Gazete Vatan Logo

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk masrafı ne kadar oldu?

İşçi ile işveren uyuşmazlıklarında bir süredir arabuluculuk zorunluluğu var. Karşı tarafa dava açmak isteyen, önce arabulucuya başvurmak durumunda. Arabuluculuk yoluna gidilmeden açılan davalar ise reddediliyor. Peki 2019 yılında arabuluculuk ücretleri ne kadar oldu?

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk masrafı ne kadar oldu?

1 Ocak2018'den itibaren işçi ve işverenin uyuşmazlık durumunda arabuluculuk yoluna gitmeden birbirlerine dava açması mümkün değil. Bireysel iş sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ile kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti alacakları ve işe iade taleplerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu kılınmış durumda. Meslek hastalığı ve iş kazaları ile ilgili tazminat talepleri ise kapsam dışında.

ARABULUCUK ÜCRETİ NE KADAR?

Arabuluculuk başvuruları adliyelere yapılırken, arabulucunun başvuruyu sonuçlandırması için 3 haftası vardır. Bu süre bazı hallerde 1 hafta daha uzatılabilir.

Arabuluculuk başvurusu ücretsizdir ve tarafların anlaşmamaları halinde 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır. Ancak taraflar arabulucu ile anlaşırsa arabulucu ücreti taraflarca eşit biçimde ödenir.

2019 yılında geçerli olacak arabulucu ücretleri şöyledir:

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında, taraf başına;

Haberin Devamı

Bir saati (ilk üç saate kadar): 170,00 TL

Takip eden her saat için: 120,00 TL