Gazete Vatan Logo

İlaca dirençli hastalara kalp pili!

Uzmanlar, son yıllarda sayısı artan kalp ritim bozukluğu ve kalp krizi sonrası oluşan kalp yetmezliğine bağlı ani ölümlerden kalp pili ile korunulabileceğini belirtiyor.

İlaca dirençli hastalara kalp pili!

Gelişen teknolojiyle birlikte kalp hastalıkları gibi durumlarda yaşanan ölüm oranlarının düştüğüne işaret eden Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, nefes darlığı, çarpıntı, gece sırt üstü yatamama ve ufak bir egzersiz ile yorulma gibi durumlara karşı kalp pili takılan hastaların bu gibi olumsuz etkenlerin yanı sıra ani ölümden korunabileceğini belirtti ve şunları söyledi:

"Kalp hastalıkları ülkemizde ve dünyada her geçen yıl daha artıyot. Bu oranların artmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi sigaradır. Özellikle ülkemizde çok yaygın olan sigara içiciliği kalp hastalıkların yanı sıra birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor. İnsanlar artık kalp krizi geçirdiklerinde ölüm oranları düşmeye başladı. Çünkü hastalar artık anjiyoya daha hızlı bir şekilde girebiliyor. Baypaslar daha kolay yapılıyor. Anjiyoyu yapan merkez sayısının artması, bu gibi etkenlere karşı ölüm oranlarının düşmesini sağladı."

EN ÖNEMLİ SORUN, KALP YETMEZLİĞİ

Kalp krizinden sonra insanların hayatlarına devam ettiğini ancak kalp yetmezliği ile karşı karşıya olduğunu belirten Dr. İsmail Erdoğu, "Damar tıkandığında hemen ilk 20 dakika içerisinde kalp dokusunda geri dönülemez birtakım hastalıklar oluşmaya başlıyor. Özellikle sağlık merkezlerine geç müracaat etmiş hastaların damarları açıldıktan sonra karşımıza ilk çıkan tablo kalp yetmezliği oluyor. Yani nefes darlığı, çarpıntı, gece sırt üstü yatamama, ufak bir egzersiz ile yorulma gibi şikayetler kalp krizi geçirmiş hastalarda çok sık rastlanıyor. İlaçla tedavi ettiğimiz gibi bu hastaları gelişebilecek ani ölüm, senkop, bayılma gibi birtakım durumlardan da korumamız lazım" dedi.

Haberin Devamı

FAYDA GÖRÜP GÖREMEYECEĞİ ÖNCEDEN BELİRLENEBİLİYOR

Kalp yetmezliği hastalarında ani ölümün çok sık görüldüğünü belirten Dr. İsmail Erdoğu, kalp pilinin hastaları ani ölümden koruyabileceğini belirtti ve şunları söyledi:

"Kalp pili tedavisinde başarı oranı çok yüksek. Kalp yetmezliğinde ilaca yanıt vermeyen hastalara uygulanabiliyor ve 30 yıldan fazladır kullanılıyor. Kalp yetersizliğinde kalp pili tedavisi, özellikle ilaç tedavisine dirençli kalp yetmezliği bulunan hastalar için kullanılıyor."

Haberin Devamı

Pilin takılmasına rağmen fayda göremeyen hastaların da olabileceğini belirten Dr. İsmail Erdoğu, "Ekokardiyografik tetkikteki parametrelere bakarak hastanın fayda görüp görmeyeceğini önceden belirlemek mümkün. Bazı durumlarda ani ölüme yol açan ritim bozukluğunu tanıyan ve elektroşok vererek normal kalp ritmini sağlayan kalp pilleri ani ölüm riskini ortadan kaldırılabilir veya azaltabilir" dedi.