Gazete Vatan Logo

İlişkilerinizi korumak için dans edin

Çocuk, büyük herkese sanatın en az bir dalıyla uğraşmasını tavsiye eden Tan Sağtürk, özellikle dansın ilişkilere pozitif enerji kattığını ifade ediyor.

İlişkilerinizi korumak için dans edin

Ünlü balet Tan Sağtürk, Fransız Devlet Balesi’nde çalıştı ve buraya ilk giren yabancı oldu. Sağtürk, Fransa’dan ayrılarak İstanbul’a geldikten sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde bir sene baş balet olarak çalıştı. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel adlı klasik eserler ile Ara Danslar Ara Nağmeler ve Emrivaki adlı modern balelerde başrol oynayarak Türk seyircisiyle buluştu. Sosyal faaliyetleriyle pek çok insanın hayatına dokunan Sağtürk, kendi adını taşıyan bale ve dans eğitim merkezini açtı. Sağtürk’le dansın insan sağlığındaki önemi ve ilişkisine kadar pek çok konuyu konuştuk...

Dansa bale ile mi başlanmalı?

Her yaş grubunun kendi vücut gelişimine göre farklı bir fiziksel kapasitesi ve koordinasyon yeteneği var. Bu gelişime uygun olan dans türü ile başlayabilirler. Bale için ideal yaş aralığı 3-4 yaştır. Tan Sağtürk Akademi’de öğrenciler ‘Mini Bale’ eğitimiyle 3 yaşından itibaren baleye başlar. Çeşitli oyun ve hikâyeler eşliğinde bale ve müzikle tanışırlar. Bu süreci 2 yıllık ‘Klasik Bale Hazırlık’ ve 8 yıllık ‘Teknik Bale’ eğitimleri takip ediyor. 8 yıllık teknik eğitim sonrası Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diplomalarını almaya hak kazanan öğrencilerimiz bale eğitmenliği yapma ve bale okulu açma ayrıcalığına sahip oluyor.

Haberin Devamı

Çocuklar neden dans eğitimi almalı? Dans hayatımızda neleri değiştirebilir?

Bale, dans, müzik ve herhangi bir sanat dalı ile uğraşan çocuklar düzen, sorumluluk ve sabır kazanır, sosyal ve iş yaşantılarında daha başarılı bireyler olarak yetişirler. Özellikle bale ve dans gibi grup derslerinde çocuklar güzel bir sosyal ortamda, grup çalışması ve işbirliği vasıflarına çok erken yaşta sahip olurlar. Balenin fiziksel katkıları ise oldukça değerlidir. Doğru beslenme alışkanlığı kazanan öğrenciler sağlıklı ve güçlü bir bünyeye sahip olur. Bale eğitimi çocukların ortopedik sorunlarını ve duruş bozukluklarını düzeltir. En önemlisi bale ve dans kötü alışkanlıklardan uzak durmayı sağlayarak, çocukların ergenlik dönemlerini daha sağlıklı ve verimli geçirmelerine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Birçok dans okulunuz var. Özellikle Güneydoğu’da da açtınız. Nasıl tepkiler aldınız?

18 yıl önce tohumlarını serptiğimiz Tan Sağtürk Akademi ile Türkiye’nin dört bir yanında; İstanbul’da toplam 9 okul olmak üzere, İzmir, Trabzon, Ankara, İzmit, Adapazarı, Samsun, Gaziantep, Mardin, Kayseri, Diyarbakır, Kıbrıs, Kahramanmaraş ve Elbistan’da okullar açtık. Anadolu şehirlerimizdeki ilgi beni çok mutlu ediyor. Dansa, müziğe, sanata her çocuğun ihtiyacı var. Okullarımız binlerce öğrenciye ulaştık. Demek ki sanat ortamı yaratınca insanlar talep ediyor.

Sanattan uzaklaşmak kendini reddetmektir

Kültür ve sanatın hatta dansın özellikle kadınlar için büyülü bir gücü olduğu söyleniyor öyle mi?
Dansın sadece kadınlar için değil herkes için ayrı bir büyüsü vardır. Sizi bulunduğunuz zaman ve mekândan bambaşka yerlere götürebilir, hayal gücünüzü genişletir. Ayrıca duygularınızı ifade edebilmek için de çok rahatlatıcı bir yöntemdir. Kültür ve sanatla yoğrulan insan rafineleşir. Bu iki kavramdan korkmak, kaçmak, uzak durmak kendini reddetmektir. Birlikte gülüyor, ağlıyor, heyecanlanıyor, benzer şeyleri düşünüyor, avuçlarımızdaki kelebekleri alkışlarla uçuruyorsak “birlikte yaşama arzusuna tutunuyoruz” demektir. Bu arzuyu canlı tutmak, ilişkilerimizi korumak, onarmak ve yeni ilişkiler kurmak için kültür ve sanatın kendisi gerekir bize. İnsani değer ve ilkelerimiz oluşabilsin diye...
Dans etmenin özellikle kadınlarda stres ve depresyonu ortadan kaldırdığı özgüveni artırdığı söyleniyor?
Bale, dans ve fiziksel olarak yapılan tüm aktiviteler her yaştan kişilerin fiziksel yeteneklerini geliştirir. Özgüveni yükseltir, kişisel ve sosyal gelişim kazandırır. Yaratıcılığını geliştirir. Kişinin pasif değil aktif bir yaşam sürmesini sağlar.
Tan Sağtürk’le Türkiye’de baleye bakış değişti mi?
Ülkemizde ‘bale sanatçısı’ olarak tanınmak, sevilmek çok özel ve ayrıcalıklı bir duygu. Çünkü bu çoğu meslekten daha az rastlanır ve nadide bir meslek. Türkiye’ye geldikten sonra “Türkiye’de erkek dansçı olmak nasıl bir duygu?” sorusuyla karşılaştığımı hatırlıyorum... Başlarda bu soruya oldukça şaşırmıştım çünkü o güne kadar bir fark hissetmemiştim. Zaman içinde ailelerin erkek çocuklarını baleye, dansa göndermek istemediklerini gördüm. Bu durum belki de benim varlığımla biraz kırıldı. İnsanlar hem kadın hem de erkekler için bir meslek olduğunu gördü yeni nesli ve aileleri etkiledi. Böylece bale ve dansa talep arttı.
Dans etmek özgüveni yükseltip sosyal becerilerinizi geliştirir
Dans etmenin eğlenceli olması dışında sağlık için de yararlı olduğu biliyor. Nedir bu yararlar?
Bale ve dans refleksleri geliştirdiği için günlük yaşamda kişi arabayı da daha doğru kullanır, işinde de daha doğru kararlar alır. Takım çalışması becerisi kazanır, amaç belirleme ve hedef koyma refleksi gelişir. En önemlisi bedenine daha iyi bakma hissine sahip olduğundan, sağlığa zararlı maddelerden uzak durur. Ayrıca dans derslerine katılmak özgüveni yükseltip sosyal becerilerinizi geliştirir. Fiziksel egzersiz yapmak stresi ve gerginliği azaltır.
En önemlisi sizce neden dans edelim?
Herkesin hayatında sanatın en az bir veya birkaç dalının yer alması gerektiğini düşünüyorum. Sanat eğitimiyle birlikte hayatlarında pozitif enerjinin artığını görecekler. Sanata ilgi duyan veya profesyonel olarak bu dalda ilerlemek isteyen herkesi okullarımıza bekliyoruz.

Haberin Devamı