Gazete Vatan Logo

İngiliz Vali diye kahraman doktorun heykelini kırdılar

Anıtta Makarios’un yanı sıra İngiliz Vali sanılarak Dr. Fazıl Küçük’ün silüeti de tahrip edildi.

İngiliz Vali diye kahraman doktorun heykelini kırdılar

Beylikdüzü Belediyesi tarafından yaptırılan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılan Yaşam Vadisi içindeki Rauf Denktaş Anıtı’nda yer alan görselde bulunan Başpiskopos Makarios heykeli tartışma yarattı. Özellikle Ülkücü çevreler ‘Türk düşmanı’ olarak tanınan Başpiskopos Makarios’a ait heykelin kaldırılmasını istedi. Dün öğlen anıtın olduğu bölgeye giden İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve bir grup Ülkücü genç, protesto eyleminin ardından Makarios heykeline Kıbrıs’ta akıttığı kanı simgeleyen kırmızı boya attı.

Yanlış heykel kırıldı

Başpiskopos Makarios’un yanında İngiliz Valisi sanılan heykele de yaşananları görmezden geldiği için siyah boya atıldı. Eylemin ardından anıttaki Makarios ile yanındaki heykelin kırıldığı görüldü. Oysa anıt 16 Ağustos 1960’da iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onaylandığı Londra Anlaşması’nın imza törenini yansıtıyordu. İmza töreninde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Makarios, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Türk toplumunun lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kıbrıs Valisi Sir Hugh Foot yer alıyordu. Ancak Ülkücülerin düzenlediği protestoda kırılan heykel Sir Foot’a değil Kıbrıslı Türklerin lideri Dr. Fazıl Küçük’e aitti.

Haberin Devamı

Denktaş’ın kızı tepkili

KKTC’nin kurucu lideri merhum Rauf Denktaş’ın kızı Ender Denktaş Vangöl anıta yönelik eleştirilere ve Dr. Fazıl Küçük’ün heykelinin tahrip edilmesine tepki gösterdi: “Tarih tam anlamıyla yansıtılmış. Sonuçta Makarios da yaşanmış olan Kıbrıs mücadelesindeki en başrol oyuncu. Emek verenlerin yüreğine sağlık. Günlerdir tartışma konusu olup provoke edilen anıt, tarihi bir kompozisyon anlatılarak Makarios heykeli dikildi gerekçesiyle saldırıya uğradı. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü bile tanımayarak onun heykeline de saldıranların amaçları tarihi bir anlatımı yok saydı. Gerçekleri bilmemek ayıp değilse de, Kıbrıs tarihi artık herkes tarafından bilinmeli. Öğrenmemek cahilliktir.”

‘Kısır bir siyasi polemik’

“Makarios’un heykeli dikilmemiştir” diyen Alperen Ocakları Beylikdüzü İlçe Başkanı Osman Yıldırım açıklamasında, “Belediyenin yaptığı tek bir heykel değil Kıbrıs ve Denktaş’ın yakın tarihimizdeki başarıyla neticelenmiş mücadelesini anlatan bir kompozisyondur. Ayrıca kabartmanın altında ‘Bir topluluktan bir devlet kurdu’ ibaresi açıkça yer aldığına göre bir bardak suda fırtına koparılması kısır bir siyasi polemik oluşturma gayretinden öteye geçmez” dedi.

Haberin Devamı