Gazete Vatan Logo

İşe girerken çalışana imzalatılan boş senet geçerli midir?

Bazı işverenler, işe giriş esnasında çalışanlara, ileride doğabilecek kimi zararlarını gerekçe göstererek boş senet imzalatma yoluna gidebiliyor. Peki bu senetlerin bir geçerliliği var mı, imzalanan boş senetler daha sonra kişinin keyfi şekilde borçlandırılmasına sebep olur mu? İşte detaylar...

İşe girerken çalışana imzalatılan boş senet geçerli midir?

İş hayatında oldukça sık rastlanan bir durum olan iş girerken boş senet imzalatma uygulaması, çalışanların kafasını karıştırıyor. İleride işten ayrılmaları ya da bir şekilde işverenin zarara uğradığını iddia ettiği durumlarda, önceden imzalanan bu boş senetler geçerli kabul edilerek çalışan borçlandırılabilir mi?

İŞE GİRERKEN İMZALANAN BOŞ SENETLER GEÇERLİ MİDİR?

Çalışan işten ayrıldıktan sonra bu senetler karşısına çıkabilmekte, hatta icra takibi ile karşı karşıya kalabilmekteler. Bu durumda konu mahkemeye taşındığında senet tek başına bir anlam ifade etmeyeceği gibi, işçi ve işveren arasında gerçek bir borç ilişkisi olup olmadığı araştırılır.

Benzer durumlarda verilen Yargıtay kararlarında, arada gerçek bir borç ilişkisi olup olmadığı, senetteki tarihin iddia edilen borç ile birbirini tutup tutmadığı ve bunun işe girişte imzalatıldığına dair tanıkların olması gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Yargıtay senede konu olan borcun gerçek olup olmadığının kanıtlanmasını istemiştir ve bu ispat yükümlülüğü de işverene aittir. Eğer konu senedin bir borca karşılık değil de sebepsiz yere imzalatıldığı ortaya çıkarsa bu senet geçersiz sayılacaktır.

Haberin Devamı

ÇALIŞANIN İŞVERENE BORCU YOK!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/19929 E. 2013/19840 K. ve 27.06.2013 tarihli kararında, "...birleşen dosya yönünden ise takip tarafları arasında borç karşılığı senet verildiği hususunun ispatlanamayıp takip alacaklısının davalı şirketin temsilcisi olup işe başlarken boş senet imzalatıldığının tanık beyanlarıyla belirlendiğinden takip konusu bu senedin davacının çalıştığı … şirketine teminat olarak verilen bononun şirket yetkilisi tarafından anlaşmaya aykırı olarak doldurulması suretiyle icra takibine konulduğu, hizmet akdi ilişkisi dışında taraflar arasında borç ilişkisinde bulunmadığı, takip dayanağı bono yönünden davacının borcunun olmadığının tespitinin kabulüne karar verilmiştir.” diyerek bu şekilde alınan boş senedin taraflar arasında borç ilişkisi oluşturmadığına ve çalışanın işverene bir borcu olmadığına karar vermiştir.

Haberin Devamı