Yapılan çalışmalar cinsel olarak aktif kadınların en azından hayatta bir kez cinsel bölge vajinadaki yırtık veya sıyrıklarla karşılaştığını gösteriyor. Bunun en önemli nedeni vajinal kuruluk. Özellikle menopoz sonrasında ve emziren annelerde değişen hormon seviyeleri vajinal kuruluğa yol açabiliyor. Yi­ne cin­sel uya­rıl­ma­nın oluş­ma­ma­sı, ye­ter­siz ön­se­viş­me, trav­ma­tik cin­sel bir­lik­te­lik­ler de cin­sel böl­ge­yi ze­de­le­ye­bi­li­yor. Bu du­rum­da mut­la­ka bir uz­ma­na baş­vur­mak ge­re­ki­yor. Özel­lik­le ku­ru­luk şi­ka­ye­tin­de sis­te­mik ve­ya lo­kal des­tek­ler kul­lan­mak ge­re­ki­yor. Hor­mon­sal tak­vi­ye­le­rin ya­nın­da kay­gan­laş­tı­rı­cı jel ve krem­ler de işe ya­rı­yor. Ön­se­viş­me­nin ye­ter­li sü­re­de ol­ma­sı, doğ­ru tek­nik­le­rin uy­gu­lan­ma­sı cin­sel böl­ge kan­lan­ma­sı­nı art­tı­ra­rak do­ğal kay­gan­lı­ğı art­tı­rı­yor.

3. Seks sonrası baş ağrıları: Seks sonrası yaşanan baş ağrıları ciddi bir sorun. Seksüel baş ağrıları ge­nel olarak iki şekilde gelişiyor. Bunların ilkinde baş ağrısı cinsel uyarılmayla beraber yavaş yavaş gi­de­rek artarken, diğerinde orgazm öncesinde veya sırasında aniden oluşuyor. Ağ­rı­lar tek­rar­la­yı­cı şe­kil­de ve­ya kro­nik ola­rak de­vam ede­bi­li­yor. Bu ağ­rı­la­rın se­be­bi tam ola­rak bi­lin­me­mek­le be­ra­ber, cin­sel uya­rıl­ma ve özel­lik­le or­gazm dö­ne­min­de kan ba­sın­cı ve kalp atım hı­zın­da­ki ar­tı­şın ne­den ola­bi­le­ce­ği dü­şü­nü­lü­yor. Ço­ğu iyi huy­lu ol­sa da ba­zen bu ağ­rı­lar alt­ta ya­tan bir baş ağ­rı­sı prob­le­mi­ne de işa­ret ede­bi­li­yor. Bu an­lam­da ön­ce­lik­le alt­ta ya­tan bir nö­ro­lo­jik prob­lem olup ol­ma­dı­ğı­nın an­la­şıl­ma­sı şart. Aşı­rı stres sek­sü­el ba­şağ­rı­la­rı­nı te­tik­le­ye­bi­li­yor. Kul­la­nı­lan ilaç­la­ra da dik­kat et­mek ge­re­ki­yor.

Haberin Devamı

4. İdrar yolu enfeksiyonları: Kadınlardaki idrar yolu enfeksiyonlarının önemli bir nedeni seks. Seks sırasında cinsel bölgedeki bakteriler kadınların idrar yoluna, mesanesi veya daha ileri vakalarda böbreklere kadar yayılabiliyor. Özellikle cinsel hayata ilk adım atan kadınlarda “balayı sistiti” olarak bilinen mesane enfeksiyonları çok yaygın. Bu du­rum­da sık ve az mik­tar­da id­rar çık­ma, id­rar ya­par­ken yan­ma, ka­sık ağ­rı­sı, kö­tü ko­ku­lu id­rar, bu­la­nık ve­ya kan­lı id­rar, ateş gi­bi şi­ka­yet­ler gö­rü­le­bi­li­yor. Bol su iç­mek, her 34 sa­at­te bir id­ra­ra çık­mak, pa­muk­lu ça­ma­şır kul­lan­mak bu en­fek­si­yon­lar­dan ko­run­ma­da önem­li nok­ta­lar. Özel­lik­le cin­sel böl­ge­yi te­miz tut­mak ve cin­sel iliş­ki­den son­ra­ki on da­ki­ka için­de id­ra­rı yap­ma­ya ça­lış­mak ris­ki oldukça azal­tı­yor.

Haberin Devamı

5. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların pek çoğu kadınlarda hiçbir belirtiye yol açmadan gizliden gizliye büyümeye devam ediyor. Bu hastalıklardaki ana problem bunların cinsel bölgeyle sınırlı kalmaması, kısırlık, dış gebelik, kanser ve düşük gibi başka sorunlara da yol açması.

Haberin Devamı

Bu nedenle eğer cinsel bölgede herhangi bir lezyon, siğil, kabarcık, yanmaacı hissi varsa mutlaka bir uzmana gözükmeniz gerekiyor. Korunmasız ilişkileriniz oluyorsa düzenli olarak bu hastalıklara karşı checkup yaptırabilirsiniz. Farkında olmadığınız sorunların tedavisi ile ile­ride oluşacak komplikasyonları önleyebilirsiniz.

Vajinal duş yapmayın

Vajinanın su veya değişik ürünlerle içeriden temizlenmesi vajinal duş olarak da biliniyor. 141 kadın üzerinde yapılan bir araştırma neredeyse her 2 kadından birinin bu alışkanlığa sahip olduğunu gösterdi. Ancak bu alışkanlık enfeksiyonlara hatta kısırlığa bile yol açabiliyor. Amerikan Jinekoloji ve Kadın Doğum Birliği de kesinlikle onaylamıyor.