Gazete Vatan Logo

İmparatorlar kenti Kayseri’de mutfağın imparatoriçesi

Hülya Tiritoğlu’nun yarattığı Çemen’s markası, Kayseri’yi ziyaret eden turistler için önemli gastronomi destinasyonları arasında yer alıyor.

İmparatorlar kenti Kayseri’de mutfağın imparatoriçesi

Kayseri’nin önemli bir ailesinin kızı… Fakat, başarı kariyerini kendi elleriyle yazan bir kadın girişimci. Hayatlarında hiç çalışmamış, ama harika yemekler yapan ev kadınlarının hünerlerini kazanca dönüştürüyor.

Yarattığı üç marka Çemen’s Mutfak, Çemen’s Gurme ve Çemen’s Atölye kenti ziyaret eden yerli-yabancı bütün turistler için örnek gastronomi destinasyonları. Kayseri dendiğinde, zihninde anında mantı ve pastırma çağrıştırmayan var mıdır acaba!.. Tarihe imparatorlar kenti olarak geçen… Koskoca Erciyes’i bağrına basan Kayseri, mutfağıyla da hep baş tacı olmuştur... Ailesinin bölgedeki gücünün arkasına geçmeden kendi başarısını yazan bir kadın... Hülya Tiritoğlu.

Ulusal marka olma yolunda emin adımlarla yürüyen, Başyazıcı ailesinin kızı Hülya Tiritoğlu, öncelikle kadının çalışmasına pek alışık olmayan bir çevrede “Ben kendi işimi yapacağım. Bu işte başka kadınlara da iş imkânı sağlayacak, hem para kazanacak hem de bir marka yaratacağım” diye önüne konan hiçbir engele aldırmadan yola çıkıyor. Ama bazen ailenizin ismi size engel bile olabiliyor. Hele geleneksel bir kentte attığınız her adım farklı değerlendirilebiliyor. Azim ve gayret işte bu noktada çok çok önemli.

Haberin Devamı

Satış mağazasıyla iş hayatı başlıyor

Hülya Tiritoğlu, ilk olarak açtığı Başyazıcı Et Ürünleri satış mağazasıyla işe koyuluyor. Burada, Kayseri’ye has pastırma, sucuk ve et ürünleri başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden getirttiği doğal yöresel ürünleri ve Kayseri mantısı olarak geçen meşhur el mantısının da satışına başlıyor. 2012’de kendi şirketi Çemen’s Gurme’yi kuruyor. Ardından mantı ve Kayseri yöresel yiyecekleri üretim yeri olarak Çemen’s Atölye’yi hayata geçirmek oluyor. İstediği kalitede el mantısı bulamamak ve sürekli daha iyiyi ve daha lezzetliyi arama çalışmaları, onu kendi imalâthanesini kurma noktasına getiriyor. Aileden kalma küçük bir dairede mantı ve hamur işi imalâthanesini kuruyor. Her şeyi hazırlıyor, ancak imalâthanede çalışacak kadın bulamıyor. Çünkü kadınlar ‘evde çalışırız, işe gelmeyiz’ diye diretiyorlar. Tiritoğlu yılmıyor, Kayserili ev hanımlarına istihdam sağlıyor.

Haberin Devamı

Sucuk içi

Malzemeler

- 450 gr kuzu kıyma

- 550 gr dana kıyma

- 35 gr Maraş acı toz biber

- 45 gr Nazilli tatlı toz biber

- 20 gr karışık toz biber (yedi çeşit)

- 15 gr kimyon

- 20 gr kaya tuzu

- 1/2 bardak su

- 100 gr sarımsak

Hazırlanışı:

Sarımsağı ezin veya robotta çekin. Kıyma ve baharatları elde yoğurarak ara ara su ekleyerek karıştırın. Daha sonra sarımsağı ekleyerek karıştırın (bütün karıştırma işlemleri en fazla 4-5 dakika olmalıdır). Karıştırma işlemi bittikten sonra +4 derece buzdolabında 3 saat dinlendirin. Tavada pişirdikten sonra sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Kayseri tepsi mantısı

Malzemeler

- 3 su bardağı un

- 1 yumurta

- Tuz

- Ilık su

Kuru malzemeleri bir araya getirin ve aldığı kadar ılık su ekleyerek yavaş yavaş yoğurun. Yarım saat kadar hamuru dinlendirin. Hamur dinlenirken kıyma harcını hazırlayın.

İç harç malzemeleri

- 300 gram dana kıyma

- 1 büyük boy soğan

- Kırmızı toz biber

- Tuz

Hazırlanışı:

Haberin Devamı

Dinlenen hamurdan bezeler oluşturun ve bezeleri teker teker açın. Açılan hamuru katlayıp keserek küçük kareler oluşturun. Her bir kareye iç harçtan koyun ve ortası açık kalacak şekilde uçlarından kapatarak, yağlanmış tepsiye dizin. Hamurun tamamı bitince mantıları tereyağı ile kızarana dek fırınlayın. Kızaran mantıları fırınlandıktan sonra üzerini geçecek kadar salça sos eşliğinde suyunu çekene dek pişirin. Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.