Gazete Vatan Logo

İpe un mu serdik?

Rusya domates alımını sınırlayınca misilleme olarak buradan ithal edilen 7 ürüne onay şartı getirildi. Rusya’dan buğday alıp un olarak tüm dünyaya satan ihracatçı tedirgin oldu

İpe un mu serdik?

Rusya’nın Türkiye’den ithal edeceği domatese sınırlı izin vermesi üzerine Türkiye’den karşı hamle geldi. Buna göre Rusya’dan yapılacak 7 kalem ürünün ithalatında Rusya’daki Ticaret Müşavirliği’nden fatura onayı alınmak zorunda olunacak.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, bu hamle ile hububat ihracatçısı başta olmak üzere tüm ihracatçıları zor günlerin beklediğini söyledi. Fatura onayı zorunluluğunun her ihracatçı firmaya en az 1 milyon dolar ek maliyet getirdiğini aktaran Mete, “Rusya’ya 276 milyon dolar değerinde 380 bin don domates ihracatı yapılıyordu. Şimdi 9 firma en fazla 50 bin tonluk domates ihracatı yapacak. Bunlar müzakereyle aşılmayacak şeyler değil. 2 milyar dolarlık ihracat yapan hububat sektörü koz olarak kullanılmamalı. Bu şekilde çok zor günler geçirecek” dedi.

Afrika’yı kaybederiz

Geçen sene Rusya ile yaşanan gerilim döneminde benzer bir durumla karşılaştıklarını ve o dönemde firmaların 2-3 milyon dolarlık çok sayıda anlaşmayı sonlandırmak zorunda kaldıklarını ifade eden Mete, “Geçtiğimiz hafta Rusya’dan bir heyet geldi. Bakanlıkla ve ardından ihracatçılar ile görüştü. Rusya’dan domates için 9 firmaya sınırlı izin verilmesi gündemde. Türkiye bu izne diğer firmaların katılmasını istedi ancak Rusya kabul etmedi. Bunun üzerine Türkiye’nin Rusya’dan en fazla ithalat yaptığı 7 kalem ürüne ataşelik veya müsteşarlık onayı zorunluluğu getirdi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bu uygulamanın kendileri için milyonlarca dolar ek maliyet ve zarar demek olduğunu dile getiren Mete sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fatura onayı zorunluluğu bir geminin limanda kalma süresini uzatıyor. Harç ve vergi masraflarıyla personel giderleri artıyor. Aslında iş burada kalmayacak. Bir sonraki aşama o onayların ataşeliklerden çıkmaması ve ticaretin yavaşlatılması. Bu kart ile domates ihracatının genişletilmesi amaçlanıyor. Biz zamanla yarışan bir sektörüz. Rusya’dan aldığımız buğdayı burada işyelip dünya pazarlarına gönderiyoruz.Geçen sene kriz döneminde Afrika pazarının önemli bölümü kaybettik. Eğer Rusya’dan kolay buğday ithal yapmazsak Afrika’nın diğer kısımlarını ve başka pazarları kaybedeceğiz. Fatura onay zorunluluğunun kaldırılması gerekiyor. 25 senedir ilk defa böyle uygulamalar görüyoruz.”

Haberin Devamı

7 ürünü kapsıyor

Rusya’dan ithal edilecek ürünlere getirilen onay şartı, adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğdayı kapsıyor. Uygulamanın dün itibariyle başladığı öğrenilirken, bu tarihten önce yüklenmiş veya sevk işlemleri başlatılmış ürünlerde onay şartı aranmayacak. Öte yandan söz konusu kararın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da ilgili bölge müdürlüklerine ‘Rusya fatura onayı’ konulu resmi bir yazı göndererek, Rusya Federasyonu menşeili veya çıkışlı ürünlerin ithalatında sevk ülkesine bakılmaksızın Ticaret müşavirliği/ataşeliği onaylı fatura aranması gerektiğine dikkat çekildi.

Dünya şampiyonu

2015 ve 2016’da dünyada un ihracatının şampiyonu Türkiye, dünya pazarlarına geçen sene 3.5 milyon ton buğday gönderdi. İhracatın toplam tutarı 1.1 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

KARŞI HAMLE

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kararın Rusya’nın domates ithalatı kısıtlamasına karşı mütekabiliyet esasıyla bir hamle olarak uygulandığını açıkladı.