Gazete Vatan Logo

İşsizlik var ama iş beğenmeyen de var

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Türkiye’de işçi bulunamadığına dikkat çekerek, “Evet, Türkiye’de işsizlik var ama iş beğenmeme de var. Hatta bazı fabrikalarımızda eksiyle bile çalışıyoruz. Makineleri kapatmak zorunda kaldık” dedi

İşsizlik var ama iş beğenmeyen de var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına “Artı 2 istihdam sağlayın” çağrısında bulunarak başlattığı 2’nci İstihdam Seferberliği’ne tam destek geldi. Türkiye’nin önde gelen holdingleri, ticaret ve sanayi odaları 2018’de devam edecek prim ve vergi teşviklerinin çok önemli olduğunu bildirerek, ‘Artı 2 istihdam’ seferberliğinin büyümeyi destekleyeceğini kaydetti.

İşçi bulunamıyor

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, işadamlarının istihdam yarattığını ve istihdam artışını her zaman desteklediğini belirtti.

Zorlu, “Bir büyüme var. Bu büyümeye göre zaten herkes işçi alıyor. Evet, bugün Türkiye’de işsizlik var ama iş beğenmeme de var. Cumhurbaşkanımız da söyledi; işçi bulunamıyor. Bunu da düşünmek lazım. Yoksa biz her zaman istihdam yapıyoruz, işçi alıyoruz. Hatta bazı fabrikalarımızda eksiyle bile çalışıyoruz. Bursa’da bazı makineleri kapatmak zorunda kalıyoruz. Bugün bazı bölgelerde işsizlik yok gibi” diye konuştu.

Son 16 ayın en düşük seviyesi

İstihdam seferberliğinin işsizlik üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. İşsizlik oranı, Eylül’de geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalarak yüzde 10.6’ya geriledi. İşsiz sayısı 104 bin kişi azalarak 3 milyon 419 bin kişi olarak kayıtlara geçti.
TÜİK’in verilerine göre, Eylül’de tarım dışı işsizlik oranı 0.9 puanlık azalışla yüzde 12.8 oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 20 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı, 1 milyon 233 bin kişi artarak 28 milyon 797 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 197 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 36 bin kişi arttı. İşgücüne katılım 1.2 milyon artışla 32.2 milyona çıktı. İşgücüne katılım oranı yüzde 53’ü buldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam 137 bin kişi artarak 28 milyon 488 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı 0.1 puanlık azalışla yüzde 10.7 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlikte Mayıs 2016’dan bu yana en düşük seviye görüldü. Mevsimsellikten arındırılmış rakamlara bakıldığında, istihdam edilenlerin sayısı tarımda 68 bin, hizmetlerde 107 bin artarken, sanayide 16 bin, inşaatta 22 bin azaldı.
Artı 2’den daha fazla istihdam yaratacağız
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yatırım yapmaları halinde “artı 2”den çok daha fazla istihdam yarattıklarını belirtti. Kibar, “Gündemimizdeki yeni yatırım çalışmalarıyla çok daha fazla ilave istihdam oluşturmaya devam edeceğiz. Daha evvel 1 kişi ilave istihdam çağrısı yapılmıştı. Şimdi de 2 kişi istihdam çağrısı yapılıyor. Tabii ki biz bunun çok daha yükseğini yapıyoruz. Ben bu tip çağrılara hep olumlu yaklaşıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı