Gazete Vatan Logo

İki saat önce deprem tatbikatı yapmışlardı

Meksika’da 1985’te 10 bin kişinin can verdiği depremin yıl dönümü için yapılan deprem tatbikatından sadece 2 saat sonra gerçekleşen 7.1’lik deprem 225 can aldı. Ay başında meydana gelen depremde erken uyarı sistemi sayesinde depremi 1.5 dakika önce haber alan Meksikalılar’ın bu kez kaçmak için sadece 20 saniyesi vardı

İki saat önce deprem tatbikatı yapmışlardı

Meksika kıyılarında Eylül ayı başlarında 8.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, 96 kişi yaşamını yitirmişti. Meksikalılar ‘ucuz atlattık’ diye düşünürken bir kez daha aynı felaketi yaşadılar. 7.1 büyüklüğündeki deprem, 1985’te 10 bine yakın insanın hayatını kaybettiği 8.1’lik sarsıntının yıl dönümündeki tatbikattan sadece birkaç saat sonra gerçekleşti. Sabah saatlerinde Meksikalılar her yıl olduğu gibi sirenlerin çalması, TV ve radyolardan anonslar yapılması ve cep telefonlarına mesajlar gelmesi üzerine bulundukları yerleri terk ederek afet toplanma alanlarına geldi. Milyonlarca kişinin katıldığı tatbikat ile depreme karşı hazırlıklı olma provası yapıldı. Sonra herkes işyerlerine ve okullara dağıldı. Ancak 2 saat sonra 13.14’te yeniden sirenler çaldı. Birçok kişi bunun yeni bir tatbikat olduğunu zannetse de bu kez tehdit ciddiydi. Başkent Mexico City’de erken uyarı sisteminin 20 saniye boyunca öten sirenlerinin ardından binalar sallanmaya başladı. Deprem bu kez denizde değil ana karada olduğu için binalar çok daha sert bir şekilde etkilendi. Birçok bina depreme dayanamadı ve çöktü.

Haberin Devamı

İlkokulda kâbus

Çöken binalar arasında bir de ilkokul vardı. Mexico City’de yıkılan okuldan 21 çocuğun ve bir öğretmenin cansız bedeni çıkarıldı. Coapa semtindeki Enrique Rebsamen isimli okulun enkazı altında 30 çocuk ve 12 yetişkinin daha olduğu belirtiliyor. Zamana karşı yarışan kurtarma ekiplerinin çalışmasını aileler çaresiz bir şekilde izledi. Okul enkazından üç çocuk sağ çıkarıldı. Kızının akıbetini bekleyen Adriana D’Fargo isimli kadın askerlerden birinin “Fatima Navarro’nun yakınları, Fatima yaşıyor” diye bağırmasıyla gözyaşlarına boğuldu. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Mexico City’de en az 30 binanın çöktüğü tahmin ediliyor. Birçok şehirde insanlar çaresizce enkaz altında kalan yakınlarının çıkarılmasını bekliyor. En çok can kaybının gerçekleştiği eyaletler Morelos, Mexico City, Puebla. Bu arada, resmi makamlar depremde ölenlerin sayısının 225 olduğunu duyurdu.

3 gün yas ilan edildi

Haberin Devamı

Meksiko Sosyal Kalkınma Dairesi, Twitter’dan başkentte enkaz altından 52 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin “Durmayacağız” ifadesi kullanıldı. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, deprem nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.

Askerler de katılıyor

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, enkazdan çıkarılan cesetler, gözyaşı döken insanlar, yıkılmış binalar var. Kurtarma çalışmalarına Ordu birlikleri de destek veriyor.

Twitter’dan çağrı

Devlet Başkanı Nieto, televizyonlardan Meksika halkına seslenerek depremden en çok etkilenen bölgelerde acil durum ilan ettiklerini, kurtarma çalışmalarına güvenlik güçlerinin de destek vereceğini duyurdu. Nieto, depremin ardından yardım ekiplerinin bu bölgelere daha kolay ulaşabilmesi için Twitter üzerinden halka cadde ve meydanlardan kaçınma çağrısı yaptı.

Halen en az 30 çocuk enkaz altında

Başkent Mexico City’de yerle bir olan okulun enkazından 20 çocuğun cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altında halen en az 30 çocuk ve 12 yetişkin var. Aileler depremden kurtulan ancak şoku üzerinden atamayan çocuklarına böyle koştu.

Haberin Devamı