Gazete Vatan Logo

İstanbul’da ‘puşide’ sergisi

Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki Maraş işi puşidelerin yenilenmesine yönelik yürütülen Puşide Projesi’nin sergi ve tanıtımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla Beykoz Mecidiye Kasrı’nda gerçekleştirildi.

İstanbul’da ‘puşide’ sergisi

Programda, Puşide’nin Farsça “örtü” anlamına geldiği, mezar üzerine yerleştirilen, genellikle ahşap, mermer, taş ve çini kaplama sandukaları örtmek için kullanıldığı anlatıldı.

Emine Erdoğan, Kuran-ı Kerim tilaveti ve projenin tanıtım filminin izletilmesinin ardından yaptığı konuşmada, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı takip ve iş birliğinde, Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nün öncülüğünde gerçekleştiğini belirtti. Erdoğan, “Bu proje, tarihi değerlerimize sahip çıkmanın bir ifadesidir” değerlendirmesinde bulunurken, projeye katkı sağlayan tüm kurumları ve emek veren tüm sanatçıları tebrik etti.

Programda, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek, Proje Koordinatörü ve Çini Sanatkârı Ayşe Özkan da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Emine Erdoğan’a Maraş işi seccade hediye edildi.