Gazete Vatan Logo

İTÜ dünyadaki en yeşil üniversiteler arasına girdi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında 77'nci olarak ilk 100'e giren tek Türk üniversitesi oldu. Green Metric, Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında kurulan ve her yıl katılımcı üniversitelerin derecelendirmesini yapan bir platformdur.

İTÜ dünyadaki en yeşil üniversiteler arasına girdi

Sıralamada 619 üniversite yer aldı

İTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Green Metric'in, dünyanın seçkin üniversitelerini altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi farklı alanlarda değerlendirdiği belirtildi. 619 üniversitenin olduğu sıralamada İTÜ, 77'nci olarak ilk 100'e girdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 2013 yılından beri yeşil kampüs hedefi doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi ve "Ayazağa yerleşkesi, trafiği ve gökdelenleriyle anılan Maslak'ın ortasında yıllardır Yeşil Kampüs projeleriyle şehrin doğaya açılan bir kapısı oluyor. Yerleşkemizi son 5 yıldır Yeşil Kampüs projesi kapsamında çok farklı bir görünüme kavuşturduk. Doğanın güzelliklerini aktif yaşamla buluşturacak bir ortam oluşturduk. Bisiklet ve yürüyüş yolları, yaya dostu kaldırımlar, peyzaj çalışmaları, kampüs içi aydınlatma çalışmaları ve farklı spor alanları bu çalışmalar arasında sayılabilir. İTÜ, bir yandan sürdürülebilir gelecek için gerekli olan bilim ve teknolojiyi üretirken öte yandan yaşam kalitesini yükselten doğa dostu yerleşkeleriyle topluma örnek oluyor. Kampüslerimiz vakit geçirilmekten keyif alınan ve huzur veren bir atmosfere sahip. Üniversitemizin 250. yılına doğru kurum kimliğimize yakışır bir kampüs oluşturma çabamız hız kesmeden devam edecek.” dedi.

Haberin Devamı

Sırada akıllı kampüs var

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap da hedeflerinin kampüsün sadece "yeşil" değil, engellileri ve yeniden dönüşümü odak noktasına alan, günün şartlarında hem alt hem de üst yapısıyla sürdürülebilir bir hale getirilmesi olduğunu belirtti.

Kındap, Yeşil Kampüs projesiyle birlikte yeni hedeflerinin "akıllı kampüs" olduğunu bildirdi.

En yeşil üniversitesi Hollanda'da

Green Metric sıralamasına göre dünyanın en yeşil üniversitesi Hollanda'nın yaklaşık 40 bin nüfuslu Wageningen şehrindeki Wageningen Üniversitesi oldu.