Gazete Vatan Logo

İkinci eli, sıfırına yaklaştı

Döviz kurundaki ani sıçrama sonrası alınan tedbirlerden biri de dövizle ticareti yasaklamak oldu. Satılık tekne ve otomobil ilanlarının olduğu siteler de fiyatlarını yasağın başladığı tarihte 7.25 liralık euro kuru üzerinden TL’ye çevirdi. Ancak kur geri geldi, firmalar da sıfır araçlarda kampanya yapınca 2’nci el fiyatları neredeyse sıfır fiyatlarla aynı oldu.

İkinci eli, sıfırına yaklaştı

Dövizle ticaretin yasaklanması ve neredeyse tamamı euro üzerinden ifade edilen araçların satış fiyatlarının TL’ye dönmesi, kur geri gelince garip bir dengesizlik yarattı.

Alınan karar ile 13 Eylül’den itibaren her türlü menkul ve gayrimenkül satış ve kiralamalarının döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağı hükme bağlandı. Bu karar doğrultusunda özellikle otomobil ve tekne tutkunlarının sürekli takip ettiği sitelerde fiyatlar eurodan liraya döndürüldü.

Kur geri geldi fiyat şişti

Örneğin daha önce üzerinde 150 bin euroluk satış rakamı olan bir yelkenli teknenin ilandaki fiyatı yasağın başladığı gün öncesi 7.25 TL’lik seviye baz alınarak TL’ye çevirildi ve 13 Eylül’den itibaren de öyle yayınlanmaya başlandı. Yani fiyatı otomatikman 1 milyon 87 bin lira olarak belirlendi. Ancak kur geri geldi. Önce açıklanan Yeni Ekonomik Program, kurda bir gevşeme yarattı. Bankaların sendikasyon kredilerini yenilemeleri, Hazine’nin başarılı tahvil ihraçları, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve sıkı para politikasına ilişkin verdiği mesajlar, siyasi tarafta Rahip Brunson davasındaki gelişmeler bir araya gelince kurda hızlı bir geri çekilme oldu. 7.25’lik fiyattan sabitlenen 2’nci el ürünlerin fiyatı bir anda yüksek kaldı.

Haberin Devamı

Bu rakamlar yeni kur seviyesine göre güncellenmeyince 2’nci elle sıfır arasındaki fark kapandı ve 3-4 yaşındaki araçlar neredeyse sıfır fiyatına yakın bir etiketle satış beklemeye başladı. Hatta bazı araçların 2’nci el fiyatı sıfır fiyatını da geçti.

Pazarlıklar euro ile

Her ne kadar bu tür sitelerde fiyatlar liraya dönmüş olsa da yine de alıcılarla satıcılar hala euro üzerinden pazarlık yapmaya da devam ediyor. Bazı uyanık satıcılar, kurdan kaynaklı ellerine geçen bu avantajı kaybetmek istemese de durgunluğu dikkate alan ve elindeki ürünü satmaya çalışanlar farklı yaklaşımlarla arz ve talebi bir noktada buluşturmaya çalışıyor.

Tüm ilanlarını Türk Lirası’na çeviren bir sitenin yöneticisi “Artan maliyetler, ticaret hayatının durması ve yükselen TL faizleri yüzünden zaten durgun olan piyasada şimdi de bir fiyat karmaşası yaşandığı doğru. Biz ilan verenlere en azından haftada bir TL olarak güncelleme yapmayı önerdik. Bunu yapan da var yapmayan da var. Fiyatlarda bir anomali oluştuğu doğru. Çözüm arıyoruz. Nihayetinde arz ve talebin buluşmadığı noktada kimse kazanamaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sıfırını geçen araç bile var
2’nci el araç satışı yapan ve araç arayanların sıkça ziyaret ettiği sahibinden.com’da 2018 model 38 feet bir yelkenli teknenin fiyatı 140 bin euro görünüyordu. Bu fiyat döviz yasağı ile birlikte 1 milyon 15 bin lira olarak güncellendi. Ancak teknenin Türkiye distribütörü olan şirket şu an aynı tekneyi kampanyalı olarak 2019 yazı teslimi 129 bin eurodan satıyor. Tekneyi bugün satın almaya kalkarsanız 6.50 seviyesindeki euroya göre 838 bin lira vermeniz gerekiyor. Yani şu an 2’nci eli sıfırının yüzde 21 üzerinde bir fiyata alıcı bekliyor.
Benzer bir şekilde sıfırı 980 bin liraya satılan bir SUV’un 1.800 kilometredeki 2’nci eli 1 milyon 25 bin liradan alıcı bekliyor. Bu araçta da 2’nci eli, sıfırının yüzde 4.5 üzerinde görünüyor.

Haberin Devamı