Gazete Vatan Logo

Isparta gülü en ünlü parfümlere hayat veriyor

Isparta'da yetişen ‘rose damascena’ güllerinden yarattığı gülsha markasıyla dünya kadınlarını güzelleştiren Gülşah Gürkan, şehirde üretilen gülyağının kozmetik devlerinin hammaddesi olduğunu söylüyor

Isparta gülü en ünlü parfümlere hayat veriyor

Isparta şu sıralar mis gibi gül kokuyor... Kozmetik ve cilt bakım dünyasının tercih ettiği, Türkiye'de sadece Isparta'da yetişen Rose damascena güllerinden etrafa yayılan koku büyüleyici. Yılda sadece Mayıs'ın 15'inden Haziran ortasına kadar 1 ay toplanabilen rose damescena güllerinin hasadı için gülsha markasının yaratıcısı Gülşah Gürkan'ın davetlisi olarak Isparta'daydık. Yüksek rakımlı bahçelerden 130 yıldır el hasadı geleneğiyle tek tek toplanan güllerden elde edilen gül yağı dünyanın dört bir yanındaki kozmetik devlerine gönderiliyor. Bu güller son beş yıldır dünya kadınlarını güzelleştiren gülsha'nın formülündeki sırrı da oluşturuyor.

Gülsha markasının yaratıcısı Gülşah Gürkan, Isparta'da 50 yıldan bu yana gül yetiştiren Gürkan ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi. Babaannesi ve Ispartalı kadınların güzellik sırlarının gül suyundan geldiğini görünce bunu tüm dünya kadınlarıyla paylaşmak istemiş. Ancak alıştığı kalitede ve saflıkta bir ürünün piyasada olmadığını görerek, gülün benzersiz faydaları hakkında edindiği tecrübeyi, özel bir cilt bakım serisine aktarmaya karar veriyor. En iyi Fransız cilt bakım uzmanlarıyla işbirliği yaparak, bilgi birikimini bilimsel yeniliklerle harmanlayan özel formüller üzerinde çalışıyor. Böylece 2011 yılında gülsha markası ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Gülşah Gürkan Çocukluk anılarını şöyle aktarıyor: "Babaannem, tüm vücudunu havlulara döktüğü gülsuyu ile silerdi. 75 yaşında vücudunda da tek bir yaşlılık lekesi yoktu. Onun ve yörede gerçek gülsuyu kullanan kadınların cildi, en büyük referansım oldu. Hasat zamanı dedemle gül bahçelerini gezmek ve gül yataklarına atlamak gibi ritüellerimiz vardı. Hasat sonrasında da birlikte Fransa’daki parfüm ve kozmetik üreticilerini ziyaret ederdik.

Makyajınızı gülsuyu ile sabitleyin

Gülsuyu tonik olarak cilt ve makyaj temizlemek için kullanılabilir.

Gülsuyundan oluşturulacak buz küpleri, sabah göz çevresine uygulandığında gözlerdeki yorgunluğu ve şişliği rahatlatır.

Sakinleştirici (anti emflamatuar) özelliği sayesinde erkekler tıraş sonrasında ciltleri için kullanabilir.

Haberin Devamı

Buğu halinde yüze tutulabilir.

Bebeksi bir cilt için banyo suyuna katılabilir.

Makyaj sonrası ışıltılı bir görünüm için yüz, gülsha gülsuyu ile spreylenebilir.

Yılda bir kez yapılan gül hasadı için gittiğimiz Isparta’da gün doğmadan toplanan güllerle buluştuk.

4 ton gül yaprağından 1 kg gül yağı çıkıyor

Gül yağı çok değerli bir ham madde. Isparta'dan, bir kilosunun çıkış fiyatı 8-9 bin Euro'larda. Daha sonra bunlar Fransa'ya gidiyor, bazı formülasyonlarda kullanılıp tekrar Türkiye'ye 14-15 bin Euro olarak satılıyor. Ürünlerimizde bu değerli gül yağını içinde bırakarak 'tam gül suyu' elde ediyoruz. Gül yağı esansiyel bir yağ olduğu için ve dört ton gülden bir kg yağ çıkıyor. Bir fabrika dolusu gül girip, bir litre yağ çıkıyor...

"Gülsha ürünlerinin yüzde 95’i, ABD, Çin, Hong Kong, Singapur, Malezya ve Taiwan’a ihraç ediliyor."

Esansı kaybolmasın diye şafakta toplanıyor

Isparta gülünün dünyanın çok az yerinde yetişen bir tür olduğunu vurgulayan Gürkan, tesislerinde yılda 400-600 ton arası gül işlediklerini belirterek şunları anlatıyor: "Rose damascena gül yağı elde edilen bir tür. Bir ay süren hasat zamanı boyunca güller sabah tek tek elle toplanıyor. Şafak vakti üzerlerine güneş vurup esansiyel uçucu yağları kaybolmadan el ile hasat ediliyor ve 3- 6 saat içinde fabrikamıza getiriliyor. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde işleme alınıyor. Burada taze güller damla damla damıtılarak gül esansiyel yağı, gül suyu gibi ürünler üretiliyor. Ayrıca gül konkreti denen hammadde de üretiliyor."

Haberin Devamı