Gazete Vatan Logo

İyi bir zeytinyağı ancak iyi zeytinle mümkün olur

Vapurlu Yağ olarak da bilinen Kristal Yağları’nın Genel Müdürü Christopher Dologh ile hem aile hikayesini konuştuk hem de zeytinyağının püf noktaları üzerine sohbet ettik.

İyi bir zeytinyağı ancak iyi zeytinle mümkün olur

Zeytinin anavatanında yaşıyoruz… Ve dünyanın en iyi zeytinyağları elde edilen bir ülke Türkiye. İlyada ve Odysseia gibi destanlarda bile zeytinden ve zeytinyağından söz edilir. Tabiatın anne sütüdür zeytinyağı.

Ne gariptir, rakipsiz üstünlüklerine rağmen, daha ziyade ayçiçek yağını tercih etmektedir Anadolu. Araştırmalara göre, yağların antioksidan kapasiteleri sırası ile zeytinyağı- tereyağı-ayçiçek yağı şeklindedir. Zeytinyağı kan şekerini ve insülini düzenler. Hücre bölünmelerini, yani kanseri önler.

Vapurlu Yağ olarak da bilinen Kristal Yağları’nın Genel Müdürü Christopher Dologh ile hem aile hikayesini konuştuk hem de zeytinyağının püf noktaları üzerine sohbet ettik.

Malta’dan İzmir’e uzanan İlginç bir aile hikâyeniz var. Zeytinyağı üretmeye nasıl başladınız?

Birinci kuşak büyük dedem Carmelo Micaleff, 1860’larda Malta’dan İzmir’e gelmiş. İzmir o tarihlerde muhtelif ülkelerden gelen tacirlerin rahatlıkla ticaretle uğraştığı bir ticaret merkezi konumundaymış.

Hatta Küçük Paris deniyormuş. İzmir’i çok beğenmiş ve tüm ailesini alıp Alsancak semtine yerleşmiş. Şirketimizin kurucusu olan Anthony Micaleff, 1935 yılında İzmir Halkapınar’da ilk fabrikamızı kurmuş. Üretilen ürünler Kristal markası altında pazarlanmaya başlamış.

Haberin Devamı

Peki, Vapurlu Yağ adı nereden geliyor?

Dedelerim kendilerini bu bereketli topraklara taşıyan vapuru da unutmamış, onu markalarının logosuna taşımışlar ve bu genç markaya ürünlerinin berraklığına, saflığına ve değerine yakışır bir ad vermişler: Kristal… Anadolu insanı Kristal demektense bize logomuzda yer alan vapur görselinden esinlenerek ‘Vapurlu Yağ’ demeye başlamış.

Tam filimlik bir hikâye…

Biz de öyle düşündük. Vapurlu Yağ hikâyemizden esinlenerek Kristal’le bütünleşen bir film hazırladık. Tüketicimizin karşısına 80’inci yılımızda Vapurlu Lezzetler konseptiyle çıktık. ‘Şişesinde vapur, içerisinde lezzet var’ dediğimiz filmimizde vapur formunda yemeklerle vapurlu yağa gönderme yapıyoruz.

Türkiye zeytin ve zeytinyağı konusunda nasıl bir ülke ki böylesine verimli olabiliyor?

Haberin Devamı

Zeytinin anavatanında yaşıyoruz, en sağlıklı besin kaynaklarından biri yurdumuzda yetişiyor. Bunu fırsata çevirmeliyiz. Dünya ikinciliğine gelmek istiyoruz.

Zeytin-zeytinyağı sektörünün 2023 için hedefi 5 milyar dolar. Bu miktar Türkiye’nin toplam tarımsal ürünlerinin hasılatının yüzde 10’una denk. Dünyada anne sütüne benzer en yakın gıda, zeytinyağı. böyle kıymetli ve sağlıklı bir ürünün ülkemizde daha çok yetişmesini sağlamalıyız.

Dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini Türkiye’den sağlıyor. Ağaç varlığımızla dünya ikinciliği hedefimize ulaşırken bunu üretim miktarı ile de desteklememiz gerekiyor..

İyi bir zeytinyağının sırrı nedir acaba?

İyi bir zeytinyağı iyi bir zeytinle mümkün olur. O nedenle öncelikle zeytin yetiştirme sürecinde iyileştirmeye başlamak lazım.

Kızartmada korkmadan kullanın

Zeytinyağı konusunda doğru bildiğimiz yanlışları sıralarsak…

Zeytinyağını kızartma, kavurma gibi yüksek ısı gerektiren işlemlerde kullanmıyorlar. Yüksek ısıda pişirilmemesi gerektiğine dair kulaktan dolma bilgiler var. Bu yanlış bir bilgi. Diğer bir yanlış algı ise; yağın fiyatı ne kadar yüksek ise o kadar kaliteli olduğu.

Haberin Devamı

Kaliteli yağ tadındaki meyvemsiliği ile hissedilir

Zeytinyağının kalitesini anlamak için tüketici önce nelere dikkat etmeli?

Dilde ve boğazda acılık ve yakıcılığı hissetmek kalite açısından çok önemli. Ayrıca; zeytinyağının tadındaki meyvemsiliği duymak da farklılığını ortaya koyar. Bunun yanı sıra; zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit miktarının yüksek olması nedeniyle en sağlıklı yağdır. Ayrıca kalitenin bir diğer göstergesi olan ürün menşei, barkodlu ürün ve gerekli kalite belgelerine sahip tesislerde üretilip üretilmediğine de dikkat edilmeli.

Zeytinyağındaki asit oranı hangi anlamda önemli?

Natürel sızma zeytinyağlarında serbest asitlik değeri yüzde 0,8’in altındadır. Serbest asitliği yüzde 2’nin üzerinde olan zeytinyağları ham zeytinyağı sınıfındadır. Maksimum serbest asitlik oranı yüzde 0,8 olan natürel sızma zeytinyağı en üst kalite zeytinyağı sınıfıdır. Bu yağ, kesinlikle küf, toprak, ekşilik, şarabımsı ya da eskimiş yağ kokusu gibi kusurlar içermiyor. Natürel sızma zeytinyağı dilinizde hafif bir acılık, genizde ise yakıcılık hissettiriyor. Ayrıca bu zeytinyağı hiçbir şekilde kimyasal ve ısıl işlem görmüyor..

Haberin Devamı

Anne ve bebeklere özel zeytinyağı üretiminiz çok konuşuluyor. Nedir özelliği?

Toplam polifenol içeriği korunarak üretilen, E vitamini ve Omega-3 içeriği açısından zengin olan yeni ürünümüz anne ve bebeklere özel natürel sızma zeytinyağı. Bebek, çocuk ve hamilelerin yanı sıra yetişkinlere de hitap ediyor..