Gazete Vatan Logo

İç savaş değil de ne?

Irak’ta her gün işkenceyle ölen 100 kişinin cesedi toplanıyor. Şii-Sünni çatışması 1 ayda 2 bin can aldı.Her 3 Iraklı’dan biri göç etti. İşsizlik oranı yüzde 40’ı buldu. Her 3 çocuktan biri açlık sınırında

Irak’ta son 1 yıl içinde Sünni ve Şiiler arasında yaşanan mezhep çatışması ülkeyi cehenneme çevirdi. Beyaz Saray ise yaşananları “iç savaş” olarak nitelemekten kaçındı. Çünkü bu, Bush yönetimi için tam bir yenilgi olacaktı. Ancak Amerikan basını dün tüm tepkilere rağmen tartışmaya noktayı koydu. ABD’nin önde gelen yayın organları Los Angeles Times, New York Times ve NBC, bundan sonra Irakla ilgili haberlerinde “iç savaş” tabirini kullanacaklarını açıkladı.

TANIMINA BAKIN
New York Times, iç savaşın sözlük tanımını da yayınlayarak Irak’ta durumun bu tanımın bile ötesinde olduğuna vurgu yaptı. Buna göre bir çatışmaya iç savaş demek için aynı ülkenin vatandaşları arasında olması ve her iki taraftan en az bin kişinin ölmüş olması gerekiyor. Beyaz Saray ise dün medyayı durumu abartmakla suçladı. Bush da Irak’taki son 9 aylık durumun mezhep çatışmasından ibaret olduğunu söyledi.

ABD ORDUSU KENDİ RAPORUNDA İTİRAF ETTİ
Fakat, Amerikan ordusu tarafından hazırlanan ve Independent gazetesine sızan Irak raporu kaosu anlamaya yetti. Beyaz Saray’a sunulan raporda “Artık Irak’ın batısını kontrol edemiyoruz, Çekilmemiz gerek” ifadesi yer aldı.

Talabani: ABD, kontrolü vermeli
İran’In, Irak’taki çatışmaları durdurmak için görüşme önerisine olumlu yanıt veren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani dün Tahran’da İran’ın dini lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir araya geldi. Hamaney, Irak’ta güvenliğin sağlanması için atılacak ilk adımın işgalcilerin bu ülkeden çekilmesi olduğunu söyledi. Talabani de Hamaney’e “Şu anda, Irak’ın güvenlik dosyası Irak hükümetinin elinde değil. Eğer Irak’ın güvenliği hükümete bırakılırsa ülkede güvenliği tam olarak sağlayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı