Gazete Vatan Logo

İşte YPG=PKK’ya bir kanıt daha!

Tarih:7 Kasım 2016. Yer: Ankara. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford: YPG Rakka’ya girmeyecek. Kuşatmada görev alacak. Tarih: 18 Ekim 2017. Yer: Rakka El Naim Meydanı. YPG’liler Rakka’nın merkezinde Apo posteri ve PKK bayrakları açtı...

İşte YPG=PKK’ya bir kanıt daha!

DEAŞ’ın Rakka’dan temizlenmesi için düğmeye basıldığı 2016 yılının Ekim ayında ABD, operasyonun PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin yapacağını açıkladı. ABD tarafından yapılan bu açıklama Türkiye’nin büyük tepkisini çekti. Hem Dışişleri Bakanlığı hem Genelkurmay devreye girerek, YPG’nin Rakka operasyonunda yer almasına şiddetle karşı çıktı. Krizin üst düzeye çıktığı anda da Türkiye’yi ikna etmek için ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Ankara’ya geldi.

Toplantı 5 saat sürdü

Dunford’un ilk durağı Genelkurmay Başkanlığı oldu ve Orgeneral Hulusi Akar ile 5 saatlik bir toplantı yaptı. Toplantıda Dunford Rakka Operasyonu hakkında bilgi verirken, Türkiye de hassasiyetlerini aktardı. Toplantıda Dunford, Rakka Operasyonu’nun “Rakka’yı ele geçirmek için değil, Musul’dan gelen DEAŞ’lıların önünü kesmek için” yapıldığını söyledi. Dunford, “Suriye Demokratik Güçleri Rakka’ya girmeyecek, DEAŞ’ın o bölgeden izolesi sağlanacak” dedi. Bu bilgiler daha sonra Bakanlar Kurulu’nda da masaya yatırıldı.

Çavuşoğlu açıkladı

Haberin Devamı

Bir gün sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin verdiği sözleri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamasında “YPG sadece kuşatmada yer alacak, Rakka’nın içine girmeyecek” dedi, ekledi: Operasyondan çok operasyon sonrasını da iyi planlamak lazım. Özellikle Rakka’ya başka terör örgütleri ile gitmenin yanlış olduğunu herkese anlatmaya çalışıyoruz. Başından beri ABD, Rakka’nın kuşatılmasında YPG’nin ya da demokratik güçlerin rol alabileceğini söyledi. Biz Türkiye olarak verdiğimiz sözü sonuna kadar tutuyoruz. Ortaklarımızın da bize verdiği sözü tutmasını bekleriz. PKK ve YPG arasında hiçbir fark yok.

Meydanda Apo posteri

ABD G. Kurmay Başkanı’nın Türkiye’ye verdiği sözün üzerinden 1 yıl geçmeden, YPG’nin Rakka’da yaptığı Apo’lu gösterinin görüntüleri ortaya çıktı. YPG’liler Rakka’nın merkezi olan ve DEAŞ’ın da bağımsızlığını ilan ettiği El Naim Meydanı’nda YPG/PYD bayrakları açtı. Rakka’nın DEAŞ’tan temizlendiği açıklaması bu meydanda yapılırken grubun arkasında açılan Apo posteri dikkat çekti. Bir yıl önce sadece kuşatmada görevlendirilecekleri açıklanan YPG’nin Rakka merkezindeki görüntüleri, ABD Genelkurmay Başkanı’nın da samimi olmadığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı