Gazete Vatan Logo

İzmit’e 3’lü yatırım müjdesi

Hyundai Assan Başkanı Kibar, 2020’de yenilenecek i10 ile i20’yi İzmit’te üreteceklerini belirterek, “i20’den türev B-SUV modeli yolda. Yerli sedan üzerinde de çalışıyoruz” dedi

İzmit’e 3’lü  yatırım müjdesi

İzmit fabrikasının 20’nci yılını kutlayan Hyundai Assan’dan sürpriz yatırım atağı geldi. Türkiye’de üreteceği SUV modeli için Creta ve Kona arasında seçim yapması beklenen şirketin 3 model üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Hyundai Assan, 2020’de yenilenecek i10 ve i20 üretimini yine ülkemize kazandırdı. İzmitli üretici bunun yanı sıra i20’den türev B-SUV’da Koreliler’le el sıkışmak için sona gelirken, uzun süredir planlanan sedan modelde de çalışmalarını hızlandırdı.

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “2020’den sonrası için katma değer yaratacak 3 model üzerinde çalışıyoruz. i10 ve i20’nin yeni nesli, i20’den türev SUV ve bir de sedanı değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı.

300 bini zorlayacak

67’nci Frankfurt Otomobil Fuarı’nda konuşan Kibar, tam kapasite ile çalıştıklarını, bunu yakın zamanda artırmak için çalışmalara başladıklarını belirterek yeni yatırımların yolda olduğunu söyledi. Kibar, “Tesislerin hiçbir şey üretmeden durması söz konusu değil. Bu süreçte mevcut kurulu kapasitemizi bir miktar daha artıracağız. Bu artışla ilgili rakamların rötuşları yapılıyor. Mevcut kapasitemiz 245 bin. Bu rakamı biraz daha yukarı çekeceğiz. Tam 300 bin olmayabilir ama maksimizasyonu yapmaya çalışıyorlar. Bu rakam da herhalde yıl sonunda belli olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Otomotiv sektöründe herhangi bir yatırımın 100 milyon eurodan başladığından bahseden Kibar, şunları kaydetti:

“Bir taraftan kapasite artışı, bir taraftan da yeni modellerle ilgili çalışmalar yapılıyor. 2020’den sonrası için katma değer yaratacak 3 model üzerinde çalışıyoruz. i10 ve i20’nin yeni nesli, i20’den türev SUV ve bir de sedanı değerlendiriyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarda Kore’nin kararlarını bekliyoruz. Bunların olma ihtimali yüksek.”

Tüketici yarım saat pompada beklemez
Ali Kibar, elektrikli otomobil üretiminde altyapı ve mevzuat düzenlemelerinin önemine işaret ederek, “Dönemsel olarak trendlerin elektriklilere doğru gitmesi durumunda, format buna uygun bir şekilde oluşturulabilir. Öte yandan içten yanma motor teknolojisi daha kendinin nihai noktasına gelmedi. İnsanlar bir şarj için yarım saat pompada beklemez. O zaman pompa istasyonlarında araçların yığılması olur ve hizmet verebilme kabiliyetlerini daha farklı yönlendirmeleri icap eder” diye konuştu.
Yerli otomobile ‘koltuk’ veririz
Ali Kibar, yerli otomobille ilgili belli bir yön alındığını belirterek, kendilerinin de işi alan şirketin talepte bulunması durumunda donanım, koltuk, iş ve tasarımla ilgili konularda destek olabileceklerini söyledi. Yerli otomobille ilgili sürecin ilgili bakanlık ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu nezdinde yürütüldüğüne işaret eden Kibar, şunları kaydetti: “Konuyla ilgili kararların ne doğrultuda olduğunu, onların yönlendirmesi daha doğru olur. Bizlerle de istişare edildi. Biz yerli otomobil projesiyle ilgili üzerimize ne görev düşerse her zaman yardımcı oluruz. Tüketicilerin yerli üretilen araçları tercih etmesi, sektöre ileriye yönelik kararlarda olumlu katkılarda bulunacak.”

Haberin Devamı