Gazete Vatan Logo

İşveren, çalışanların e-postalarını okuyabilir mi? Yazışmalar yüzünden kovulmak mümkün mü?

Çalışanlar, iş amacıyla kendilerine verilen e-posta hesaplarının işveren tarafından takip edilip edilemeyeceğini merak ederken, buradaki konuşmalar sebebiyle iş sözleşmelerinin feshedilme ihtimali olup olmadığını da öğrenmek istiyor. İşte iş e-postalarıyla ilgili merak edilen soruların cevapları...

İşveren, çalışanların e-postalarını okuyabilir mi? Yazışmalar yüzünden kovulmak mümkün mü?

Çalışanlar, şirket hesapları ve e-posta’ları üzerinden yapılan kullanımlar özel hayata girer mi, işveren tarafından denetlenmesi yasal mıdır sorusuna cevap arıyor. Çalışanların kendilerine iş amacıyla verilen e-postaları kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor çünkü Yargıtay'ın bu soruya cevabı işverenden yana.

İŞ E-POSTALARI İŞVEREN TARAFINDAN TAKİP EDİLEBİLİR Mİ?

Yargıtay'ın kararına göre, iş e-postaları işveren tarafından denetlenebilir. Dolayısıyla işveren açısından burada yazılanlar işçinin aleyhine kullanılma şansına sahip. Yargıtay verdiği kararda, iş e-postası üzerinden yapılan bir yazışmada işverene hakaret ettiği işveren tarafından tespit edilen çalışanın, tazminatsız işten kovulmasının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

E-POSTADA YAZILANLAR KOVULMA SEBEBİ Mİ?

T.C Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Esas No. 2009/447, Karar No. 2010/37516 ve 13.12.2010 tarihli kararında;"İşverenin kendisine ait bilgisayar ve e-mail adresleri ile bu adreslere gelen e-postaları her zaman denetleme yetkisi bulunmakladır. Davalı işverene ait bilgisayarları ve e-mail adreslerini özel yazışmalarda kullanıp işverene hakaret niteliğinde sözler sarf etmenin, işveren açısından 4857 sayılı Yasanın 25 II-b.maddesi uyarınca sataşma niteliğinde haklı fesih nedeni oluşturacağı anlaşılmakla davacının ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." diyerek iş e-postalarının üzerinde işverenin denetleme yetkisi olduğunu belirtti. Dolayısıyla uygunsuz yazışmalar çalışanın işten kovulmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı