Gazete Vatan Logo

Kadroya geçen işçilere yüzde 37 zam...

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili peş peşe güzel haberler geliyor. Çorum Belediyesi'nde çalışan bin 311 işçi, yapılan anlaşma ile yüzde 37 zam aldı. İkramiyelerde ise yüzde 420 oranında arttı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kadrolu işçilerin maaşlarına da 2 yıllık süreçte sosyal haklarla birlikte yüzde 41'lik zam yapıldı.

Kadroya geçen işçilere yüzde 37 zam...

Çorum Belediyesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan bin 311 kişi için belediye ile Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında ilk kez TİS imzalandı.

Belediye çalışanı bin 311 işçi, yeni sözleşmeye göre yüzde 37 zam, ayrıca bazı sosyal hak ve yardımlar elde etti. Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, kentteki bir düğün salonunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesiyle en düşük işçi yevmiyesinin 88 liradan 99 liraya yükseldiğini söyledi.

Zam görüşmelerini hem belediyenin imkanları hem de işçilerin ihtiyaçlarını gözeterek gerçekleştirdiklerini dile getiren Gül, "Bu sözleşmeyle evli personelimiz aile yardımı almaya başlayacak. İkramiyede yüzde 420 oranında artış yaptık. Çocuk yardımlarında yüzde 174, yemek ve yakacak yardımlarını yüzde 40, dini bayramlarda yaptığımız yardımda yüzde 87, öğrenim yardımlarında yüzde 91 artış sağladık. Daha önce sözleşmede olmayan mama, bez ve sünnet yardımı gibi kalemleri de ekledik." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız ise geçmişte sürekli kadrolu işçiler için yaptıkları toplu iş sözleşmelerinin taşeronları kapsamamasının burukluğunu yaşadıklarını belirtti. Yerel yönetimlerde taşeron işçilerin sayısının bir hayli fazla olduğunu dile getiren Yıldız, "Taşeron kardeşlerimizle toplu iş sözleşmesi imzalayamıyorduk. Bu bizim için bir hüzündü. Taşeron işçilerin kadroya alınmasında Hak-İş'in ciddi emeği var. 2016 yılında başlattığımız süreçten bugünlere geldik. Taşeron kardeşlerimizin kadro aldıktan sonra ilk toplu sözleşmelerini imzalamanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Hizmet-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi de sendikal mücadele süresince "İmzamız işçinin kararıdır" prensibini benimsediklerini dile getirerek şunları kaydetti: "Mahalli idareler seçimlerine 15 gün kaldı. Türkiye üzerinde oyun oynamaya çalışanlar var. Seçimde, 'Dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan kan kaybetsin de başına çullanalım, onları yok edelim.' düşüncesindeler. Onlara fırsat vermemek için dimdik durmalıyız. Öncelikle bütün kardeşlerimiz sandığa gitmeli. Bu bir görevdir. Oy kullanırken de kullanacağı kişinin kendisine, şehrine, ülkesine ne katkı sağlayacağını değerlendirmelidir."

Haberin Devamı

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE DE TOPLU SÖZLEŞME SEVİNCİ

Bursa Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadrolu işçilerin maaşlarına 2 yıllık süreçte sosyal haklarla birlikte yüzde 41' lik zam yapılmasını öngören toplu iş sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan arasında imzalandı. Çalışan haklarının korunmasını ve artırılmasını hedef alan sözleşmeye, Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Alinur Aktaş, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ve Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz birlikte imza koydu. Sözleşmeye göre belediye işçileri, birinci yılın ilk 6 ayında yüzde 10, birinci yılın ikinci 6 ayında yüzde 7, ikinci yılın ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci ikinci 6 ayında yüzde 6lık maaş zammı aldı. Sosyal yardımlarla birlikte işçi maaşlarında, birinci yıl için yüzde 25 ve ikinci yıl için yüzde 16 olmak üzere toplamda yüzde 41lik bir iyileştirme yapılmış oldu.
BİNTED ÇALIŞANLARINA JEST
Toplu sözleşme imza töreninde Binted çalışanları için de müjde geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Binted çalışanlarının da normal maaş zammının yanında seyyanen artışlara kavuştuğunu açıkladı. Buna göre, 5 bin 131 Binted çalışanının maaşına yüzde 4lük normal zam farkı yansıtılacak. Artı olarak da 3000 TLye kadar maaş alanlara 350 TL, 3000 TL-4000 TL arası maaş alanlara 250 TL, 4000 TL-5000 TL maaş alanlara 150 TL, üzerinde maaş alanlara da 100 TLlik iyileştirme farkları verilecek.Merinostaki toplu is sözleşmesi, Bursa Kültür A.Ş. ve Burbak çalışanlarını da kapsadı. Bu kurumların sözleşmeleri, belediye işçileri kapsamında değerlendirilerek imzalandı. Törende, Binted çalışanlarının mesai saatlerinin Pazartesi gününden itibaren kadrolu çalışanlarla aynı seviyeye çekilmesi kararı da açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, varılan mutabakatın hayırlı, uğurlu olmasını diledi. Enflasyon oranlarını göz önüne aldıklarını ve toplu sözleşme görüşmelerinde kanun el verdiği ölçüde çalışan haklarının korunması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Başkan Aktaş, Burada 766 kadrolu işçimizin toplu iş sözleşmesi ile ilgili bir araya geldik. 15 Mart 2019dan 14 Mart 2021e kadar. Attığımız imzalarla birlikte, en düşük taban ücret yevmiyesi 103 TLden 115 TLye çıkartıldı. Sosyal yardımlarla birlikte işçi maaşlarında 2 yılda yüzde 41lere varan bir zam söz konusu diye konuştu.
Konuşmasında asgari ücretin 2 bin 20 TLye çıktığı ortamda en düşük Bintedli maaşının 2 bin 692 TL olduğuna da değinen Başkan Aktaş, Bununla ilgili düzenleme yapmamız kaçınılmazdı. Kanun, Yüzde. 4 artı 4 diyor. Başka bir şey demiyor. Bununla ilgili revizyona gittik ve yaptığımız incelemeler sonucunda Bintedli çalışanlarımızın durumunu dünkü toplantıda Büyükşehir Belediye Meclisine getirdik. En düşük maaşta 350 TL olmak üzere aşağıya doğru seyyanen artışı da bu ayki maaşlara yansıtacağız şeklinde konuştu.
İŞÇİ ÇIKARMA YOK, İŞÇİ ALIMI VAR
Başkan Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, Bursaya hizmet etmek ve insanların yüzündeki tebessümü daha da artırabilmek noktasında sorumluluk almanın kendisi için büyük onur ve şeref olduğunu dile getirdi. Her zaman bu sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirten Başkan Aktaş, Yalnız başıma hiçim. Yanımda, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere 11 bin 600 kişilik siz değerli mesai arkadaşlarım var. Seçimden sonra seçilirse, 2000-3000 kişiyi işten atacak diyorlar. Burada bir kez daha altını çizerek vurguluyorum. Seçimden sonra adam çıkarmadığım gibi aksine adam alacağım. Bunu herkes görecek ifadelerini kullandı. Bursanın talihini değiştirmek adına yemin ettiğini, Allaha söz verdiğini kaydeden Başkan Aktaş, Cenab-ı Hak, inşallah bu çatı altında bu kutlu şehre hizmet etmeyi bana nasip etsin. Tarihin orta sayfasına not düşmekten, baki kalan bu kubbede hoş bir sada bırakmaktan başka hiçbir hesabım ve kitabım yok. Gizli hiçbir ajandam yok açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı