Gazete Vatan Logo

İşte terör örgütünün sınırdaki çocuk pazarlığı!

Bir dönem DAEŞ’in Türkiye sınırı emirliğini yapan terörist İlhami Balı’nın, Suriye ve Irak’ta alıkoyduğu çocukların nerede olduğu bilinmiyor. Balı’nın Suriye’ye kaçırdığı çocuklardan ikisinin, polis çocukları olduğu anlaşılınca işlerin karıştığı ortaya çıktı

İşte terör örgütünün sınırdaki çocuk pazarlığı!

Suriye ve Irak’taki hakimiyet alanlarını yitiren terör örgütü DAEŞ’in militanlarının nereye kaçtığı, hangi ülkelere gittiği konuşulurken, bir dönem Türkiye sınırı emirliğini yapan İlhami Balı da gündeme geldi. Balı’nın Suriye ve Irak’ta alıkoyduğu çocukların nerede oldukları da tartışma konusu oldu. Balı, iki çocuğu ile birlikte kaçan bir polis eşi ile yanındaki erkek örgüt mensubunu Suriye’ye geçirince baltayı taşa vurduğu ortaya çıktı. Telefon kayıtlarına göre Gaziantep’teki örgüt mensupları çocukları kaçırılan polis eşin başvurusu üzerine harekete geçen emniyetin çok baskı yaptığını, çocukların geri gönderilmesi gerektiğini söyleyince Balı endişeye kapıldı. Polislerin bu kişileri taşıyanları çocuk kaçakçılığından suçlayacağı yönünde bildirimler yapılınca İlhami Balı da durumu bir örgüt mensubuna sordu. DAEŞ mensubunun ise İlhami Balı’ya, Türkiye’nin demokrasi devleti olduğunu, polisin kendi başına böyle bir suçlama yöneltemeyeceğini söylemesi dikkat çekti.

Arama kararı var

“Ebubekir” kod ismini kullanan, Ankara Garı katliamı ve Diyarbakır HDP mitingi saldırıları başta olmak üzere örgütün Türkiye’deki eylemlerinin planlayıcılarından olduğu iddiasıyla hakkında çok sayıda arama kararı bulunan İlhami Balı’nın, Rakka’dan YPG-ABD ile yapılan anlaşma uyarınca tahliye edilen isimlerden olduğu iddia ediliyor. Türkiye’ye de sızmış olabileceği değrlendirilen Balı hakkında birden fazla arama kararı bulunuyor.

Haberin Devamı

Balı gibi, örgütün Rakka başta olmak üzere Suriye ve Irak’ta alıkoyduğu çocukların nerede oldukları da tartışma konusu oldu. Bu çocukların Suriye’ye geçişinde Balı’nın önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan telefon kayıtlarına göre Balı, defalarca çocuklu aileleri, eşinden çocuklarla kaçanları sınırdan Suriye’ye geçirdi. Tek seferde 20’yi aşkın çocuğu geçirdiği kayıtlarda yer aldı. DAEŞ ile ilgili Ankara’da görülen katliam davasına Balı hakkındaki Antalya Başsavcılığı’nın talebi üzerine yapılan ve 2014-2015 yıllarını kapsayan dinleme kayıtları da girdi.

Yeni bir emir geldi

Haberin Devamı

Kayıtlara göre Balı, düzenli olarak Gaziantep’e, örgüte katılmak üzere gelen kişilerce aranıyor. Balı, bu kişilere anlaşmalı olduğu taksilerden birine binmesini söylüyor ve 100 ila 150 lira karşılığında taksici Gaziantep’e gelen örgüt militanlarını Elbeyli köyüne taşıyor. Elbeyli köyüne transit tipte araç gönderen Balı, bu kişilerin Suriye’ye geçmesini sağlıyor ve güvenli bir yerde beklettikten sonra aldığı talimat uyarınca yeni gelenleri uygun bölgelere gönderiyor.

Balı, ilerleyen dönemde, Elbeyli köyünün deşifre olması üzerine, yeni gelenleri bu kez Gaziantep’te karşılatmaya başlıyor ve oraya doğrudan anlaşmalı araçlarını yolluyor. Balı’nın 2016 başına kadar bu faaliyetini sürdürdüğü, daha sonra Rakka’ya çekildiği ve Türkiye sınırında örgütün yeni bir sözde emir görevlendirdiği sanılıyor.

Katliamların planlayıcısı

Terör örgütü DAEŞ’in Türkiye sınır emiri İlhami Balı, anneleriyle birlikte Suriye’ye kaçırdığı çocukların polis çocuğu çıkmasıyla sıkıntıya düştü. Ebubekir kod ismini kullanan Balı’nın adı, Ankara Garı ve HDP mitingi saldırılarının da planlayıcısı olarak geçmişti.

Haberin Devamı

Polisin çocuklarının kaçırılması sorun oldu

Dosyaya yeni giren kayıtlarda ise, İlhami Balı ve DAEŞ mensuplarının ilginç bir sorun yaşadığı ortaya çıktı. Buna göre polis eşinden ayrılarak, DAEŞ mensubu bir kişi ile kaçan kadın, yanına iki çocuğunu da aldı. Balı da bu kişilerin Suriye’ye geçişini sağladı. Ancak bir süre sonra Türkiye’deki polis babanın çocuklarını almak için devreye girmesiyle işler karıştı. Gaziantep’teki örgüt mensupları, polisin çok baskı yaptığını, çocukların geri gönderilmesi gerektiğini söylerken, Balı endişeye kapıldı.

Balı ve örgüt mensubu arasında geçen, DAEŞ’lilerin hukuktan medet umduğu, o dönem görevli bazı polislerin tüm faaliyetleri bildiğini de gösteren konuşmalar şöyle:

‘İki erkek çocuğu istiyorlar’

5 Ocak 2015 Saat 15.32

X Şahıs: Hacı abi, o kadın kocasından kaçmış anlıyor musun? İki tane çocuğunu da götürmüş.

Balı: Aa

X Şahıs: Polisler çocuğu istiyorlarmış abi. Anamızdan, bak anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirecekler.

Haberin Devamı

Balı: Kadın kocasından mı kaçmış? Bunun kocası Müslüman mı?

X Şahıs: Nereden biliyon, kadına göre Müslüman değil, olmayacak tabii. Getirilecek, götürülecek, kadın kötüleyecek tabii. Kadının lafına göre muhakeme edilmez ki. Bir insana katil denilmez ki. İki erkek çocuğu vermezlerse burada abi, bak net konuşalım, her dakika alacaklar abi. Bir tane beyaz araç var bizde. Kiralık, onu sormuşlar. Onu bulun, çocuklar orada veya evde. Yani rahat bırakmayacaklar abi. Hepimizi tek tek bugün yolacaklar.

Balı: Tamam, ben bugün geldim. O iki adamı da, iki kadını da çıkaracam inşallah. Emirle de konuştum, çıkarıcam.

‘Ne yaptığınızı biliyoruz bizi ilgilendirmiyor’

5 Ocak 2015 Saat 15.46

X Şahıs: Hacı abi, bizim arkadaşı çıkartmak istiyorsak, bu çocukların gelmesi lazım. Çocuk kaçakçılığından alacaklar bizim arkadaşı.

Balı: Çocuklar yok ki, kadını istiyorlar mı?

X Şahıs: Hayır, sadece çocuklar.

Balı: Kesin çıkaracaklar mı?

X Şahıs: Çıkaracaklar.

Balı: Oyun oynamasınlar bizle.

X Şahıs: Abi oynamıyorlar, şimdi o arabaya bindiği tespitli anladın mı? Kiraladığımız aracı şimdi cızır cızır arıyorlar.

Balı: Sırf bunlar için mi?

X Şahıs: Bizim arkadaşla konuşmuşlar, demişler ki biz sizin ne yaptığınızı biliyoruz. Bizi ilgilendirmiyor. Bize bu iki tane çocuğu bırakın, ne yapıyorsanız yapın. Biliyoruz ki şu an sınır kapalı, siz bunları bir yerlere koyuyorsunuz.

‘Hiçbir şey yapma abi kardeşlere mesaj gönder’

5 Ocak 2015 Saat 16.00

Balı: ...Bak hele, Sabah iki bacı, iki kardeş getirdim. Bu bacılardan bir tanesi kocasından ayrılmış, kocası polis tamam mı... Başka bir kardeşle evlenmiş. İki tane de çocukları var. Geçirmişler buraya. Sabahleyin diyon ya bizim kardeşleri aldılar. Bunlar için almışlar. Demişler ki iki tane çocuk için şikayet etmiş o polis. Biz kadını istemiyoruz, çocukları istiyoruz, getirin. Getirdiniz getirdiniz, getirmediniz sizi bırakmayacağız, burada çalıştırmayacağız. Biz sizin ne iş yaptığınızı biliyoruz. Bu çocukları istiyoruz. Yahut çocuk kaçakçılığından o getiren kardeşi cezaevine atacaklar. Ne yapacağım?

Y Şahıs: Hiçbir şey yapma abi. Kardeşlere mesaj gönder. Şunu iyi bilsinler, orası demokrasi devleti öyle polisin istediğine göre değil, çocuk kaçakçılığı nasıl olur, ben, çocuk kaçakçılığı zorlan bindirirler abi. Zorlan bindirirsen kaçırmış olursun. Kadın kendi isteğiyle binmiş. Beni bağlamaz. Sonra muhakkak savcıya çıkacak... Polis korkutuyor. De elinizden geleni ardınıza koymayın. Ben kimsenin avradını, çocuğunu arabaya zorla bindirmedim.

KAYNAK: GÖKÇER TAHİNCİOĞLU / MİLLİYET