Gazete Vatan Logo

Kadınlar üretip kazanmayı öğrendi

Kadınların el emeklerini ekonomik güce dönüştürmeyi hedefleyen DOKU Projesi Uçhisar ve Didim’de umut oldu. Proje kapsamında Kültür ve Eğitim Merkezleri, Uçhisar’da Dükkan ve Kadıneli Restoran kuruldu.

Kadınlar üretip kazanmayı öğrendi

Doğuş Grubu’nun sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alan Doku Projesi kapsamında; Uçhisar ve Didim’de 120 kadının üretim yapmasına olanak sağlandı. 2015 yılında başlayan projelerde kadınların şimdiye kadarki kazancı 250 bin lira oldu. Özellikle Uçhisar’da yöre yemeklerini yapan kadınların oluşturduğu Kadıneli Restoran iki yıldır bölgenin en sevilen mekanı haline gelmiş durumda. Projeyi anlatan Doğuş Holding Kurumsal İletişim bölüm Başkanı Bahar Erbengi, “Grup olarak kadınlarımızın toplumda ve ekonomide aktif bir şekilde yer almaları gerektiğine inanıyoruz. Doku platformunu bu amaçla oluşturduk. Kadınlar kendi el emeklerini satıp ev ekonomilerine ve kendilerine katkıda bulunuyor. Onlar üretmeye, biz de onları desteklemeye devam edeceğiz. çünkü ancak bu şekilde evdeki kadını dışarı çıkarıp hayatın içine katabiliriz” diye özetliyor süreci ve devam ediyor:

Anadolu’yu tanıtıyorlar

“DOKU, Anadolu’nun kendine has değerlerine yepyeni bir hayat vaadiyle, 2015 yılında Uçhisar ve sonrasında Didim’de faaliyete geçirdiğimiz iki projenin 2016 yılında birleşmesinden doğdu. Bu sayede kadınlarımız, geleneksel dokularımıza yeni bir bakış açısı getirmeye ve çağdaş şehir hayatının içinde bize has geleneksel değerlere yer vermeye başladı. El emeği göz nuru ile hazırladıkları ürünlerini, Doğuş Grubu’nun yatırımlarının bulunduğu bölgelerde üretip geniş kitlelerle buluşturan kadınlar, kimi zaman bir yabancı turiste Anadolu’nun eşsiz tatlarını tanıtıyor, kimi zamansa geleneksel el işlerini yeniden dokuyorlar. Kadınlarımız ayrıca üretim-tüketim dengesini daha bilinçli bir şekilde sağlamak, ekonomiden kültür-sanata kadar her alanda bilgili ve yenilikçi bir toplum olmak amacıyla tasarlanan “Uygulamalı Eğitim Atölyeleri”ne de katılıyorlar.”

Haberin Devamı

Eski ilkokul uygulama merkezi oldu

2015’te önce Uçhisarlı kadınların hayatına dokunmak için eski bir okul restore edilerek Uçhisar Kadın Kültür Evi kuruldu. Fikirler üretildi... Burada oluşturulan atölyelerde kadınlar eğitim aldı, kendilerini geliştirdi. Bina içinde kadınların el işlerini ve yöresel lezzet paketlerini sergiledikleri bir mağazaları oldu. Yetmedi, bu hünerli eller için Kadıneli adında restoran açıldı. Uçhisar bölgesindeki pek çok çalışanın da artık bu restoranı tercih ettiği ve bir yılda 25 bin kişinin burada yemek yediği söyleniyor. Kadıneli Restoran’daki yemekler gerçekten lezzetli ama kabak çiçeği dolması herkese önerilecek kadar özel.

Haberin Devamı

Kadıneli Restoran

Hayatı bolunca hiçbir yerde çalışmamış ya da çalışmasına izin verilmemiş Uçhisar kadınları, 2015 yılından bu yana hummalı bir çalışma içinde. Belediye ve Doğuş Grubu’nun desteği ile kurulan Kadıneli Restoran onların hem çalışma hem terapi mekanı. Çoğu hergün mutlaka restorana gelmek istediğini belirtiyor. Restoranın şimdiki binası ise eski bir ilkokul. Bir zamanlar Belediye Başkanı Ali Karaaslan’ın da okuduğu ve artık harabe halde duran bu bina tamamen yenilenmiş. Şimdi kadınlar, Kadıneli Restoran’da Uçhisar Kalkınma ve Dayanışma Derneği bünyesinde, en güzel yaptıkları yöresel yemekleri üretip satışa sunuyorlar. Onlar kendi hikayelerini şöyle anlatıyor: “Başladığımızda yemek yapmak için lazım olan tencere tavalarımızı bile kendi evlerimizden getiriyorduk. Sonrasında Bosch ürünleri geldi. Fırınından, buzdolabına, davlumbazından, küçük ev aletlerine, bir mutfakta aklınıza ne gelirse hepsi var! Biz de gönül rahatlığı ile her işimizi yapıyoruz. Aramıza yeni kadınlar da katılıyor. Restoranın alt katında bir de satış mağazası açtık. Orada kendi elimizle yaptığımız tarhana, kurutulymuş domates, erişte gibi pek çok şeyi paketlenmiş halde satıyoruz. Mağazada sadece yiyecek değil el işi ürünlerimizi de satışa sunduk.”

Haberin Devamı

İki yıldır büyük bir motivasyonla çalışan Uçhisar’lı kadınlar doğallıktan ve kaliteden ödün vermeden hazırladıkları ürünleri ilgi gördükçe, her gün kilolarca mantılar açıp, sarmalar sarıyor. Hepsi de müşteriler tarafından afiyetle yeniyor.