Gazete Vatan Logo

Kadınlar dertlerini posterlerle anlatıyor

"PMS" sergisi, 14 Nisan'da Bant Mag. Havuz’da açıldı. Sergide 19 yerli ve yabancı kadın sanatçı, tasarladıkları dijital posterlerle yaşadıkları problemlere eğiliyor.

Kadınlar dertlerini posterlerle anlatıyor

llüstratör ve animasyon sanatçısı Meltem Şahin, Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden fakülte birinciliğiyle mezun oldu. Hemen ardından Fulbright bursuyla Maryland Institute College of Art'ta (MICA) illüstrasyon üzerine master yaptı. Can Yayınları için üç adet çocuk kitabını resimledi. Çocuk edebiyatı ve yayıncılığı alanında önemli küresel etkinliklerden biri olan İtalya’daki Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda, 3 bin başvuru arasından seçilen tek Türk sanatçıydı. Yakın dönemde Türkiye'ye Mixer'de “Negative Pleasure” sergisiyle adından söz ettiren genç sanatçı bu defa, küratörlüğünü yaptığı artırılmış gerçeklik sergisi “PMS”le adından söz ettirecek gibi.

Geçtiğimiz cuma Bant Mag. Havuz'da açılan sergi, Türkiye ve farklı ülkelerden 19 kadın sanatçının adet dönemlerinde yaşadıkları toplumsal problemlerden, sendromlardan yola çıkarak hazırladığı GIF'leri bir “artırılmış gerçeklik” sergisinde bir araya getiriyor.

Utanılacak bir şey gibi algılanıyor

Şahin, “PMS”nin fikirsel alt yapısını şu sözlerle açıklıyor: “Bakkaldan alınan pedlerin bile siyah poşetler içinde verildiği, ilk defa adet olan bir çocuğun bunu ailesiyle paylaştığında ‘kendine gelmesi’ için tokat yediği bir ülkede yaşıyoruz. Bu tür problemlerle yalnızca Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında karşılaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Feminist psikolog Joan Chrisler’dan ilham aldığını ifade eden genç sanatçı, “Bu sergiyle birlikte, kadınların yaşadığı krizler ve hormonal dalgalanmaları, değil başkalarıyla paylaşmak, kendi içinde sorgulayıp anlamlandıramadığı bir coğrafyada konu üzerine sizin de söylediğiniz gibi bir diyalog yaratmak istedim.” diyor.

Aplikasyonla posterleri hareketlendirebilirsiniz

13 Mayıs’a dek gezilebilecek sergiye girdiğinizde sanatçıların tasarladığı posterlerle karşılaşacaksınız. Her birinde kadınların kendi PMS deneyimlerini ifade eden çizimler görülüyor. Sergiye gelenler, tasarımını Şahin'in geliştirdiği sergiyle aynı adı taşıyan aplikasyonu telefonuna indiriyor. Posterler, telefonda hareketli GIF'lere dönüşüyor. Şahin ne amaçladığını şu şekilde ifade ediyor: “Anlatmaya çalıştığımız gerçeklik, teknoloji sayesinde katman katman artıyor. Seçtiğim sanatçılar tamamen serbest bırakıldı ve kendi deneyimlerinden yola çizerek posterler yaptı. Sergiye geldiğinizde dışarıdan bakmakla yetinmeyeceksiniz, kadınların yaşadığı sıkınıtıyı onların gözünden görme şansınız da olacak.”

Haberin Devamı

Teknolojiyi erkek tekelinden kurtarmak istedim

Şahin, sergilerde, müzelerde kadınların cinsel obje olarak kullanıldığını ifade ediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Anaïs Nin, Simone de Beauvoir, Virginia Woolf gibi güçlü kadın figürleri hayatımı değiştirdi. Louise Bourgeois, Georgia O’Keeffe’nin çizimleri, Guerilla Girls’ün işleri hayatıma girdi ve beni şekillendirdi. İkinci dalgadan beri feministler menstrüasyonla ilgili bu tabuyu kırmaya çalışıyorlar."