Gazete Vatan Logo

Kadıköy’ün duvarları tablo gibi

Kadıköy Belediyesi tarafından bu sene yedincisi düzenlenen Kadıköy Mural İstanbul Festivali’nde genç sanatçılar Kadıköy’deki bina duvarlarını renklendirerek birer sanat eserine dönüştürüyor.

Kadıköy’ün duvarları tablo gibi

Bugünlerde, Kadıköy ve Moda’da caddenin ortasında durup telefonlarıyla fotoğraf çektiren insanlarla karşılaşırsanız, bu görüntülerin konusu olan sokak sanatını görüp şaşıracaksınız. Türkiye’nin ilk sokak sanatı festivali olan Mural İstanbul, 2012 yılından bu yana Kadıköy Belediyesi ile birlikte mahallenin donuk ve harap cephelerini devasa tuvallere dönüştürmek için bir araya geldi.

Kadıköy’ün farklı noktalarında gerçekleşen Kadıköy Mural Festivali, 20 Haziran’da başladı. Kentin içindeki ürkütücü gözüken bina cephelerinin boyanarak birer sanat eserine dönüştüğü mural yani duvar sanatı, oldukça popüler. 2015 yılına kadar Yeldeğirmeni’ndeki duvarlara odaklanan festival, sonrasında Moda, Kadıköy Çarşı ve Hasanpaşa’daki binaları da devraldı ve Kadıköy’ü açık hava sergi salonuna çevirerek sanatseverlerin ilgi odağı haline getirdi. Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği festival, Türkiye’de bina cephelerinin tümüyle boyandığı ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor. Bugüne kadar festival kapsamında 36 sanatçı, 32 duvar cephesini özgün çalışmalarıyla renklendirdi. 2014 yılında düzenlenen festivalde, Polonyalı sanatçı M-CITY’nin yaptığı mural, “2014’ün en iyi 20 muralı” listesine girmişti. İlki 2012’de Yeldeğirmeni’nde düzenlenen etkinlik geçen sene İspanyol sanatçı Treze ile başlamış, Avustralya’lı Fintan Magee ile sona ermişti. Bu hafta başlayan ve 9 Temmuz’a kadar sürecek sokak sanatı festivalinde Brezilya’dan Arlin, Sırbistan’dan Artez, Hırvatistan’dan Lonac ve Türkiye’den Omaria, yaklaşık 1250 m2’lik bir alana önceden çalışmalarını yapacaklar. Festivalin en önemli amacı, yerel yetenekleri uluslararası sanatçılar ve onların teknikleri ile buluşturmak.

Haberin Devamı

Her sokakta farklı bir şaheser var

Festivalin ilk durağı olan Osmanağa Mahallesi’nde çalışmaya başlayan illüstrasyon ve fotorealizmi karıştırarak kendine farklı bir stil yaratan Sırp sanatçı Artez, “Gerçek ve hayal dünyasının sınırlarıyla oynayarak bir sanat yapıyorum hep. Gündelik yaşamımda gördüğün her şey ilham kaynağım olabiliyor aslında. Yaptığım bu çizimde kitap okuyan bir adam çiziyorum. Kitaba öyle odaklanmış ki bu adam, oturduğu sandalyenin uçtuğunu hayal ediyor. Arka plandada hayali bir sahne yaratıyorum. Farklı elementlerle iki farklı atmosfer yaratmaya çalışıyorum diyebilirim çizimlerimde. Biri eviniz diyebileceğiniz bir atmosfer. Bir diğeri ise hayalini kurduğunuz, uçsuz bucaksız bir yer. Bu çizimde arka plana Kapadokya’yı, balonlarını ekleyeceğim. Ne kadar gerçekten gidip görmesemde sadece fotoğrafları bile yeterli oldu eklemem için. Benim için bu sanatın en zor yanı orjinal bir eser yaratmak. Eserin kalitesini farklı bir seviyeye taşımak çok önemli. İş çizgimde problem sadece çok fazla çizim yapmam. Bazen işin geldiği seviyede benzersiz kalması çok zor oluyor. Kopyalama veye tekrarlamamak gerekiyor kendinizi. İlk fırçadan son fırçaya kadar büyük bir zevkle yapıyorum çizimlerimi” diyor.

Haberin Devamı

Festival programı

20-28 Haziran

- Arlin, Rasimpaşa Mahallesi, Mühendis Sarı Ali Sokak, No:24

- Artez, Osmanağa Mahallesi, Tulumbacı Asım Sokak, No:6

Haberin Devamı

2-9 Temmuz

- Lonac, Rasimpaşa Mahallesi, Kırmızıkuşak Sokak, No:17

- Omeria, Rasimpaşa Mahallesi, Ayrılıkçeşme Sokak, No:56