Gazete Vatan Logo

İstanbul’un en büyük kongre oteli Hilton'da!

İşletmesi için Hilton Worldwide ile anlaştı

IC Yatırım Holding, 829 oda ve 32 toplantı salonu kapasitesi ile İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın ise en büyük 10 şehir otelinden biri olacak ‘İstanbul Bomonti Otel ve Kongre Merkezi’ni işletmesi için Hilton Worldwide ile anlaştı. Kültür-sanat merkezi olarak restore edilecek Bira Fabrikası’nda müze kurulması için ise görüşmeler son aşamada.

Mersin ve Tarsus’ta olmak üzere 1994 yılından bugüne kadar 4 otel tesisi ile 2 bin 500 yatak kapasitesine sahip olan, konaklama sektörüne bugüne kadar 750 milyon dolar yatırım yapan IC Holding; Şişli Bomonti’de hayata geçirmeye hazırlandığı ‘İstanbul Bomonti Otel ve Kongre Merkezi’nin işletmesi için Hilton Worldwide ile anlaştı. 120 yıllık tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın aslına uygun biçimde restore edilerek kültür-sanat ve eğlence merkezine dönüştürüleceği arazide 250 milyon euro yatırımla inşa edilecek 35 katlı proje, 829 standart ve süit oda, 2 bin 500 ve 800 kişi kapasiteli 2 balo salonu, 32 adet toplantı salonu, 4 bin 500 metrekarelik fitness ve SPA alanı, açık ve kapalı yüzme havuzları ile İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın ise en büyük 10 şehir otelinden biri olacak.

Anlaşmaya ilişkin dün düzenlenen imza töreninde konuşan Bomonti Uluslararası Kongre Turizm Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Çeçen, projenin 2013 yılının Mayıs ayı sonunda tamamlanarak işletmeye hazır hale getirileceğini açıkladı. Çeçen, “3 bine yakın kişinin çalıştığı proje ile devamlı çalışan sayısı 2 bin 500’e, yatak kapasitesi ise 4 bin 500’e ulaşacak” dedi. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nı Mimar Han Tümertekin önderliğinde dönüştüreceklerini ifade eden Çeçen, “Bomonti fabrikasının tarihi yapısını yansıtan bir müze ve sergi alanının burada olmasını planlıyoruz. Efes Pilsen ile anlaşmamız imza aşamasında ama görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.

Hilton Türkiye’de çok hızlı büyüyor

Kimisi aktif kimisi ise geliştirilme aşamasında olan 41 otel ile 1955 yılından bu yana Türkiye’de olduklarını belirten Hilton Worldwide Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başkanı Simon Vincent ise proje ile İstanbul’da uluslararası yeni konferansların düzenlenmesine katkı sağlayacaklarını kaydetti. Projeyi kendileri için bir dönüm noktası olarak tanımlayan Vincent, şöyle devam etti: “90 ülkede 3 bin 900 otel, 640 bin oda ile faaliyet göstererek 10 markayı yönetiyoruz. 900 oteli daha planlıyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen otel grubuyuz. Türkiye’de de Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar hızlı büyüyoruz.”

Babam proje müdürü gibi her gün şantiyede

Serhat Çeçen ve Salih Çeçen ile imza töreni sonrası kısa bir sohbet gerçekleştirme imkanı oldu. Serhat Çeçen, Bomonti projesinin İstanbul’daki ilk önemli projeleri olduğuna dikkat çekerek “Bu yüzden Babamız İbrahim Çeçen hemen her gün proje müdürü gibi şantiyeye geliyor, çalışmaları çok yakından takip ediyor. Bu kadar titizlendiğini ben daha önce görmemiştim. İstanbul’da böyle bir projeye imza atmak bizim için gurur kaynağı. O yüzden projenin her tarafının oya gibi işlenmesini istiyor” diye konuştu.

3. Köprü projesi yolunda

Bomonti Çeçen’lerin İstanbul’da hayata geçecek ilk projesi ancak IC Holding üçüncü boğaz köprüsü ihalesini de almıştı. Bu projenin takvimi ile ilgili olarak da Serhat Çeçen “Her şey plana uygun gidiyor. Projenin finansmanı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Projenin toplam maliyeti 3 milyar dolar. Yüzde 20’si özkaynak kalanı kredi olacak. Yani 2.1 milyar dolarla 2.3 milyar dolar arasında bir finansmanı konuşuyoruz. Yakın gelecekte finansman konusu netleşecek” dedi.

Çeçen iki ayak arası 1400 metrelik açıklıkla yeni Boğaz Köprüsü’nün uzunlukta dünyanın üç köprüsünden biri olacağına, çalışmaların başlaması ile birlikte belgesel National Geographic gibi kanalların süreci kaydetmeye ve hikayeyi oluşturmaya başladığını da söyledi.

Temel amaç ticaret ama burası Bomonti semti ile iletişim kuracak

Bomonti projesinin başında hemen tüm inşaatlarda olduğu gibi Salih Çeçen var. Ağrı’da üniversite inşaatında, Çeşme’de marina inşaatında sahada olan Salih Çeçen burada da iş başında. Salih Çeçen Bomonti projesini şöyle özetledi:

Burası şehrin kimliği ile yarışmayacak çatışmayacak bir yer olacak. Semt ile iletişim kurabilecek bir konsept tasarladık. İnteraktif bir buluşma yeri olacak. Üretim ve tüketimin birlikte olacağı alanlar yer alacak. Yeme içme alanlarının kimliği İstanbul’u ve bu semti yansıtacak. Burada kesinlikle AVM mantığı yürütmeyeceğiz. Tabii ki temel amaç ticaret ama bunu yaparken kaliteli, üst düzey hizmet verecek bir yer oluşturacağız. “

Üçüncü havalimanı ile tabii ilgiliyiz ama şu an konu suya yazı yazmak gibi

IC Yatırım Holding, Alman Fraport ile Antalya Havalimanı ihalesini kazanmıştı. Havalimanı işletmeciliği konusunda oldukça deneyim sahibi oldular. Serhat Çeçen bu yıl bir miktar turist sayısında azalma meydana gelse de 11 milyon yolcu sayısını yakalayacaklarını belirtti. IC Yatırım Holding bu arada Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olacak Afyon Kütahya Uşak’a hitap edecek Zafer Havalimanı’nı da faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Tabii özellikle bölgede termal turizm yapan tesisler de bu limanın bir an önce açılmasını dört gözle bekliyor. Serhat Çeçen 5 yıl içinde burada 250-300 bin yıllık yolcu kapasitesine ulaşabileceklerini belirtti. Çeçen İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı ile ilgili olarak da “Tabii ki ilgileneceğiz. Ancak şu an hiçbir detay belli olmadığı için konu suya yazı yazmak gibi. DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı bu konuda çok tecrübeliler. Yatırımcıların ilgi göstereceği en uygun modeli oluşturacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

‘Londra’da şehir oteli planlıyoruz’

5 yılda Bomonti dahil Mersin-Tarsus’taki 3 otel yatırımı ile toplam 6 bin yatak kapasitesine ulaşarak devamlı istihdamı 4 bin kişiye taşıyacaklarını ifade eden Serhat Çeçen, “Bu süre içinde Londra’da da bir şehir oteli sahibi olmayı hedefliyoruz, bu proje ile bir Türk markasını da yurtdışına taşımak istiyoruz” dedi.

2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan ihale sonucunda, IC Yatırım Holding’in grup şirketi Bomonti Uluslararası Kongre Turizm Yatırımları Ticaret A.Ş.’ye, 60 milyon 250 bin TL bedelle, 49 yıllık irtifak hakkı verilen alanın toplamı 166 bin 15 metrekare. 12 bin 715 metrekaresi Bomonti Bira Fabrikası’na ait olan alanın geri kalan 153 bin 300 metrekaresine ise otel ve kongre merkezi inşa ediliyor. IC Bomonti’nin projelendirme, tasarım yönetimi, markalama süreçlerinde danışmanlığı ise Servotel üstlendi.

Haberin Devamı